Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Sectorul 1Avalanşă de blocuri în nord şi în centru

F.A. Locuinţe /

Stadiul lucrărilor la finele lunii februarie, la clădirea de birouri "Poarta (The Gate)" din Piaţa Presei Libere nr. 3-5 (3 subsoluri+parter+18 etaje)

Stadiul lucrărilor la finele lunii februarie, la clădirea de birouri "Poarta (The Gate)" din Piaţa Presei Libere nr. 3-5 (3 subsoluri+parter+18 etaje)

Axa centru-nord a sectorului 1 - sufocată de turnuri de birouri

Investitorii imobiliari mari şi mici şi-au intensificat, anul trecut, construcţiile din sectorul 1 al Capitalei, în special din zonele centrale şi de nord. Potrivit datelor furnizate de Primăria sectorului 1, cele mai multe din autorizaţiile emise în 2007 vizează construirea de locuinţe noi. Lipsa terenurilor a adus presiuni suplimentare asupra regimului de înălţime al noilor blocuri autorizate. Investitorii de talie medie construiesc pe micile loturi libere din zonele Pieţei Victoria - Guvern - Kiseleff - Şoseaua Nordului. Unde s-a putut, aceştia au demolat construcţiile existente, fără valoare arhitecturală, şi au ridicat clădiri cu un regim mediu de înălţime de parter şi 4-6 etaje.

Persoanele fizice construiesc vile cu parter şi două sau trei etaje pe terenuri mai mult sau mai puţin generoase. Locuinţele sunt spaţioase, iar materialele de construcţie şi finisajele sunt de foarte bună calitate.

Blocurile cu regim mic de înălţime sunt ridicate fie de persoane fizice, fie de firme mai mici. Imobilele cuprind, de regulă, câteva apartamente foarte spaţioase şi cu finisaje de lux. Aceste locuinţe sunt realizate atât pentru vânzare, cât şi pentru închiriere. Cele mai solicitate zone din acest punct de vedere sunt cele centrale, Ionescu-Siseşti, Teişani-Centură, dar şi Dobrogeanu-Gherea.

Vile spaţioase pe parter şi maxim două etaje au fost autorizate, anul trecut, în special în cartierele periferice ale sectorului. Noile locuinţe sunt ridicate pe terenurile libere sau prin demolarea caselor vechi din paiantă. Zonele preferate pentru astfel de construcţii sunt Chitila, Bucureştii Noi, Giuleşti şi Vatra Nouă.

Marii investitori au ales terenurile mai generoase din nord, în zona Pădurii Băneasa şi în zona periferică a sectorului dinspre Pipera - Voluntari. Aici continuă construcţia oraşului de două miliarde de euro, al cărui principal investitor este "Băneasa Investments". Şi "Impact" a intensificat, anul trecut, construcţia de locuinţe într-un mini-orăşel situat între păduri.

"Impact" a continuă construcţia de locuinţe în orăşelul "Greenfield"

Cunoscuta societate "Impact Developer & Contractor" a demarat, în 2006, lucrările de construire a trei ansambluri rezidenţiale noi. Astfel, în zona Pădurea Neagră, vor apărea cartierele "Rubin" şi "Blue", iar în zona Pădurea Pustnicu va fi ridicat ansamblul "Topaz". Cele trei dezvoltări fac parte din mini-orăşelul "Greenfield", situat în nordul Bucureştiului, pe o suprafaţă de 600.000 mp. Acest complex este considerat cel mai mare şi mai ambiţios proiect din portofoliul "Impact" şi va avea vile individuale (parter şi etaj) şi înşiruite (parter şi etaj, parter, etaj şi mansardă), precum şi blocuri de apartamente pe parter, două etaje şi mansardă.

Având în vedere amploarea acestui proiect, care va cuprinde, în total, peste 3.800 de unităţi locative, dezvoltarea lui va fi realizată în două etape. Prima fază de execuţie constă în construirea ansamblurilor "Rubin" şi "Blue", ambele cu un număr total de 465 unităţi locative în vile individuale (parter şi etaj), înşiruite (parter şi etaj şi parter, etaj şi mansardă) şi blocuri cu patru niveluri.

Cartierul "Rubin" se va întinde pe o suprafaţă de 26.800 mp şi presupune realizarea a 34 de locuinţe individuale înşiruite şi a 16 blocuri cu trei şi patru niveluri (în total 120 de apartamente). Ansamblul "Topaz" va cuprinde 13 blocuri de apartamente, 20 de vile înşiruite şi opt vile individuale.

În 2007, "Impact" a obţinut autorizaţiile necesare pentru continuarea lucrărilor şi deschiderea unor noi şantiere în cadrul "Greenfield", care a intrat în a doua etapă de execuţie. Astfel, primăria a autorizat construcţia unui ansamblu al "Impact" în Drumul Pădurea Neagră nr.18-28, unde vor fi ridicate locuinţe pe parter şi trei etaje. Compania a mai obţinut avizele necesare pentru construcţia a opt blocuri pe parter şi trei etaje în ansamblul "Blue". Acesta este situat pe Drumul Pădurea Neagră nr.56-64. Alte 26 de autorizaţii au fost obţinute pentru modificări interioare şi amenajări ale locuinţelor din Drumul Pădurea Pustnicu. Lucrări similare se vor derula şi pentru 12 locuinţe din Drumul Pădurea Neagră.

"Triumf Construct" construieşte noi blocuri

Primăria a eliberat, în 2007, pentru "Triumf Construct", documentele necesare pentru realizarea unui nou ansamblu în strada Drumul Piscul Moşului nr.4-6. Proiectul prevede ridicarea a cinci blocuri pe subsol, parter, două etaje şi al treilea retras. "Triumf Construct" a mai obţinut şi autorizaţia pentru construirea unui hotel în strada Odăi nr.441 - 443. Imobilul are un regim de înălţime subsol, parter, patru etaje şi al cincilea retras.

Conducerea societăţii "Triumf Construct" a anunţat, anul trecut, demararea construcţiei a peste 900 de unităţi locative în vile individuale şi blocuri, situate în ansambluri din sectorul 1 al Capitalei. Pentru aceste proiecte, compania a obţinut autorizaţiile în 2006.

"Greenlake Development" continuă dezvoltarea cartierului din Petre Aurelian

Compania elenă "Technical Olympic" are în curs de execuţie un complex rezidenţial de peste 540 de apartamente şi vile în zona Străuleşti. Compania care dezvoltă şi finanţează proiectul se numeşte "Green Lake Development". Finalizarea primei faze este estimată pentru luna iulie a anului 2008. Prima etapă a proiectului va cuprinde 118 apartamente şi 39 de vile, reprezentând o investiţie de aproximativ 40 milioane de euro. Suprafeţele locuinţelor variază între 79 şi 467 mp.

În 2007, "Greenlake Development" a obţinut autorizaţiile de construire pentru 19 vile pe parter şi două etaje. Acestea sunt amplasate pe strada Petre Aurelian. Anul trecut a mai fost obţinută şi o autorizaţie pentru un bloc cu 29 de apartamente. Regimul de înălţime este subsol, parter şi trei etaje.

Tot pe strada Petre Aurelian, societatea "Greelake Deus" a obţinut, anul trecut, patru autorizaţii pentru construcţia de locuinţe colective. Este vorba despre trei blocuri cu un total de 79 de apartamente. Acestea sunt dispuse pe subsol, parter şi patru etaje. Alte zece imobile vor cuprinde 100 de apartamente şi au un regim de înălţime similar. Tot în zonă vor mai fi ridicate alte cinci blocuri pe subsol, parter şi patru etaje. Imobilele diferă între ele prin tipurile de locuinţe propuse. "Greelake Deus" a mai obţinut şi autorizaţia pentru un imobil de birouri, comerţ şi locuinţe pe subsol, parter şi şapte etaje, pe un teren situat tot în strada Petre Aurelian.

Primăria sectorului 1 a mai eliberat pentru "Greenlake Development", în 2006, trei autorizaţii pentru realizarea de locuinţe în zona Petre Aurelian. Ansamblurile avizate în urmă cu doi ani cuprind 15, 13 şi respectiv 11 vile pe parter şi două etaje. Tot în această zonă, au mai fost emise, acum doi ani, autorizaţiile pentru trei blocuri pe subsol, parter şi patru etaje, respectiv pe două subsoluri, parter şi şase etaje. Locuinţele vor fi deservite de o grădiniţă şi un complex comercial.

19 blocuri în complexul

"La Stejari"

"Masterange România", companie controlată de "Ţiriac Holdings", a obţinut, anul trecut, autorizaţia de construire pentru complexul "La Stejari". Acesta va fi ridicat în zona Jandarmeriei şi cuprinde locuinţe colective pe subsol, parter, trei etaje şi al patrulea retras. Pentru finanţarea proiectului, societatea a contractat, în 2007, un credit de 83 milioane de euro, de la mai multe bănci. Suprafaţa pe care va fi ridicat cartierul măsoară aproape zece hectare. În total, vor fi 19 blocuri de apartamente, cu termen de predare la finele acestui an.

George Pădure construieşte aproape 300 de apartamente lângă Piaţa Chibrit

Compania "Star Proiect" a primit, anul trecut, autorizaţia de construire pentru un complex de locuinţe şi birouri pe strada Telega nr.6. Regimul de înălţime avizat este două subsoluri, demisol, parter şi 13-18 etaje. Complexul, situat în apropierea Podului Constanţa şi a Pieţei Chibrit, va fi amplasat pe un teren de circa 6.000 mp. În total, vor fi amenajate 276 de apartamente cu una până la patru camere. Din acestea, 27 sunt garsoniere, 112 - apartamente cu două camere, 121 - apartamente cu trei camere şi 13 apartamente cu patru camere.

Valoarea proiectului depăşeşte suma de 45 milioane de euro, iar finalizarea lucrărilor este programată pentru finele acestui an. Cartierul numit "Metropolis Residence" va dispune şi de un centru comercial, un club de fitness, precum şi de locuri de joacă pentru copii.

"Star Proiect Development", la care este acţionar George Pădure, intenţionează să construiască un alt proiect rezidenţial în zona lacului Plumbuita din Bucureşti. Ansamblul va cuprinde aproape 1.700 de apartamente şi va necesita o investiţie de peste 250 milioane de euro. Omul de afaceri George Pădure a fost primar al sectorului 1 al Capitalei în perioada 1996-2000.

50 de apartamente noi pe strada Popa Tatu

Compania "Europa Group" avea în curs de execuţie, la finele lunii februarie, un cartier rezidenţial pe strada Popa Tatu nr. 62A. Complexul denumit "Brilliant Condominium" are o suprafaţă construită de 13.000 mp. Autorizaţia de construire a fost eliberată anul trecut.

Ansamblul dispune de 51 de apartamente, din care şapte sunt studiouri, 15 sunt cu două camere, 21 - cu trei camere şi opt cu patru camere. Vor fi asigurate şi 85 de locuri de parcare. Proiectul de arhitectură a fost realizat de firma "2H Arhitectură".

"Europa Group Investment" vrea să realizeze, până în 2009, trei proiecte rezidenţiale în Capitala şi va da în folosinţă un hotel de patru stele, după ce va reconstrui o clădire veche din zona Hanul lui Manuc. Până în 2010, societatea speră să construiască 450 de apartmente în Bucureşti, prin proiecte a căror valoare se va apropia de 200 milioane de euro.

Investitorii mici construiesc apartamente pe unde se poate

Şi micii investitori au proiecte interesante autorizate în sectorul 1. Majoritatea vor umple puţinele terenuri rămase libere în poziţii centrale ale oraşului. Astfel, "SBI Imobiliare" ridică, pe strada Sevastopol, locuinţe colective pe subsol, parter şi trei-cinci etaje.

O persoană fizică a primit autorizaţie pentru un bloc pe strada Virgil Madgearu. Imobilul are un regim de înălţime subsol, parter şi trei-cinci etaje şi va cuprinde, în total, 28 de apartamente.

Un imobil similar va fi construit, tot de către o persoană fizică, pe strada intrarea Herăstrău. Locuinţe noi, într-o structură pe subsol, parter, patru etaje şi mansardă, vor apărea şi pe strada Barbu Delavrancea. Investitor este tot o persoană fizică.

"Raptis Kavouras" realizează, în şoseaua Nordului, un minicomplex de locuinţe colective. Imobilele autorizate sunt dispuse pe două subsoluri, parter şi cinci etaje, respectiv două subsoluri, parter şi etaj. "Weintal" SRL construieşte apartamente pe strada Polonă. Imobilul autorizat are două subsoluri, parter, mezanin, patru etaje şi al cincilea retras.

"Aurora Business Complex" construieşte, pe strada Opalului nr.1-43 un complex rezidenţial pe subsol, parter, două etaje şi mansardă. "Hill Investiţii" ridică, pe bulevardul Dacia, un complex imobiliar pe două subsoluri, parter şi trei-cinci etaje. "RO Naturstein" a primit, anul trecut, autorizaţia pentru un bloc pe strada Mendeleev. Regimul de înălţime admis este două subsoluri, parter şi opt etaje.

Axa centru-nord a sectorului 1 - sufocată de turnuri de birouri

Primăria sectorului 1 a eliberat, anul trecut, foarte multe autorizaţii de construire pentru clădiri de birouri, hoteluri, dar şi imobile cu funcţiuni mixte de comerţ, birouri şi locuinţe. Majoritatea investitorilor (mulţi dintre ei persoane fizice) s-au înghesuit să construiască imobile cu înălţimi ameţitoare tot în zona centrală a Capitalei, care geme acum sub presiunea traficului infernal şi a multitudinii de şantiere.

Calea Victoriei şi Piaţa Victoriei (cu împrejurimile lor) rămân locaţiile preferate. Alte zone de interes sunt Nordului, Bucureşti-Ploieşti, Averescu şi Polizu - Dr.Felix. Majoritatea acestor investiţii au fost autorizate după aprobarea prealabilă a Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) aferente, de către consilierii generali bucureşteni.

Complexul multifuncţional Victoria - o construcţie controversată

După ce "Poşta Română" a renunţat la dreptul de proprietate asupra Palatului Poştelor, a obtinut în compensaţie, de la stat, în anul 1996, o clădire şi terenul aferent din Calea Victoriei 133-135. Clădirea prezenta risc seismic ridicat, iar după preluare, chiriaşii au primit somaţii de evacuare. În prezent, în această locaţie, este în curs de construire complexul multifuncţional Victoria. Investitor este "Imopost Developments" SA. Autorizaţia de construire eliberată, anul trecut, de Primăria sectorului 1 permite ridicarea de imobile cu un regim de înălţime trei subsoluri, parter şi etaj; trei subsoluri, parter , mezanin şi nouă etaje, respectiv trei subsoluri, parter, mezanin şi 18 etaje.

"Imopost Developments" a luat fiinţă în urma asocierii "Poştei Române" cu firmele "Comnord" SA şi "Procema" SA. Suprafaţa totală a viitoarei construcţii este de peste 50.000 mp, iar termenul de finalizare este de 20 luni. Partenerii privaţi au adus în noua companie o participare de zece milioane de euro. Companiile partenere ale Poştei s-au obligat să facă o investiţie de circa 35 milioane de euro. Complexul Victaoria va include un hotel de cinci stele, precum şi spaţii comerciale şi de birouri. Hotelul, care va cuprinde 300 de camere, va fi afiliat lanţului internaţional de cinci stele "Le Meridien".

În a doua jumătate a anului trecut, "Imopost Developments" a hotărât să se împrumute de 42 milioane de euro, suma necesară pentru dezvoltarea complexului. Creditul accesat va fi garantat prin ipotecarea terenului pe care se va construi proiectul, precum şi cu ipotecă impusă asupra imobilelor care vor fi ridicate. Afacerea a devenit, tot în cursul anului trecut, obiect de anchetă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Direcţia Urbanism a Primăriei sectorului 1 a eliberat, anul trecut, un total de 1.337 autorizaţii de construire, fără branşamentele, lucrări de infrastructură, panouri publicitare şi demolări. Circa 36% din aceste autorizaţii sunt pentru construcţia de locuinţe noi, iar 40% pentru modificări interioare, extinderi şi supraetajări ale locuinţelor existente. Circa 13% din totalul lucrărilor sunt pentru modernizări, reabilitări şi extinderi de birouri, sedii de firmă şi spaţii comerciale. Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru locuinţe noi în 2007 este cu 30% mai mic decât cel al autorizaţiilor emise în 2006. Dar, mulţi dezvoltatori au obţinut o singură autorizaţie pentru dezvoltarea de cartiere cu câteva sute de unităţi locative. Din acest punct de vedere, numărul de unităţi locative autorizate în 2007 este cu mult mai mare decât cel înregistrat în anul precedent. Lucrările de amenajări şi extinderi a locuinţelor au sporit, în 2007, cu circa 4,4%.

Alte proiecte de birouri şi hoteluri noi

- "Continental Hotels" construieşte, pe Calea Griviţei nr.143, un imobil de birouri cu spaţii de cazare, cu un regim de înălţime subsol, parter, mezanin, şapte etaje şi un etaj tehnic;

- "Valueroi Grup" ridică, în strada Ion Ionescu de la Brad nr.1, o clădire de birouri cu şase etaje;

- "Piraeus Leasing România" a obţinut autorizaţia de construire a unui imobil de birouri pe patru subsoluri, parter, mezanin şi 15 etaje, pe strada Nicolae Titulescu;

- O persoană fizică va construi, pe strada Mareşal Averescu, o clădire de birouri pe două subsoluri, parter, cinci etaje şi al şaselea retras;

- "PC Management & Consulting" realizează birouri pe subsol, demisol, parter şi opt etaje pe şoseaua Bucureşti-Ploieşti;

- "Grand Office" SRL construieşte un imobil pe trei subsoluri, parter şi cinci etaje pe Calea Floreasca;

- "Euro Hotels International" are în curs de execuţie, pe strada Polizu, un complex hotelier pe subsol, parter şi patru etaje;

- O persoană fizică ridică, pe strada Nicolae Caramfil, birouri pe două subsoluri, parter şi cinci etaje;

- "Search Corporation" îşi construieşte birouri în zona Iancu de Hunedoara, cu un regim de înălţime patru subsoluri, parter şi 12 etaje.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional