Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Sectorul 2Minim 3.000 de apartamente noi vor intra în execuţie în 2008

F.A. Locuinţe /

În fotografie stadiul lucrărilor la Complexul rezidenţial Laguna Condominium Tei, la finele lunii februarie

În fotografie stadiul lucrărilor la Complexul rezidenţial Laguna Condominium Tei, la finele lunii februarie

Asaltul blocurilor turn

Construcţia de locuinţe a continuat, anul trecut, într-un ritm foarte alert şi în sectorul 2 al Capitalei. Bogdan Pârvanu, directorul executiv al Direcţiei Urbanism din Primăria sectorului 2, ne-a precizat că, în ciuda lipsei acute de terenuri libere, încă se mai construiesc multe vile noi de către persoane fizice.

Mare parte din acestea apar pe locul vechilor case, care sunt demolate pentru a face loc unor construcţii noi, moderne, mult mai spaţioase. Zonele preferate pentru ridicarea acestor locuinţe sunt, potrivit domnului Pârvanu, Andronache, Creangă şi Vatra Luminoasă. Vilele noi au circa 200 mp construiţi şi un regim de înălţime maxim de parter şi două etaje.

În cursul anului 2007, în cadrul Direcţiei de Urbanism, au intrat 12.260 de lucrări. Din acestea, au fost eliberate 125 avize, 4.271 certificate de urbanism şi 2.035 autorizaţii de construire (diverse lucrări de construcţie, branşamente, reparaţii sistem rutier, panouri publicitare şi reclame).

Principala funcţiune pentru care s-au eliberat autorizaţii de construire a fost locuirea, atât vile unifamiliale, modernizări şi amenajări interioare, cât şi ansambluri rezidenţiale noi. Cartierele autorizate în 2007 însumează 3.110 de unităţi locative, cu suprafaţa utilă totală de 375.000 mp.

Asaltul blocurilor turn

Dar cea mai mare amploare a avut-o, anul trecut, construcţia de apartamente noi în mari cartiere rezidenţiale cu blocuri turn. Directorul executiv al Direcţiei Urbanism din Primărie estimează că 2007 a adus circa 3.000 de unităţi locative în blocuri noi în diverse stadii de execuţie. "Anul 2008 va aduce alte minim 3.000 de apartamente noi în blocuri turn", apreciază domnia sa.

Majoritatea marilor cartiere autorizate sau anunţate în sectorul 2, cu câteva mii de apartamente fiecare, vor fi date în folosinţă pe mai multe etape de execuţie. 2008 este an de vârf în predarea ansamblurilor lansate în 2006 şi 2007.

Proiectele investitorilor au reconfigurat şi relansat zone de blocuri foarte înalte precum Colentina, Tei, Petricani, Barbu Văcărescu, Dobroieşti, Pantelimon, Dacia - Mihai Eminescu şi Vasile Lascăr. Rareori investitorii mai construiesc locuinţe fără să prevadă, în incinta cartierelor private spaţii de comerţ şi servicii necesare, dar şi obiective de petrecere a timpului liber, restaurante, cafenele, spaţii de joacă pentru copii, şcoală şi grădiniţă.

Au fost autorizate şi proiecte mici, cu câte o scară de bloc şi cu un regim de înălţime între patru şi şase etaje. Majoritatea sunt amplasate în zonele centrale ale sectorului 2, precum Toamnei, Eminescu, Dacia, Calea Moşilor, Colentina.

Peste 900 de apartamente în "Rose Garden"

Unul dintre cele mai mari cartiere rezidenţiale autorizate anul trecut este "Rose Garden". Acesta este amplasat în şoseaua Colentina nr. 16 şi cuprinde 908 apartamente. Dezvoltatorul ansamblului este "GTC Group". În total, vor fi ridicate 11 blocuri cu un regim de înălţime subsol, parter şi 9-11 etaje. Execuţia a fost demarată anul trecut.

Un alt ansamblu autorizat de primărie în 2007 este situat în şoseaua Dobroieşti nr. 3-7 şi cuprinde 125 de apartamente. Tot în şoseaua Dobroieşti, dar la nr. 47, SC" Zheng Shi International Group" ridică 108 apartamente.

"Copper Beech" are în execuţie un imobil cu 16 etaje

Dezvoltatorul imobiliar cu capital britanic "Copper Beech", parte a grupului cu acelaşi nume înregistrat în Cipru, a obţinut, anul trecut, autorizaţia de construire a 156 de apartamente în Fabrica de Gheaţă nr.1. Imobilul va avea subsol, parter şi 16-17 etaje.

Proiectul, în valoare de 30 milioane de euro, a fost numit "Blue Tower" şi este construit pe un teren de 5.500 mp din apropierea lacului Plumbuita. Lucrările vor fi finalizate la jumătatea anului 2009. Suprafaţa totală construită va fi de peste 25.000 mp. Blocul va cuprinde garsoniere, apartamente şi penthouse-uri, iar suprafaţa medie a locuinţelor variază între 45 şi 200 mp.

Compania a anunţat că vrea să construiască în total16.000 de apartamente în următorii cinci ani. Investiţia totală se cifrează la 2,5 miliarde de euro. Bugetul prevăzut pentru 2008 este de jumătate de miliard de euro. "Copper Beech" a achiziţionat deja 600 de hectare de teren în Bucureşti şi împrejurimi, unde vrea să construiască 17 proiecte rezidenţiale. BCR şi "Copper Beech" au încheiat un acord de finanţare imobiliară de 575 milioane de euro pentru proiectele rezidenţiale pe care compania britanică le va dezvolta în perioada următoare.

A început construcţia ansamblului "NeoForest"

"Neocity Group" România are în curs de dezvoltare, până în 2009, proiecte imobiliare în valoare de un miliard de euro. Anul trecut, au fost puse în vânzare primele 200 de apartamente din complexul "NeoPeninsula", situat în sectorul 2 al Capitalei, un proiect rezidenţial în valoare de 300 milioane de euro. "NeoPeninsula" este mărginit de Râul Colentina şi de Lacul Fundeni şi va oferi un număr total de 2.700 de unităţi locative. Vor fi amenajate de la garsoniere şi apartamente cu două, trei şi patru camere, la apartamente de lux cu terase la ultimele etaje ale turnurilor. Complexul va include 16 turnuri cu 14 până la 24 de etaje, 50.000 mp de spaţiu verde, parc interior şi locuri de joacă pentru copii, parcări acoperite, o zonă comercială şi locuri de agrement.

Alte proiecte rezidenţiale sunt "NeoPark", "NeoForest" şi "NeoResidence".

Grupul israelian a obţinut, anul trecut, şi autorizaţia de construire pentru primele imobile din complexul "Neoforest", situat pe strada Heliade între Vii nr.70-72, în imediata apropiere a "NeoPeninsula". Acest ansamblu va cuprinde tot 2.500 de apartamente, iar execuţia a demarat anul trecut. Proiectul prevede ridicarea a 12 blocuri turn, care vor avea un regim de înălţime cuprins între 14 şi 24 de etaje. Zonele verzi vor ocupa 50.000 mp din întregul teren aferent ansamblului. Investiţia mai presupune amenajarea unui complex comercial şi de servicii, precum şi a unei grădiniţe.

Spaniolii de la "Gea Prasa" construiesc 500 de apartamente în cartierul Tei

Investitorii spanioli de la "Gea Prasa", care vor să construiască ansamblul "Condominium Tei" din strada Chefalului nr. 11-13, au primit autorizaţia pentru amenajarea a circa 500 de apartamente. Complexul cuprinde, în total, opt blocuri pe subsol, parter şi 2-3 etaje, două construcţii pe subsol, parter şi şapte etaje şi patru blocuri în formă de "U" cu două subsoluri, parter şi 4-6 etaje.

Complexul denumit "Laguna Residence" se va desfăşura pe un teren de 53.500 mp, pe malul Lacului Tei, pe terenul fostei baze sportive Keoke. Ansamblul va îngloba spaţii comerciale, terenuri de sport, spaţii de recreere, precum şi locuri de parcare subterane şi supraterane.

Suprafeţele apartamentelor, ce vor avea de la două la cinci camere, vor varia între 117 şi 165 mp, în timp ce penthouse-urile vor ajunge până la 220 mp. Proiectul va fi livrat integral la sfârşitul lui 2010 - începutul lui 2011. Prima fază de dezvoltare a proiectului vizează finalizarea a 252 de apartamente dispuse în nouă clădiri cu un regim de înălţime parter şi trei-şapte etaje.

În afară de proiectul "Laguna", "Gea Prasa" mai deţine terenul fostei fabrici de ulei Muntenia, pe care va dezvolta un proiect rezidenţial destinat clasei de mijloc, ce va cuprinde aproximativ 2.000 de unităţi locative. Investiţia estimată pentru acest ansamblu se ridică la circa 100 milioane de euro. Construcţia este preconizată să înceapă în acest an.

Circa 1.400 de locuinţe în "Vivenda Residencias"

Primăria sectorului 2 a mai eliberat, anul trecut, pentru "Hercesa Imobiliara", o autorizaţie pentru construirea unui turn pe două subsoluri, parter şi 5-14 etaje. Imobilul este situat în strada Baia de Aramă nr.1. Construcţia a demarat la finele anului trecut, iar complexul "Vivenda Residencias" va cuprinde, în final, 1.400 de apartamente şi tot atâtea locuri de parcare. Vor mai fi amenajate zone comerciale, spaţii pentru grădiniţe, locuri de joacă şi spaţii verzi. Proiectul prevede ridicarea a nouă blocuri de 11 şi 6 etaje, respectiv 14 şi 6 etaje. Apartamentele vor avea o suprafaţă construită cuprinsă între 60 şi 180 mp.

"Hercesa Imobiliara" va mai construi, împreună cu fondul cipriot de investiţii "Bluehouse Capital", un proiect rezidenţial cu 3.500 de apartamente pe un teren de 13 hectare în zona Ghencea din Capitală, în urma unor investiţii estimate la peste 300 milioane euro.

Un alt proiect al "Hercesa Imobiliara" va fi construcţia unui ansamblu rezidenţial cu circa 800 de apartamente, dezvoltat pe şoseaua Orhideelor, pe terenul fostei fabrici de pâine Spicul.

"Romfelt" realizează un ansamblu cu zece blocuri

"Romfelt Real Estate" a primit, în 2007, autorizaţia pentru ridicarea a zece clădiri pe două subsoluri, parter şi 4-24 de etaje. Amplasamentul vizat este situat pe strada Ziduri între Vii nr.19. Ansamblul va fi ridicat pe un teren de 1,38 hectare al fostei fabrici "Romfelt Bucureşti" din zona Baicului - Doamna Ghica. Valoarea investiţiei a fost estimată la peste 60 milioane de euro, din care 40 milioane de euro provin dintr-un împrumut bancar. Proiectul rezidenţial va cuprinde 70.000 mp de apartamente, care vor fi gata în 24 de luni. Vor fi construite 660 de apartamente, iar antreprenorul proiectului este firma "Bog"art".

Acţionarii "Romfelt" sunt compania olandeză "Aktiva Sei" BV care deţine 34% din capitalul social, "Vim Holding" cu 15,27% din acţiuni, Sima Cristian cu 18% din acţiuni, Dan Pescariu cu 7,38% din acţiuni, Zamfirescu Călin Andrei cu 4,94% din acţiuni, Tîrnoveanu Stan cu 4,94% din acţiuni, Lustig Adrian cu 10,83% din acţiuni şi Stănescu Iuliana cu 2,97% din capitalul social.

O nouă avalanşă de modificări interioare, extinderi şi amenajări

Fondul vechi de locuinţe al sectorului 2 a intrat într-o nouă etapă de modernizare şi îmbunătăţire a calităţii. Bogdan Pârvanu ne-a declarat că, în 2007, au fost eliberate foarte multe autorizaţii pentru lucrări de amenajare interioară, consolidări, extinderi şi supraetajări. Casele vechi din zona centrală trec prin ample lucrări de reabilitare. Locuinţele vechi din cartierele mărginaşe suferă lucrări de extindere şi modernizare. Iar apartamentele vechi din cartierele-dormitor sunt adaptate actualelor nevoi de locuire.

Circa 500 de apartamente în cartierul "Upground"

Compania "Diamond Development", parte a unui grup de firme deţinut de oameni de afaceri greci şi britanici, va investi aproximativ 200 milioane de euro într-un ansamblu rezidenţial cu 488 de apartamente în zona Lacului Tei. Primăria sectorului 2 a eliberat, anul trecut, autorizaţia de construire pentru o clădire de birouri pe două subsoluri, parter şi şase etaje şi pentru două blocuri pe două subsoluri, parter şi 14 etaje. Amplasamentul este situat în strada Fabrica de Glucoză nr.9-11.

Complexul rezidenţial se va numi "Upground" şi va fi construit pe o suprafaţă de 47.000 mp. Suprafaţa construită va fi de 75.000 mp, iar termenul de livrare este luna iunie a anului viitor. Circa 7.000 mp de la parterul blocurilor vor servi ca zonă comercială şi de relaxare.

Cartierul va avea cinci tipuri de apartamente de două camere cu suprafeţe între 97şi 130 mp, cinci tipuri de apartamente cu trei camere de 125 - 145 mp. Vor mai fi amenajate două tipuri de apartamente cu patru camere cu suprafeţe de 215 mp, 19 tipuri de apartamente duplex cu suprafeţe cuprinse între 275 - 400 mp, 15 tipuri de apartamente de 200 - 300 mp.

Fabrici în curs de reconversie

Sectorul 2 nu prea mai are fabrici şi zone industriale vechi care să nu fi fost vândute şi transformate în complexuri imobiliare. Bogdan Pârvanu ne-a menţionat că "Aversa" şi "Mase Plastice" din zona Ziduri Moşi se vor transforma în locuinţe şi birouri. "Helitube" din Colentina va deveni un amplu cartier cu apartamente noi, iar "Zefirul" din Vatra Luminoasă va fi demolat pentru a face loc unui cartier rezidenţial cu locuinţe colective. "Electroaparataj" a fost vândută unor investitori, care vor să construiască tot locuinţe.

Majoritatea fabricilor demolate în anii trecuţi au căpătat destinaţie comercială. De reconvertit au mai rămas depourile RATB din Floreasca, Vatra Luminoasă şi Pipera, care trebuie mutate în afara oraşului.

Studii pentru adaptarea circulaţiei la traficul intens

Primăria sectorului 2 a demarat mai multe studii pentru reconfigurarea traficului din zonele intens populate şi circulate. Vor fi reanalizate, din punct de vedere urbanistic, zonele Baicului, Plumbuita, Petricani şi Steaua Roşie, unde există şi multe locuinţe individuale. Studiile de circulaţie vizează cartierele Fundeni, Pipera - Fabrica de Glucoză, Pantelimon - Vergului.

Administraţia locală vrea să transforme Gara de Est într-un complex socio-cultural. Bogdan Pârvanu ne-a declarat: "Trebuie desfiinţate liniile ferate şi transformată zona într-un mare parc. Apoi, clădirile existente pot fi amenajate ca muzeu, cu spaţii expoziţionale şi centru cultural". Sectorul 2 mai dispune şi de Gara 23 August, unde pot fi transferate serviciile actualei Gări de Est.

Primăria şi-a mai propus să pună la punct un program de amenajare a spaţiilor pentru activităţi de anticariat şi consignaţii. În acest sens, fie sunt ridicate locaţii noi, fie pot fi amenajate spaţii vechi.

Direcţia de Urbanism din cadrul Primăriei sectorului 2 a eliberat, anul trecut, un total de 1.642 de autorizaţii pentru diverse lucrări de construire şi intervenţii asupra clădirilor, exceptând reparaţii sistem rutier, branşamente, panouri publicitare etc. Din numărul total de autorizaţii, o cincime au fost emise pentru construcţia de imobile noi cu destinaţia de locuinţe, iar 44% sunt pentru lucrări de amenajare interioară, extindere şi consolidare a caselor şi apartamentelor vechi. Faţă de 2006, autorizaţiile pentru locuinţe noi sunt mai numeroase cu 2,2%, iar cele pentru extinderi şi amenajări au crescut cu 19,5%. Numărul unităţilor locative din blocurile noi autorizate în 2007 (circa 3.000) este semnificativ mai mare decât în 2006 (aproximativ 2.000), potrivit datelor furnizate de primărie.

Primăria sectorului 2 a mai autorizat, anul trecut, multe lucrări de construire pentru sedii de birouri, hoteluri, biserici, pieţe, amenajări parcuri şi spaţii verzi. Printre cele mai mari proiecte de birouri se numără investiţia "PBT INVEST", care va ridica un imobil pe trei subsoluri, parter şi 13 etaje. Acesta este situat pe bulevardul Dimitrie Pompeiu nr.8 şi are o suprafaţă desfăşurată de 14.200 mp.

"BVB Real Estate" construieşte, pe strada Barbu Văcărescu nr. 301-311, un imobil "Lakeview Residence" pe patru subsoluri, parter şi 8-15 etaje. Suprafaţa desfăşurată a clădirii este de 27.000 mp. "Cascade Park Plaza" realizează birouri pe cinci subsoluri, parter şi 18-19 etaje, cu o suprafaţă desfăşurată de 26.700 mp. Proiectul este situat în strada Dinu Vintilă nr.11.

Un complex multifuncţional cu patru clădiri, în care vor funcţiona o parcare de mare capacitate, pe şase niveluri, spaţii comerciale şi birouri, va fi construit la intersecţia şoselei Colentina cu Maior Băcilă. Terenul a fost concesionat de Primăria Capitalei. Primul corp va fi format din subsol şi demisol cu destinaţia de parcări. Al doilea corp va avea subsol şi 13 etaje, în care vor funcţiona spaţii comerciale şi birouri, iar al treilea va fi format din subsol şi şase etaje - care va fi destinat parcării etajate cu o capacitate de aproximativ 900 de locuri. Pentru această construcţie, "Bomax Imobiliare" a construit deja o piaţă agroalimentară pe strada Cremeniţa, dată spre folosinţă în ianuarie 2008.

Birouri mai construiesc o persoană fizică (două subsoluri, parter, mezanim şi 14 etaje, care cuprinde şi apartamente) pe bulevardul Basarabia nr.96B, "Forum Invest" (două subsoluri, parter şi şapte etaje, care cuprinde şi locuinţe) pe strada Mihai Eminescu, "Conect Business Park" (două subsoluri, parter şi opt etaje) în Dimitrie Pompeiu nr. 10A, precum şi "RO Naturstein" (două subsoluri, parter şi 5-7 etaje, cu locuinţe la nivelurile superioare) pe strada Aurel Vlaicu nr.62-66.

În cadrul parteneriatelor public-private, Primăria Sectorului 2 are în curs de amenajare pieţele Aghireş (construcţie nouă), Baicului (imobil nou), Morarilor (piaţă nouă), Colentina (construcţie nouă) şi Obor (modernizarea pieţei şi extindere).

Alte ansambluri rezidenţiale autorizate în sectorul 2 anul trecut sunt:

- Merav Development, imobil multifuncţional pe două subsoluri, parter şi 8-10 etaje în bulevardul Ferdinand nr.58;

- Werland Estate, imobil pe trei subsoluri, parter şi 11 etaje în strada Tuzla nr.39;

- Fundeni Tran"s Grup, imobil de locuinţe şi comerţ pe trei subsoluri, parter şi 9-12 etaje, în şoseaua Fundeni nr.159;

- Star Plast Co, bloc pe două subsoluri, parter şi nouă etaje, în strada Ciocârliei nr. 109-113;

- Obor Towers, imobil pe două subsoluri, parter şi 10-14 etaje, în strada Avrig nr.10;

- Atlantis Proconstruct, imobil cu două subsoluri, parter şi 11 etaje, în şoseaua Mihai Bravu nr. 27A-27B.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional