Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Sectorul 4Zona parcului Tineretului, magnet pentru construcţia de vile şi blocuri noi

F.A. Locuinţe /

Stadiul lucrărilor la "Confort Park" la finele lunii februarie 2008

Stadiul lucrărilor la "Confort Park" la finele lunii februarie 2008

Primăria sectorului 4 a înregistrat, anul trecut, mult mai multe cereri pentru autorizarea construcţiei de locuinţe noi decât în 2006. Daniel Cărămidă, arhitectul şef al sectorului 4, ne-a declarat că majoritatea noilor vile autorizate în 2007 au suprafaţa medie de 200 mp şi un regim de înălţime de parter şi maxim două etaje. Sistemul constructiv preferat este tot cel clasic, cu structură din beton şi zidărie portantă.

Domnia sa ne-a precizat: "Zonele de interes sunt aceleaşi ca şi în 2006. Majoritatea solicitărilor se concentrează pe zonele din preajma Parcului Tineretului, Alunişului, Stoian Militaru şi Apărători. Mai sunt solicitări şi la periferia sectorului, înspre comuna Berceni, Aurel Perşu, Drumul Creţeştilor, Drumul Gilăului şi Drumul Binelui".

Multe vile noi apar pe mari suprafeţe de teren, care au fost lotizate şi vândute bucată cu bucată. Acest tip de afacere a luat proporţii în special în zona Apărători, unde, în ultimul an, au apărut foarte multe locuinţe noi.

Multe terenuri libere pentru construcţia de locuinţe noi sunt disponibile în zonele Turnu Măgurele şi Văcăreşti. Dacă zona Turnu Măgurele este potrivită pentru dezvoltarea de noi ansambluri rezidenţiale, Văcăreşti va deveni un centru financiar cu imobile impunătoare, de îndată ce se va clarifica situaţia juridică a terenurilor.

Sectorul 4 îşi înnoieşte şi fondul de locuinţe vechi. Apar case noi în locul celor de paiantă, apartamentele suferă multe modificări interioare, iar casele trainice sunt extinse şi supraetajate.

Peste 1.000 de apartamente în curs de execuţie

De mai bine de un an, sectorul 4 a intrat în atenţia marilor investitori în ansambluri rezidenţiale. Multe proiecte cu sute de apartamente se înghesuie în zonele centrale, dar sunt şi dezvoltatori imobiliari care construiesc blocuri în cartierele periferice. Anul 2008 a debutat cu peste 1.000 de apartamente noi în curs de execuţie pe raza sectorului.

Potrivit declaraţiilor domnului arhitect Cărămidă, la finele lunii februarie, erau în curs de finalizare lucrările de construire a patru blocuri în zona Epis­cop Chesarie. Alte aproximativ 100 de apartamente urmau să fie date în folosinţă în zona Parcului Carol.

Tot la începutul anului, a demarat execuţia lucrărilor de construire a patru blocuri pe parter şi 10-11 etaje pe strada Urcuşului. Un proiect interesant este, în opinia arhitectului şef al sectorului 4, "Monaco Towers" din cartierul Berceni. În zonă, sunt în curs de finalizare şi lucrările la complexul rezidenţial Jupiter, care cuprinde trei blocuri cu un regim de înălţime parter şi patru etaje.

Alte imobile de locuit autorizate anul trecut sunt pe Aleea Moldoviţa. Cele trei clădiri sunt dispuse pe parter şi zece etaje. Un bloc similar este în curs de execuţie pe strada Pridvorului. Un bloc cu trei scări şi un regim asemănător de înălţime va fi recepţionat, în acest an, pe Calea Şerban Vodă.

Lucrările la "Asmita Gardens" sunt în toi

Unul dintre cele mai mari ansambluri rezidenţiale aflate în curs de execuţie în sectorul 4 al Capitalei este "Asmita Gardens", situat în zona Splaiului Unirii - Calea Văcăreşti. Proiectul este dezvoltat, în parteneriat, de fondul de investiţii administrat de compania britanică "Charlemagne Capital" şi compania indiană "Asmita". Valoarea totală a cartierului a fost estimată la peste 110 milioane de euro. Lucrările de construire au început în anul 2006.

"Asmita Gardens" va avea şapte blocuri dispuse pe parter şi 16-24 de etaje, cu un total de circa 800 de apartamente. Termenul de execuţie a întregului ansamblu este primăvara anului 2009. Complexul rezidenţial, întins pe o suprafaţă de 27.000 mp, va avea şi două etaje pentru parcare, sală de fitness, jogging şi spaţii comerciale.

Locuinţele au suprafeţele între 67 şi 220 mp. Prima etapă de execuţie se va încheia în septembrie 2008. Constructorul angajat este firma austriacă "Strabag", iar lucrările de proiectare sunt asigurate de "Westfourth Architecture". A doua fază de dezvoltare va fi finalizată până în luna mai a anului 2009 şi va cuprinde patru blocuri.

Apartamente de lux lângă Parcul Carol

"City Center Residence" este un alt complex rezidenţial important din sectorul 4, al cărui termen de finalizare s-a încheiat la finele anului trecut. Construcţia a fost demarată tot în 2006. Primul mare cartier de lux din sectorul 4 este amplasat pe bulevardul Mărăşeşti, între Parcul Carol şi Palatul Parlamentului. Proiectul cuprinde şase blocuri cu un regim de înălţime pe subsol, parter şi patru etaje, cu ultimele două retrase. În total, au fost amenajate 104 apartamente cu suprafeţe între 52 şi 220 mp. Investitor este "Europa Group Hanner". Proiectarea a fost asigurată de "BBM Group", iar antreprenor general este firma "Consola".

"City Center" este doar unul dintre primele proiecte demarate de "Europa Group" în Capitală. Alte investiţii sunt construirea a 50 de apartamente în zona Popa Tatu, câteva blocuri "zgârie-nori" în zona Crângaşi, precum şi amenajarea unui hotel într-o clădire monument istoric.

Locuinţele din "Confort Park" au fost vândute în totalitate

Un alt ansamblu important de pe raza sectorului este "Confort Park", amplasat în zona Vitan - Bârzeşti, lângă târgul "Autovit". Acesta cuprinde 500 de apartamente, care au fost vândute rapid, înainte ca ansamblul să fie recepţionat, La finele lunii februarie, execuţia lucrărilor era în toi. Primele apartamente vor fi date în folosinţă în anul curent, având în vedere că execuţia a început în 2006.

Investitor este Robert Negoiţă, unul din proprietarii reţelei de hoteluri "Confort" şi al grupului de firme "Pro Confort". Suprafaţa generală a ansamblului este de 16.445 mp. Apartamentele sunt dispuse în patru blocuri pe parter şi zece etaje. Suprafeţele locuinţelor variază între 41 şi 101 mp construiţi.

300 de apartamente în "Monaco Towers"

Cele două clădiri ale complexului "Monaco Towers" sunt extinse pe 20 de niveluri fiecare. Construcţia cartierului din Berceni a fost demarată anul trecut, iar termenul de finalizare este 2009. În total, vor fi amenajate 304 locuinţe, cu două şi trei camere, dar şi cu duplex-uri de trei şi patru camere. Suprafeţele unităţilor locative sunt cuprinse între 85,7 şi 209 mp. Investitor este "Marble House", iar de proiectare se ocupă "Westfourth Architecture". La finele lunii februarie, fuseseră contractate o treime din totalul apartamentelor. Parterul celor două clădiri va fi ocupat de o galerie comercială. Parcarea sub şi supraterană totalizează 395 de locuri pentru locatari şi vizitatori.

Multe PUZ-uri pentru cartiere noi

În sectorul 4, au fost avizate mai multe Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) noi pentru ample complexuri rezidenţiale. O asemenea documentaţie elaborată anul trecut vizează construirea a 14 blocuri pe parter şi zece etaje în zona splaiului Unirii. Proiectul aparţine unor investitori israelieni. Un alt PUZ în curs de elaborare analizează zona străzii Urcuşului, din apropierea Parcului Tineretului. Daniel Cărămidă ne-a mai spus că a fost aprobat şi PUZ-ul pentru ansamblul Octopus din strada Brădetului. Aici, pot fi edificate trei blocuri sub formă de "Y", pe parter şi zece etaje.

Sectorul 4 a devenit atractiv pentru birouri şi spaţii comerciale noi

Sper deosebire de anii trecuţi, 2007 a adus multe autorizaţii pentru construirea de birouri. Multe cereri vizează clădiri cu înălţime medie din zona centrală, dar şi imobile mai modeste în Berceni. Cele mai înalte clădiri sunt proiectate, în faza de PUZ, lângă viitorul mall "Sun Plaza". Imobilele vor avea parter şi peste 20 de etaje. Un turn cu 35 de niveluri va fi amplasat în apropierea parcului Tineretului.

Se intensifică şi construcţia de spaţii comerciale noi pe raza sectorului 4. Un complex nou va fi ridicat în imediata apropiere a magazinului "Praktiker" din zona Vitan. "Carrefour" a cumpărat un teren lângă "Selgros", iar construcţia mall-ului "Sun Plaza" a demarat anul trecut. Un alt spaţiu comercial mai mare era, la finele lunii februarie, în curs de finalizare în zona Giurgiului.

"Sun Plaza", cel mai mare mall din sudul Capitalei

Proiectul "Sun Plaza" rămâne, şi în acest an, cel mai mare mall aflat în curs de execuţie în sudul Bucureştiului. Acesta este dezvoltat de promotorul român de centre comerciale "EMCT" şi compania austriacă "Sparkassen Immobilien", divizia de investiţii a grupului "Erste Bank". Autorizaţia de construire a fost eliberată în 2006, iar lucrările de execuţie au început anul trecut. Investitia, de peste 100 milioane de euro, va fi gata în acest an.

"Sun Plaza" este amplasat la intersecţia Căii Văcăreşti cu şoselele Olteniţei, Berceni şi strada Vasile Niţu. Suprafaţa construită este de 208.000 mp, iar cea închiriabilă ajunge la 76.000 mp. Centrul va fi dispus pe două niveluri de subsol (unde vor fi amenajate circa 2.000 de locuri de parcare), parter şi etaj.

Proiectul este amplasat pe un teren de peste 11 hectare, care se află în proprietatea privată a statului şi în administrarea Sălii Polivalente. Investitorul a primit drept de folosinţă în schimbul construirii unei grădiniţe şi a unei săli de sport generoase. Totodată, Sala Polivalentă va primi o sumă considerabilă în fiecare an, pe care investitorii nu au dorit să o precizeze.

"Sun Plaza" este ancorat de un hipermarket "Cora", cu o suprafaţă de vânzare de 11.300 mp, un magazin de bricolaj "BauMax", pe 12.300 mp şi un magazin "Mobexpert" de 10.300 mp.

Modernizări de spaţii industriale noi

Zonele industriale existente în sector sunt vândute pe bucăţi şi modernizate. Acestea nu şi-au schimbat, ulterior, destinaţia, ci au suferit ample modernizări şi extinderi. Cele mai multe lucrări se desfăşoară în zonele Berceni, Metalurgiei, Obregia şi Turnu Măgurele. Daniel Cărămidă susţine că 2007 s-a încheiat cu o creştere a autorizaţiilor pentru reabilitarea spaţiilor de producţie şi depozitare, comparativ cu anul 2006. Domnia sa susţine că nu sunt solicitări de reconversie a fostelor zone industriale.

Primăria sectorului 4 a eliberat, anul trecut, un număr total de 1.192 de autorizaţii de construire pentru diverse lucrări la locuinţe, birouri, spaţii comerciale şi depozite. Circa un sfert din autorizaţii sunt pentru construcţia de imobile de locuit noi. Alte 45 de procente reprezintă lucrările de modernizare interioară, extinderile şi supraetajările locuinţelor existente. Faţă de 2006, noile locuinţe autorizate în 2007 sunt cu 40% mai numeroase. Modificările interioare şi extinderile şi-au dublat numărul în 2007 faţă de 2006. În cursul anului trecut, a crescut semnificativ şi numărul demolărilor autorizate, ceea ce înseamnă că fondul vechi construit trece prin importante lucrări de refacere şi modernizare.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional