Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Sectorul 6Marii investitori construiesc blocuri-turn între bulevardele Timişoara şi Iuliu Maniu

F.A. Locuinţe /

Ansamblul "Primăvara" - stadiul lucrărilor la finele lunii februarie, la imobilele construite de "Can Serv", pe strada Prelungirea Ghencea

Ansamblul "Primăvara" - stadiul lucrărilor la finele lunii februarie, la imobilele construite de "Can Serv", pe strada Prelungirea Ghencea

2.000 de apartamente în execuţie

Anul 2007 a adus sectorului 6 o explozie a solicitărilor pentru construirea de mari complexuri imobiliare, în special pe locul fostelor fabrici dintre bulevardele Timişoara şi Iuliu Maniu. Majoritatea dezvoltărilor sunt mixte, cu locuinţe comerţ şi spaţii de birouri.

Simona Didoacă, şef serviciu autorizaţii în cadrul Primăriei sectorului 6, ne-a declarat că au mai apărut blocuri înalte şi în zonele Drumul Taberei şi Prelungirea Ghencea, dar şi pe Splaiul Independenţei. Domnia sa ne-a declarat: "Sectorul 6 are în execuţie circa 4.000 de unităţi locative. Din acestea, jumătate sunt apartamente în blocuri noi. Foarte multe fabrici din zona Timişoara - Preciziei, dar şi din zona Iuliu Maniu au fost vândute unor investitori imobiliari, care vor să ridice ansambluri mixte. Mare parte din aceste dezvoltări sunt, încă, în faza de proiect".

Zona Valea Oltului se dezvoltă puternic din punct de vedere rezidenţial

Primăria sectorului 6 a fost asaltată, şi anul trecut, de solicitări pentru construcţia de locuinţe individuale noi. Foarte multe cereri se concentrează, în continuare, în zona Prelungirea Ghencea, care s-a dezvoltat puternic în ultimii ani.

Un număr semnificativ de solicitări şi autorizaţii eliberate sunt pentru construcţia de vile în perimetrul Valea Oltului, între Prelungirea Ghencea şi bulevardul Timişoara. Aceste investiţii au fost atrase, în special de construirea cartierului ANL "Constantin Brâncuşi". Aici, în 2006, au fost date în folosinţă 1.200 de apartamente pentru tineri, în regim de închiriere. La finele lunii februarie, mai erau în execuţie 200 de vile individuale, cuplate şi înşiruite, precum şi 1.200 de apartamente în blocuri. Locuinţele aflate în construcţie vor fi date în folosinţă până la finele anului 2008.

Zonele preferate pentru realizarea de vile noi rămân, ca şi în anii trecuţi, Prelungirea Ghencea, Valea Oltului, Valea Doftanei, Valea Argeşului şi Valea Cricovului. Aceste investiţii au fost atrase de realizarea şi darea în folosinţă a primei etape a cartierului ANL "Constantin Brâncuşi" din Drumul Taberei. "Prezenţa utilităţilor în zonă şi continuarea lucrărilor de construire a apartamentelor pentru tineri în regim de închiriere a atras un nou val de investiţii în case noi", ne-a precizat doamna Didoacă.

Străzile care concentrează cele mai multe locuinţe noi autorizate sunt Valea Ursului, Valea Danului, Valea Oltului, Valea Doftanei, Valea Cricovului, Drumul Belşugului, dar şi cartierul Giuleşti, unde punerile în posesie au impulsionat piaţa rezidenţială. Aici, multe locuinţe noi apar prin demolarea celor vechi, insalubre, aflate într-o stare avansată de degradare.

Simona Didoacă ne-a declarat că majoritatea locuinţelor noi autorizate aparţin persoanelor fizice şi sunt în curs de execuţie sau urmează să fie ridicate pe terenuri de la periferia oraşului. Regimul mediu de înălţime este parter şi etaj sau cel mult parter şi două etaje. Sistemul constructiv preferat este tot cel clasic, cu structură din beton şi zidărie portantă. Suprafeţele construite sunt de circa 200 - 250 mp, ne-a mai spus domnia sa.

"Can Serv" construieşte

400 de apartamente în Prelungirea Ghencea

Scumpirea galopantă a terenurilor din zona Prelungirea Ghencea a adus o presiune suplimentară asupra regimului de înălţime a imobilelor cu destinaţie rezidenţială. Dacă până în 2007, cartierul Ghencea era cunoscut ca zonă predilectă pentru construcţia de case, anul trecut au apărut primele ansambluri de blocuri cu apartamente noi.

Primăria a eliberat, pentru "Can Serv", autorizaţia de construire a unor imobile pe subsol, parter şi 14 etaje în strada Prelungirea Ghencea nr. 94-100. Compania cu capital integral românesc, operatorul supermarketurilor "Primăvara", va investi peste 40 milioane de euro în acest proiect rezidenţial cu 397 de apartamente.

Ansamblul rezidenţial "Primăvara" este dezvoltat pe un teren de 12.000 mp şi va avea o suprafaţă construită de 41.500 mp. Finantarea este asigurată atât din surse proprii, cât şi din credite bancare. Complexul va fi format din trei blocuri, care vor dispune de 350 de locuri de parcare subterane şi 124 supraterane. Constructia proiectului a început anul trecut şi va fi realizată în două etape. În prima fază, care are ca termen de finalizare prima jumătate a acestui an, vor fi livrate 103 apartamente. Restul vor fi terminate până la finele anului.

În total, ansamblul va avea 86 de garsoniere, 186 de apartamente cu două camere, 109 apartamente cu trei camere şi 16 apartamente cu patru camere. Suprafaţa apartamentelor variază între 40 şi 200 mp. Pretul mediu de vânzare porneşte de la 900 de euro/mp, fără TVA. Cele trei blocuri vor avea un regim de înălţime de 14, 6, respectiv 3 etaje.

"Primăvara" este prevăzut cu o serie de funcţiuni complementare, precum piscină, sală de fitness, un supermarket, o bancă, un centru SPA şi o grădiniţă.

"Can Serv" activează pe piaţa de retail şi de panificaţie din anul 1993. Compania operează nouă supermarket-uri "Primăvara", din care patru sunt în Bucureşti, două în Piteşti şi câte unul în Ploieşti, Craiova şi Galaţi.

Şi "Imobiliara Parc" ridică blocuri în Ghencea

Alte autorizaţii pentru construcţia de locuinţe colective în Ghencea au fost eliberate pentru compania "Imobiliara Parc". Societatea a obţinut, anul trecut, trei avize pentru ridicarea a trei blocuri pe subsol, parter şi cinci etaje. Acestea vor fi amplasate în strada Prelungirea Ghencea nr. 254-258. La finele lunii februarie, "Imobiliara Parc" nu demarase, încă, lucrările de execuţie.

O persoană fizică a primit, tot anul trecut, autorizaţia pentru construcţia a patru blocuri în Prelungirea Ghencea nr.285. Imobilele cu apartamente noi vor avea un regim de înălţime subsol, parter şi patru etaje.

Pe Drumul Belşugului, tot o persoană fizică a obţinut autorizaţia de construire a unui mini-ansamblu de locuinţe individuale. Cele 14 locuinţe au un regim de înălţime parter şi un etaj.

Continuă construcţia de blocuri în cartierul "West Park"

Primăria sectorului 6 a eliberat, anul trecut, trei noi autorizaţii pentru continuarea lucrărilor în cartierul "West Park". Acesta este dezvoltat de "Seven Hills", subsidiara din România a BSG (Beny Steinmetz Group), pe terenul dintre strada Ajustorului şi Lacul Morii. Două autorizaţii sunt pentru edificarea de blocuri pe parter şi 11-14 etaje. Cea de-a treia este pentru construirea unui imobil pe subsol, parter şi 10 etaje.

BSR Europe a achiziţionat, în 2006, proiectul "West Park", pentru 14 milioane de euro, de la firma "Rom Canada". Investiţia finală este prognozată la peste 120 milioane de euro. "West Park Residential" reprezintă o zonă rezidenţială de 130.000 mp, desfăşurată pe o suprafaţă de cinci hectare şi formată din 19 clădiri cu un total de 1.400 de apartamente. Fiecare bloc are un regim de înălţime parter şi 8-14 etaje şi este prevăzut cu câte trei până la şase apartamente pe etaj şi câte trei penthouse-uri pentru fiecare bloc. Apartamentele sunt prevăzute cu terasă şi cu locuri de parcare.

West Park Residential este înzestrat cu un parc şi cu toate facilităţile unei zone rezidenţiale moderne precum piscină, sală de fitness, un centru comercial, locuri de parcare, grădiniţă şi locuri de joacă pentru copii.

"Seven Hills" a lansat, la finele anului trecut, cea de-a doua etapă de realizare a proiectului. Ansamblul rezidenţial se află în stadiul de finalizare a primei faze, alcătuită din patru clădiri şi 200 de apartamente. Acestea au fost vândute în totalitate, la un preţ de 950 - 1.050 de euro/mp, şi vor fi livrate beneficiarilor în cursul acestui an. Cea de-a doua fază de construcţie şi vânzare a proiectului presupune edificarea a cinci blocuri, cu un total de 500 de apartamente. Acestea vor fi dispuse pe parter şi 10 - 14 etaje. A doua etapă de dezvoltare are ca termen de finalizare luna octombrie a anului viitor.

"West Park Residential" va avea şase sau şapte faze de vânzare şi patru sau cinci etape de construcţie, în funcţie de evoluţia pieţei.

Suprafeţele locuinţelor oscilează între 40 şi 140 mp. Preţul mediu de vânzare pentru apartamentele din etapa a doua de dezvoltare este de 1.100 - 1.150 de euro/mp.

Vor fi construite circa 1.500 de locuri de parcare, atât la subsolul imobilelor, cât şi la suprafaţă. Preţul de vânzare al unei parcări oscilează între 3.000 şi 10.000 de euro, în funcţie de locul unde a fost amenajat.

De circa 18 luni de când a intrat pe piaţa autohtonă, BSG a dezvoltat proiecte în valoare de 500 milioane de euro. Compania a anunţat că, în următorii doi ani, îşi va dubla investiţiile pe piaţa noastră imobiliară. Circa 500 milioane de euro reprezintă bugetul calculat atât pentru ansamblul "West Park", cât şi pentru finanţarea unor proiecte rezidenţiale derulate în Pantelimon, Ploieşti ("Central Gardens"), zona Cotroceni şi nordul Capitalei (Săftica şi Corbeanca), unde vor fi construite două complexuri cu circa 2.000 - 3.000 de vile pentru care se lucrează la PUZ.

Altă jumătate de miliard de euro urmeaza să fie investită în ridicarea unor mall-uri în Bucureşti şi alte oraşe din ţară, construirea de spaţii de birouri în Capitală şi edificarea unor complexuri rezidenţiale cu apartamente în oraşe precum Braşov şi Constanţa.

Producătorul de materiale de construcţii "Prefabricate Vest" intră în afaceri imobiliare

Cunoscutul producător de materiale de construcţie "Prefabricate Vest" a obţinut, anul trecut, două autorizaţii de construire pentru amplasamentul său din strada Preciziei nr. 24. Aici, compania va ridica o clădire de birouri pe subsol, parter şi cinci etaje, precum şi un bloc cu apartamente noi pe subsol, parter şi 12 etaje.

Tot în zonă, pe bulevardul Timişoara 101C-101D, "MH Bucharest Development" va construi locuinţe într-un imobil pe două subsoluri, parter şi 16 etaje. Compania "Procema" a demarat, de asemenea, construirea de locuinţe colective în strada Preciziei nr. 6, iar "Romtas Transport" realizează un imobil pe subsol, parter şi 12 etaje în strada Uverturii nr. 202-208.

Sectorul 6 este căutat şi pentru construcţia de birouri

Dacă până acum doi ani sectorul 6 era ocolit de investitorii în spaţii de birouri, în prezent, acesta este luat cu asalt de multe companii. "Anchor Real Estate Development" a obţinut, anul trecut, autorizaţia pentru un imobil de birouri clasa A, cu un regim de înălţime două subsoluri, parter şi 11 etaje. Clădirea este amplasată pe bulevardul Timişoara nr.16, în apropierea mall-ului "Plaza România". "Rolatex International" ridică un imobil cu birouri pe două subsoluri, parter şi şase etaje pe bulevardul Ghencea nr. 43B.

Alte investiţii importante sunt situate pe Splaiul Independenţei şi Virtuţii. O persoană fizică ridică, în Splaiul Independenţei nr. 303 birouri pe subsol, parter şi cinci etaje. Pe Virtuţii nr. 54, s-a ridicat tot un imobil de birouri pe două subsoluri, parter şi opt etaje. Investitor este "Quartz Comp".

Ritm accelerat pentru construcţia "AFI Cotroceni Park"

"Cotroceni Park", cel mai mare mall din Europa, şi-a schimbat numele, la începutul acestui an, în "AFI Cotroceni Park". "AFI Europe", divizie a grupului de investiţii "Africa-Israel", a semnat un acord cu "Hypo Real Estate Bank", pentru finanţarea proiectului. Valoarea creditului este de 234 milioane euro, iar investiţia totală ajunge la circa 300 milioane de euro.

"AFI Cotroceni Park" este în curs de execuţie la intersecţia bulevardelor Timişoara şi Vasile Milea, pe locul fostei fabrici UMEB. Proiectul va cuprinde un mall şi cinci clădiri de birouri, cu o suprafaţă totală construită de peste 200.000 mp. Parcarea măsoară 120.000 mp. Mall-ul este o construcţie în formă triunghiulară, cu trei artere majore. Locaţia va cuprinde peste 250 de magazine, un hypermarket, restaurante fast food, o sală de fitness, 20 de săli de cinema şi primul cinematograf tridimensional din ţară. Mall-ul va beneficia de 2.500 de locuri de parcare.

"Africa Israel Investments" a investit, în ţara noastră, prin intermediul diviziei "AFI Europe", circa 200 milioane de euro pentru achiziţia de terenuri în Bucureşti, Arad şi Ploieşti. Proiectele de centre comerciale şi birouri sunt "AFI Cotroceni Park", "AFI Palace Arad", "AFI Palace Ploieşti". Compania va mai construi mall-ul "AFI Golden Palace", situat pe terenul fabricii "Laromet" din Capitală.

Proiectele rezidenţiale planificate sunt "AFI Golden City" pe terenul fabricii "Laromet", "AFI Gardens" în Pipera, "AFI Towers" pe terenul fostei fabrici "Inox", "AFI Village" în Buftea şi "AFI Green City" din Măgurele.

Direcţia Urbanism a Primăriei sectorului 6 a eliberat, anul trecut, un număr total de 1.405 autorizaţii, din care 913 sunt pentru diverse lucrări de construcţii la imobile. Restul reprezintă branşamentele la reţelele de apă, canalizare şi gaze, lucrări la sistemul rutier şi panouri publicitare. Circa 22% din cele 913 autorizaţii sunt pentru construcţia de locuinţe noi, iar 43% sunt pentru modificări interioare în apartamente, extinderi şi supraetajări ale caselor vechi. Numărul noilor imobile de locuit autorizate în 2007 este cu 17% mai mic decât cel înregistrat în 2006. Dar unităţile locative rezultate în urma acestor construcţii sunt mult mai numeroase decât cele autorizate în 2006. Majoritatea investitorilor obţin o singură autorizaţie pentru ansamblurile planificate.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional