Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

ŞINDRILE BITUMINOASEPotrivite pentru orice tip de acoperiş

F.A. Materiale /

Potrivite pentru orice tip de acoperiş

Şindrilele CertainTeed sunt învelitori bituminoase pentru acoperişurile şarpantă, fiind expuse direct intemperiilor atmosferice. Şindrilele sunt utilizate ca învelitori la acoperişurile şarpantă cu pantă medie şi mare, aplicate pe suport din lemn (astereală), la orice tip de clădire, fiind utilizate la învelirea acoperişurilor noi şi, de asemenea, a celor existente, în orice condiţii climatice.

În funcţie de formă şindrilele CertainTeed sunt distribuite, în ţara noastră, în două sortimente: Crescendo şi CT20. Produsele se prezintă ca benzi rectangulare decupate în formă de solzi prin trei fante (rezultând 4 elemente), la tipul Crescendo şi în formă dreptunghiulară, prin două fante (rezultând 3 elemente) la tipul CT20.

Fantele sunt perpendiculare pe latura lungă a şindrilei, pe o lungime aproximativ egală cu lăţimea părţii expuse (circa 134 mm). Aceste decupaje delimitează partea de şindrilă expusă intemperiilor şi dau impresia unui acoperiş cu un număr mare de bucăţi de ţigle individuale.

Aderenţa rândului superior de şindrile de cel inferior se realizează prin intermediul unor benzi bituminoase termoadezive, care la căldura soarelui devin active, realizând lipirea între rândul superior şi cel inferior de ţigle, asigurând astfel o protecţie suplimentară împotriva ploii şi a vântului.

Elementele de dolie şi coamă se decupează din bucăţile de şindrile la dimensiunile necesare şi se montează pe acoperiş. Accesoriile utilizate la învelitorile realizate din şindrile bituminoase CertainTeed sunt: elementul de aerisire (din tablă de aluminiu vopsită în negru), elementul de racord la jgheab (din tablă zincată), parazăpadă (din aluminiu vopsit în negru), elementul de protecţie calcan (din tablă zincată), cuie speciale pentru şindrilă (34x30 mm şi 34x25 mm), adezivul la rece şi membrana bituminoasă sub şindrilă.

Prin concepţie, şindrilele bituminoase asigură protecţia hidrofugă a acoperişurilor şarpantă a construcţiilor, produsele nu îşi aduc aport la izolarea termică a clădirilor şi la economia de energie.

Aceste şindrile se utilizează pe suport de plăci OSB de cel puţin 11 mm grosime sau pe scândură de cel puţin 25 mm grosime, dar nu mai lată de 152 mm. Învelitoarea trebuie să fie uniformă şi curată.

Unghiul de înclinare recomandat este între 15-85 grade, putând ajunge până la poziţionarea pe verticală.

Garanţii şi durabilitate

Producătorul american acordă o garanţie şindrilelor bituminoase pentru păstrarea culorii de 10 ani, iar pentru probleme apărute din defecte de fabricaţie, de 25 de ani pentru sortimentul Crescendo, respectiv de 20 de ani, pentru sortimentul CT20. Durabilitatea produselor este de minim 35 de ani. Învelitoarea nu necesită lucrări de întreţinere, dar anual este necesară o inspectare generală a învelitorii.

Punerea în operă

Stratul suport

Astereala acoperişului, obligatoriu ignifugată, trebuie să asigure o suprafaţă rigidă. Nu sunt permise deformaţii mari sau deplasări ale scândurilor sub greutatea zăpezii sau a muncitorilor care lucrează. Înainte de punerea în operă a şindrilelor se va controla starea scândurilor, care trebuie să fie plane. Scândurile vor avea minim 2,4 cm grosime şi circa 8-15 cm lăţime. Rosturile dintre scânduri nu vor depăşi 5 mm.

Pentru a evita acumularea de umezeală pe astereală, care ar putea conduce la ondularea acesteia, se va asigura un sistem de ventilare a spaţiului de sub acoperiş. Se recomandă ca deschiderile de aerisire să fie prevăzute sub jgheab şi sub coamă sau/şi în câmpul acoperişului.

Punerea în operă

Astereala de scândură, uscată şi ignifugată, se acoperă cu un strat de bază. În mod obişnuit, ca straturi de bază se folosesc membrane bituminoase din bitum oxidat. Acest strat protejează astereala în cazul infiltrării accidentale a apei.

Aplicarea şindrilelor se face de-a lungul şi pe diagonala acoperişului, de la partea interioară a acestuia spre coamă.

Şindrila se fixează de astereală cu cuie şi, suplimentar, aderenţa rândului superior de şindrile de cel inferior se realizează prin intermediul benzilor adezive de bitum, activate la căldura soarelui.

Fixarea şindrilei de astereală se face cu cuie galvanizate, de minim 25 mm lungime şi cu diametrul capului de 9 mm. Tija cuiului trebuie să aibă 2,5 mm grosime. Acestea se bat numai până la nivelul superior al şindrilei, pentru a nu deteriora materialul, la o distanţă de minim 2,5 cm de marginea şindrilei.

Cuiele se dispun în apropierea zonei de suprapunere, deasupra tăieturilor de modelare şi în mijlocul acestora. La pante sub 50 grade fixarea unei bucăţi se face cu câte 4, respectiv 5 cuie (în funcţie de modelul şindrilei), iar la pante peste 50 grade, cu câte 6, respectiv 7 cuie (se suplimentează la colţurile superioare ale şindrilei).

Şindrilele se montează până la coame sau dolii pe ambele părţi şi se taie la acelaşi nivel. Elementele de coamă se realizează din şindrile tăiate. Şindrilele de coamă trebuie îndoite peste coama acoperişului (prin încălzire uşoară la temperaturi nu prea mari), suprapuse şi prinse cu cuie.

La montarea coamelor se ţine seama de direcţia predominantă a vântului, montându-se spre direcţia de bătaie a acestuia, iar montarea elementelor pe muchii, dolii se începe de jos în sus.

Şindrilele bituminoase CertainTeed sunt produse de societatea "Certain Teed Corporation" din Statele Unite şi sunt importate şi distribuite în ţara noastră de "Compania Americană Şindrila" SRL din Oradea.

Preţul practicat de societatea orădeană pentru distribuitorii din ţară este cuprins între 7 şi10 USD/mp, fără TVA.

Componentele de bază ale şindrilelor sunt: stratul suport alcătuit dintr-o împâlsitură de fibre de sticlă, care oferă şindrilei rigiditatea necesară în operaţiile de fabricare, manipulare şi punere în operă; bitumul aditivat cu APP, ce asigură durabilitate şindrilei; granulele minerale ce acoperă şindrila pe faţa exterioară, protejează bitumul împotriva razelor solare constribuind la rezistenţa în timp a produsului. Granulele pot avea culoarea verde, neagră, maro, gri sau roşie.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional