Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

SISTEM CONSTRUCTIVViteză în ridicarea unei case cu ajutorul sistemului Prokoncept

F.A. Materiale /

Viteză în ridicarea unei case cu ajutorul sistemului Prokoncept

Case din beton pe structură de cofraj din polistiren

În condiţiile în care în ţara noastră mâna de lucru specializată este din ce în ce mai costisitoare şi mai greu de angajat, sistemul de construcţie Prokoncept, comercializat de societatea "Mador Internaţional" SRL din Bucureşti, nu necesită decât o persoană calificată şi două - trei persoane necalificate pentru a construi o casă.

Produsele Prokoncept sunt cofraje pierdute din polistiren (neopor) care au rol de tipar pentru betonul proaspăt şi rol de termoizolaţie a pereţilor la care se utilizează. Produsele sunt de mai multe tipuri, astfel încât să poată fi realizaţi pereţi plani, intersecţii, colţuri, capete libere, precum şi pentru buiandrugi şi zone de rezemare.

Elementele componente de tip "lego" ale sistemului nu necesită lipire. Ele sunt îmbinate prin simpla apăsare şi se toarnă betonul în cofrajul astfel format. Ridicarea zidurilor pentru un nivel al casei nu necesită decât una sau două zile.

Elementele Prokoncept pot fi utilizate la realizarea cofrajelor pentru pereţi la clădiri civile, la construcţii industriale fără poduri rulante, cu maxim cinci niveluri, cu deschideri de până la 12 m şi înălţimi de nivel de până la 3,5 m. Produsele rămân înglobate în pereţi şi îndeplinesc rolul de izolaţie termică al acestora.

Pereţii

Elementele componente ale pereţilor Prokoncept sunt îmbinate fără niciun liant, doar prin apăsare cu mâna. Betonul poate fi turnat în cofrajul format din aceste elemente atât manual cât şi mecanic. Este recomandată turnarea betonului la fiecare al treilea rând de elemente. Peretele obţinut are 5 cm de izolaţie interioară şi 5 cm de izolaţie exterioară. Grosimea totală a peretelui este de 25 cm. Sistemul Prokoncept (cofraj pierdut) conţine toate elementele pentru realizarea pereţilor fără punţi termice: colţari, boiandrugi, elemente de centură, capete de închidere, elemente pentru unghiuri şi elemente drepte.

Pereţii pot fi tencuiţi sau placaţi pe interior cu plăci de gips-carton, cu placaje decorative, faianţă. Pentru conducte şi cabluri, se execută jgheaburi în polistiren cu ajutorul unui cuţit termic. Procedeul permite execuţie rapidă, silenţioasă şi estetică.

Exteriorul peretului poate fi finisat cu tencuială uscată tip "Dryvit", cu tencuială tradiţională pe plasă de fibră de sticlă, respectiv placat cu cărămizi decorative, piatră sau lemn.

Pereţii, după turnare, rămân perfect plani şi verticali iar faza de finisaj se face mult mai rapid şi mai puţin costisitor. Faţă de un sistem clasic de construcţii sunt eliminate tencuielile şi izolaţiile exterioare, ducând astfel la reducerea preţului final al construcţiei.

Planşeul

Planşeul poate fi realizat conform cerinţelor individuale ale beneficiarului. Planşeul Prokoncept permite distanţe de până la 12 m între zidurile portante. Planşeul se sprijină pe schelă de lemn sau schelă metalică reglabilă.

Greutatea specifică a planşeului, de 250 kg/mp, permite utilizarea sa la recondiţionarea şi ranforsarea unor planşee. Structura planşeului Prokoncept, la fel ca şi a celorlalte elemente ale tehnologiei, este lipsită de punţi termice.

Acoperişul

Elementele acoperişului Prokoncept permit ca, după ridicarea scheletului tradiţional din grinzi şi căpriori, într-o singură etapă de lucru să se realizeze trei etape:

- montajul ţiglelor (elementele de acoperiş dispun de profile speciale pentru susţinerea tiglelor). Rezistenţa la sarcină a elementelor de acoperiş permit şi utilizarea ţiglelor de beton.

- montajul foliei;

- montajul izolaţiei (polistirenul având grosimea de 14 cm asigură izolaţia impecabilă a acoperişului).

Avantaje

Casele construite cu această metodă necesită costuri pentru încălzire mai mici cu aproximativ 50-70%. De asemenea, sunt reduse costurile de construcţie: timpul de execuţie este mai mic, dispar fazele de lucru legate de execuţia izolaţiei; datorită pierderilor termice reduse, necesită cazan şi calorifere de capacitate mai mică pentru încălzire centrală. Iarna asigură căldură şi vara răcoare.

Proprietăţile termice ale unui perete Prokoncept de 25 de cm corespund coeficientului termic al unui zid din blocuri ceramice având 60 de cm grosime.

Durabilitate

Cea mai veche construcţie din Germania realizată după această metodă împlineşte 50 de ani. Polistirenul utilizat la execuţia acestui imobil nu prezintă nicio urmă de îmbătrânire.

O clădire realizată după metoda Prokoncept rezistă foarte bine şi la seisme, întrucât structura din beton monolit armat cu plasă rezistă la acţiunea forţelor de deplasare din orice direcţie.

Preţurile practicate de societatea "Mador Internaţional" SRL încep de la 7,50 euro pentru un cofraj Neopor pentru perete, 8,70 euro pentru un element de centură, până la 11,90 euro perechea pentru un cofraj Neopor pentru colţ.

Un element de acoperiş costă 27 euro/mp iar unul de planşeu variază în funcţie de dimensiunea acestuia. Astfel, pentru dimensiunea de 100cmx75cmx18cm preţul este de 17,5 euro/bucată până la 21,5 euro/buc cu dimensiunea de 100cmx75cmx25cm.

Preţurile nu conţin TVA si includ transportul în Bucureşti şi judeţul Ilfov.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional