Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Soci: Proiect de construcţii gigant pentru găzduirea Jocurilor Olimpice şi Paralimpice din 2014

F.A. Internaţional /

Stadionul Central

Stadionul Central

Staţiunea rusească Soci, de la Marea Neagră, a fost desemnată în 2007 să găzduiască Jocurile Olimpice şi Paralimpice din 2014. Acest fapt a motivat autorităţile ruseşti să demareze un amplu program de modernizare a întregii infrastructuri destinate practicării sporturilor, precum şi a infrastructurii conexe, atât din zona de coastă, cât şi în staţiunea adiacentă din Munţii Caucaz.

Amplul proces de construcţie vizează două componente majore: complexul de coastă şi complexul montan.

Complexul de coastă va putea găzdui 75.000 de vizitatori

Punctul central al complexului de coas­tă va fi Parcul Olimpic. Acesta va reuni toate spaţiile competiţionale, zonele de parcare şi elementele de infrastructură. Toate sălile pentru jocuri de iarnă vor fi prezente în acelaşi loc. În total, Parcul Olimpic va putea găzdui în jur de 75.000 de vizitatori.

Astfel, Stadionul Central, cu o capacitate de 40.000 de locuri, urmează să fie dat în folosinţă în 2013. Acesta va găzdui ceremoniile de deschidere şi de încheiere, precum şi ceremoniile de decernare a medaliilor. După încheierea Jocurilor Olimpice, va îndeplini funcţia de stadion de fotbal, sală polivalentă şi centru de divertisment. Pentru acest obiectiv va fi folosită în premieră, pentru o clădire de o asemenea scară, soluţia acoperişului din policarbonat translucid. Proiectarea stadionului a avut în vedere cerinţele Comitetului Internaţional Paralimpic (IPC), precum şi cele mai bune practici internaţionale în domeniul accesibilităţii pentru persoanele cu dizabilităţi.

Scaunele pot fi cu uşurinţă demontate, astfel încât stadionul poate găzdui de la 25.000 la 45.000 de spectatori şi poate fi folosit pentru evenimente sportive diverse.

Un alt obiectiv din complex, palatul de Gheaţă Bolshoi, va fi iniţial o arenă pentru practicarea hocheiului pe gheaţă, iar după eveniment, o sală polivalentă pentru practicarea sporturilor, des­făşurarea de concerte sau diverse activităţi de divertisment.

Centrul va avea 12.000 de locuri pe scaune şi va fi acoperit de un dom. Obiectivul urmează să fie dat în folosinţă în 2012.

Palatul de Gheaţă Maly va avea o capacitate de 7.000 de locuri. Clădirea va fi folosită pentru competiţiile de hochei în timpul Jocurilor Olimpice şi pentru hochei cu sania în timpul Jocurilor Paralimpice. Clădirea va fi astfel construită încât să poată fi demontată şi transportată în alt oraş rusesc după finalizarea Jocurilor.

În vecinătate va fi amplasat şi Centrul Olimpic de Curling, cu 3.000 de locuri. Construcţia va putea fi ulterior demontată şi transportată spre alt sit după finalizarea evenimentelor. Obiectivul urmează să fie dat în folosinţă în 2012.

Piesa centrală a complexului este Centrul Olimpic de Patinaj. Construcţia are o capacitate de 12.000 de locuri. Şi acest obiectiv va putea fi relocalizat după evenimentele olimpice. Lucrările urmează să fie finalizate în 2011.

Al şaselea element al complexului de coastă este Ovalul Olimpic, o structură acoperită ce poate găzdui 8.000 de vizitatori, destinată întrecerilor de patinaj viteză. Lungimea pistei va fi de 400 m. Ulterior, spaţiul va fi folosit drept centru expoziţional.

Complex de sporturi de iarnă în Munţii Caucaz

A doua componentă a proiectului de la Soci presupune realizarea unui centru montan în Munţii Caucaz, cuprinzând 5 structuri. Primul obiectiv este Complexul de Schi şi Biatlon. Acesta va fi localizat pe creasta şi versanţii Culmii Psekhako, la 6,5 - 10 km nord-est de staţiunea Krasnaya Polyana. Complexul include două segmente distincte, fiecare cu propriile puncte de start şi de sosire, precum şi două piste pentru schi şi biatlon, zonă de tir şi de încălzire. Atât complexul de biatlon, cât şi cel de schi, vor avea la finalizare o capacitate de 9.600 de spectatori fiecare. Obiectivul va fi dat în folosinţă în 2011.

O altă componentă a proiectului este Staţiunea Alpină Rosa Khutor, localizată pe Creasta Aibga. Acest loc va găzdui toate disciplinele de schi alpin: coborâ­re, combinat (coborâre şi slalom), slalom uriaş şi super slalom uriaş. Lungimea totală a pistelor de competiţie va fi de 20 km. Toate pârtiile au fost dezvoltate de Bernard Russi, un arhitect de renume mondial specializat pe pârtii de schi, de la Federaţia Internaţională de Schi (FIS). Obiectivul va putea primi 10.000 de vizitatori, iar finalizarea este prevăzută pentru 2011.

Un alt obiectiv, Centrul Naţional Rus pentru Sărituri cu Schiurile, va fi localizat în satul Esto-Sadok, pe versantul nordic al Crestei Aibga. Locaţia pentru această instalaţie, la intersecţia a două culmi, a fost selectată de către experţi internaţionali. Complexul include cele mai recente rampe de schi K-95 şi K-125. Locaţia va include şi spaţii pentru antrenament K-72, K-45 şi K-25, un hotel cu 200 de locuri pentru sportivi, facilităţi de sport plan, un traseu de schi şi facilităţi de antrenament pentru tinerii atleţi. Obiectivul va putea primi 9.600 de vizitatori şi va fi inaugurat în 2011.

În staţiunea de schi Alpika va fi construit Centru Naţional Rus pentru sporturi glisante, pista sa având punctul terminus în staţiunea Rzhanaya Polyana. Tehnologia de ultimă oră va asigura temperatura optimă pe întreaga lungime a pistei. Centrul va putea găzdui 9.000 de vizitatori şi urmează să fie inaugurat în 2012.

Ultimul obiectiv din complexul montan se referă la Centru de schi liber şi parcul de snowboard, amplasate la vest de platoul Rosa Khutor. Fiecare dintre cele două componente are o capacitate de 8.000 de vizitatori. Deschiderea acestora este prevăzută pentru 2011.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional