Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Spaţiul carosabil: Pavarea adecvată a zonelor pietonale şi aleilor din parcuri, scuaruri şi grădini publice

F.A. Consilier /

Spaţiul carosabil: Pavarea adecvată a zonelor pietonale şi aleilor din parcuri, scuaruri şi grădini publice
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Dezvoltarea urbană din ultimii ani a împins către extrem utilizarea fiecărui colţişor de oraş, astfel încât au început să apară proiecte de extindere, reabilitare, construcţie şi reconstrucţie din cele mai variate şi impunătoare. Un aspect important al dezvoltării infrastructurii urbane este şi multitudinea de proiecte europene care vizează reabilitarea spaţiilor verzi din majoritatea oraşelor.

    Specialiştii susţin că România, cu o medie de 18 mp spaţiu verde pe cap de locuitor, este în mare parte acoperită de clădiri şi străzi, în timp ce alte oraşe europene înregistrează o extindere a spaţiului verde, astfel încât până în 2013, media pe cap de locuitor să ajungă la 26 mp. Trend în care, cu siguranţă, şi ţara noastră va trebui să se înscrie. În acest sens, sustenabilitatea şi orientarea către curentul eco friendly sunt principalele rute pe care orice companie cu adevărat responsabilă şi le asumă ca şi direcţii de dezvoltare durabilă.

    Sistemele de pavaje şi dale de la Semmelrock Stein + Design oferă în domeniul amenajării spaţiilor verzi urbane multiple soluţii cu grad sporit de eficienţă în exploatare, rezistenţă la variaţiile de temperatură, cicluri repetate de îngheţ, dezgheţ, murdărire, dar şi cu aspect estetic deosebit, colorat natural, variat în funcţie de alternativa aleasă. Pe lângă aceste avantaje, apare implicit şi cel al economiei de costuri, pavajul fiind varianta optimă de înlocuire a asfaltului. Avantajul constă în faptul că, în cazul reparaţiilor, se evită distrugerea suprafeţei carosabile afectate, iar pietrele sunt refolosite. Pe de altă parte, dacă toate condiţiile de montaj indicate în standarde sunt îndeplinite, drenajul apelor pluviale este foarte lejer realizat.

    Utilizarea pavajului adecvat aleilor cu trafic pietonal intens din parcuri, scuaruri sau grădini de interes public presupune mai multe tipuri de soluţii, dintre care Semmelrock Stein + Design recomandă:

    - pavaj Castelletto antichizat 12,5 cm gri sau bej, suficient de rezistent, astfel încât poate fi utilizat chiar şi la zone cu trafic auto redus. Se prezintă sub forma de pietre cu suprafaţa antichizată, cu canturi sparte neregulat şi poate fi un element de decor potrivit pentru alei din parcuri, grădini urbane sau scuaruri din grădini publice. Are rezistenţă mare la uzură şi frecare, la raze UV, îngheţ şi sare de degivrare şi montaj foarte uşor.

    - pavaj Appia Antica antichizat 20 x 20 cm şi 20 x 10 cm, în special pentru zonele verzi din centrele istorice sau chiar civice, se prezintă cu suprafaţa naturală, nuanţată cu adaos de nisip cuarţos. Datorită faptului că evidenţiază patina timpului, prezintă margini prelucrate neregulat şi are o durabilitate remarcabilă.

    - pavaj Pastella 30 x 20 cm, 20 x 20 cm, 20 x 10 cm, utilizate unitar sau combinat. Se prezintă ca suprafaţă spălată, din criblură de piatră naturală de înaltă calitate şi nisip cuarţos. Se remarcă prin sistemul de îmbinare performant Einstein, astfel încât prezintă siguranţă maximă împotriva deplasării sau înfundării pavelelor. Se găseşte în cromatica discretă, culori gri deschis, bej, teracotă, care pot fi utilizate individual sau combinat, astfel încât să poată fi în ton cu mobilierul exterior. Este un pavaj modern pentru spaţii exterioare noi sau reabilitate.

    - pavaj Rettango 30 x 20 cm, 20 x 20 cm, 20 x 10 cm, cu suprafaţa de beton aparent, foarte rezistent la uzură, frecare, îngheţ şi sare de degivrare. Se remarcă prin fiabilitate şi prin adaptarea la orice tip de spaţiu exterior. Prezintă o cromatică foarte variată, de la gri neutru la combinaţii retro de tip cappuccino sau mediteran şi este uşor de încadrat în orice ansamblu decorativ, de la scuaruri în grădini publice până la alei cu trafic pietonal nou construite.

    - pavaj Clasic elemente combinate cu dimensiunea 17,2 x 11,5 cm, 11,5 x 11,5 cm, 8,2 x 11,5 cm este recomandat aleilor de parc restaurate, recondiţionate sau cu patină de vechi. Suprafaţă de beton aparent, rezistente la factori mecanici, sunt uşor de combinat cu alte sisteme de pavaj şi sunt disponibile în culori plăcute: gri, bej, maro.

    Utilizarea dalelor limitrofe de marcaj pentru nevăzători - un aspect important obligatoriu pentru orice construcţie nouă sau reabilitare presupune utilizarea a două sisteme de la Semmelrock Stein + Design: dale cu caneluri sau dale cu noduri. Ambele sunt disponibile în format 40 x 40 cm şi pot fi combinate foarte uşor cu orice altă opţiune de dale sau pavaje de la Semmelrock.

    Utilizarea elementelor prefabricate din beton pentru delimitarea aleilor şi spaţiilor verzi presupune o multitudine de soluţii, Semmelrock Stein + Design fiind producător de astfel de sisteme cât mai variate. În funcţie de aspectul estetic, dar şi funcţional, recomandările pot fi:

    - Minipalisade masive, de delimitare a zonelor decorative din parcuri sau grădini

    - Palisade (Duofix şi randfix) cu muchii rotunjite, utilizate în special pentru suprafeţe curbe

    - Arcade 3, reco­mandat pentru delimi­tarea rondurilor de vegetaţie

    Borduri de delimitare gazon, în special pentru alei şerpuite

    Utilizarea de elemente decorative în spaţiile verzi urbane prezintă o gamă nou lansată de Semmelrock Stein + Design pentru amenajarea spaţiilor verzi din parcuri, grădini publice, dar şi zone verzi din jurul blocurilor şi intersecţiilor. Foarte uşor de montat, cu rezistenţă sporită, asigură o bună scurgere a apei, ceea ce permite îngrijirea temeinică a plantelor. Pot fi combinate în diverse forme, dar şi amenajate sub formă de garduri. Capacitatea maximă este foarte permisivă, de până la 6 litri volum interior, iar efectul decorativ este foarte plăcut.

    Ing. Adrian Nicolae

    Şef Serviciu Calitate

    Semmelrock Stein + Design

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional