Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

SPECIALIŞTII:"Pentru realizarea unei case eficiente energetic, totul începe din proiectare"

Companii /

"Pentru realizarea unei case eficiente energetic, totul începe din proiectare"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    "Model de casă cu un consum de energie aproape zero" sună foarte bine pentru orice familie care se documentează în vederea construirii unei locuinţe.

    Cât de fezabilă este realizarea unei astfel de case în România zilelor noastre?

    Specialiştii Wienerberger ne-au împărtăşit din experienţa lor, în calitate de consultanţi pentru construcţia primei "Case e4" din România, finalizată recent în localitatea Corbeanca, lângă Bucureşti.

    Inginerul Iulian Cuţă, coordonatorul proiectului "Casa e4" în România, ne-a declarat: "Totul a început din proiectare: prin poziţionarea favorabilă a locuinţei, dar mai ales prin compartimentarea optimă şi poziţionarea camerelor de locuit pe sud şi a celor tehnice pe nord. Ne-am concentrat, ulterior, pe diminuarea punţilor termice şi a pierderilor de căldură. Aici, un rol important revine sistemului complet de zidărie ceramică Porotherm. Următorul factor de influenţă al consumului energetic este dat de calitatea anvelopei. În sensul acesta, a fost utilizată cea mai performantă soluţie Rockwool din punct de vedere termic, precum şi sistemul de învelitori ceramice Tondach. Continuând cu sistemul de instalaţii, partenerul nostru Bavaria ecoSystems a dimensionat sistemele de încălzire şi răcire astfel încât locuinţa să beneficieze de un consum energetic optim".

    Proiectul "Casei e4 din cărămidă de la Wienerberger" este gândit şi dimensionat astfel încât să reprezinte un exemplu real că poţi construi o casă modernă, eficientă energetic şi, în acelaşi timp, să ai cheltuieli totale reduse datorită costurilor de întreţinere scăzute şi utilizării energiei din surse regenerabile, consideră reprezentanţii Wienerberger.

    Această locuinţă, care are un consum de energie aproape de zero, a fost inaugurată la începutul lunii iulie. Fiind ridicată lângă Bucureşti, în Paradisul Verde din Corbeanca, casa, o investiţie de 216.000 de euro (cu toate taxele incluse), a presupus un cost de aproximativ 665 de euro/mp construit, la o suprafaţă de 325 mp construiţi (parter, etaj şi mansardă). Doar 5% din totalul investiţiei reprezintă costul zidăriei.

    Corneliu Fecioru, membru în Consiliul de Administraţie, Vânzări şi Marketing al Wienerberger Sisteme de Cărămizi, a precizat că există un interes ridicat pentru dezvoltarea unor astfel de locuinţe, care vine din partea altor potenţiali beneficiari, atât în Capitală, cât şi în ţară, în Bucureşti existând discuţii ferme pentru demararea unui proiect similar.

    Construcţia a fost demarată la jumătatea lunii iunie din 2014 şi are la bază sistemul complet de zidărie ceramică Porotherm. Referitor la avantajele utilizării acestuia, Corneliu Fecioru susţine: "Utilizarea sistemului complet de zidărie ceramică oferă avantajul izolaţiei termice ridicate, al masei termice specifice materialelor ceramice, dar şi reducerea considerabilă a punţilor termice. Toate aceste calităţi oferă un confort ridicat, atât prin menţinerea unei temperaturi constante pe timpul anului, cât şi prin calitatea aerului. În plus, sistemul complet de zidărie ceramică oferă rapiditate în execuţie şi costuri reduse la manoperă. Principiile "Casei e4 din cărămidă de la Wienerberger" - energie, economie, ecologie şi emoţie - au fost transpuse în realitate în România cu ajutorul partenerilor de proiect Rockwool, Bavaria EcoSystems, Tondach, Semmelrock şi datorită deschiderii manifestate de familia Forţescu pentru a investi într-un astfel de proiect".

    Un detaliu interesant legat de prima "Casă e4" din România este dat şi de surpriza pregătită de echipa de producţie Wienerberger pentru familia Forţescu, investitorii şi beneficiarii construcţiei. Toate cărămizile utilizate în construcţia casei au fost inscripţionate cu numele familiei, astfel încât structura casei "să ştie" pe cine adăposteşte şi protejează.

    Performanţele energetice ale "Casei e4" (prima locuinţă de acest gen din Sud-Estul Europei) vor fi monitorizate timp de doi ani de la data mutării familiei în casa nouă, cu ajutorul unor senzori speciali integraţi în locuinţă.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional