Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

"Sperăm să nu mai avem grija plăţii utilităţilor, după ce ne vom muta în Casa e4"

Locuinţe /

"Sperăm să nu mai avem grija plăţii utilităţilor, după ce ne vom muta în Casa e4"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    "Casa e4" - prima locuinţă din Europa de Est cu un consum energetic aproape de zero - se află în construcţie lângă Bucureşti, în Paradisul Verde din Corbeanca. Proiectul, care ar urma să fie finalizat în acest an, presupune o investiţie, estimată din faza proiect, de 167.000 de euro, cu toate taxele incluse. Având o suprafaţă construită de 314 mp, locuinţa este prevăzută cu parter, etaj şi mansardă.

    Încă din proiectare, casa a fost gândită pentru o eficientizare maximă a consumurilor energetice. Potrivit dezvoltatorilor, orientarea pe teren a fost foarte importantă, încăperile tehnice, spaţiile de trafic şi băile fiind amplasate pe zona de nord, iar cele de locuit - pe sud. Astfel, au fost realizate spaţii vitrate mici pe nord şi spaţii vitrate mari pe sud, după cum ne-au spus reprezentanţii Wienerberger. O singură astfel de casă a mai fost realizată până acum, în Austria. În prezent, se mai află în construcţie astfel de locuinţe în Belgia, Marea Britanie compania urmărind să extindă proiectul şi în ţări precum Bulgaria, Germania şi Ungaria.

    Adrian Forţescu, beneficiarul locuinţei, ne-a spus, într-un scurt interviu, cum a aflat de acest tip de casă şi cum s-a hotărât ca, împreună cu familia sa, să fie primele persoane din Europa de Este care investesc într-un astfel de proiect.

    (Interviu cu Adrian Forţescu, beneficiarul proiectului "Casa e4 din cărămidă de la Wienerberger")

    Reporter: Cum aţi luat decizia să investiţi în proiectul "Casa e4", mai ales în condiţiile în care este primul de acest gen din Estul Europei?

    Adrian Forţescu: Am aflat de proiectul "Casa e4 din cărămidă de la Wienerberger" la începutul acestui an, într-o perioadă în care planificam să ne construim o locuinţă din cărămidă, fiind preocupaţi în acelaşi timp de eficientizarea consumurilor de energie şi utilizarea unor materiale şi sisteme de ultimă generaţie.

    Ne-au plăcut foarte mult proiectul architectural şi soluţiile tehnice integrate. De asemenea, a contat extrem de mult faptul că echipa de proiect este foarte flexibilă în oferirea de soluţii pentru toate dorinţele noastre. A fost, practic, un proiect adaptat dorinţelor şi nevoilor familiei noastre.

    Reporter: Ce aşteptări aveţi în urma implementării acestui proiect?

    Adrian Forţescu: "Casa e4", casa familiei mele, este proiectul nostru cel mai important în acest moment, în care investim timp, bani şi energie. Sperăm să ne simţim foarte bine în noua casă, să avem certitudinea confortului unei case trainice şi nu în ultimul rând să nu avem grija plăţii facturilor la utilităţi, datorită întregului sistem de eficientizare energetică, cu un consum de energie aproape zero.

    Reporter: De unde aţi aflat de "Casa e4"?

    Adrian Forţescu: Am aflat de la un prieten care mi-a povestit despre proiectul "Casa e4 de la Wienerberger" în momentul în care i-am spus că mă preocupa construirea unei case din cărămidă. Am ajuns să cunosc echipa de specialişti care mi-au oferit mai multe detalii şi, astfel, a început să prindă contur colaborarea noastră.

    Reporter: Care au fost paşii în acest demers?

    Adrian Forţescu: Prima discuţie am avut-o cu domnul Iulian Cută, coordonatorul proiectului "Casa e4", care mi-a prezentat primele detalii de construire: sistemul complet de zidărie ceramică, sistemul de izolare "Rockwool", instalaţiile "Bavaria Systems", acoperişul "Tondach" etc. După o discuţie cu soţia mea am decis că aceasta va fi casa noastră. Au urmat multe şi lungi discuţii şi cu ceilalţi doi specialişti, domnul architect Sergiu Petrea, de la "Tecto Arhitectură" şi doamna profesor Emilia-Cerna Mladin. Mă preocupă foarte mult sistemele inteligente de orice fel, astfel că toate discuţiile pe detalii tehnice au fost extrem de utile, iar echipa de specialişti mi-a oferit răspunsuri şi soluţii pe fiecare temă în parte.

    Reporter: Colaboraţi cu vreo bancă pentru finanţarea proiectului sau vă finanţaţi din surse proprii?

    Adrian Forţescu: Construirea casei este finanţată din surse proprii.

    Reporter: Cum aţi ales locaţia?

    Adrian Forţescu: Deţineam deja terenul în Paradisul Verde din Corbeanca.

    Reporter: În ce stadiu este proiectul şi când vă va fi înmânat la cheie?

    Adrian Forţescu: Este finalizat sistemul de zidărie, inclusiv planşeul ceramic Porotherm. Se lucrează în paralel la izolarea casei, la acoperiş şi la instalaţii. Sperăm că la începutul anului viitor să ne mutăm în noua noastră casă.

    Reporter: Cum vi se pare preţul locuinţei?

    Adrian Forţescu: Este un preţ corect şi accesibil, având toate sistemele integrate pentru o casă frumoasă, confortabilă şi eficientă energetic.

    Reporter: Îi sfătuiţi şi pe alţi români să apeleze la acest proiect?

    Adrian Forţescu: Da. Cu toată încrederea.

    Reporter: Mulţumesc!

    Performanţele energetice ale "Casei e4" vor fi monitorizate timp de doi ani

    Lucrările la "Casa e4" au fost demarate la jumătatea lunii iunie, locuinţa având la bază sistemul complet de zidărie ceramică Porotherm (cărămidă Porotherm 38 STh, mortar termoizolant Porotherm TM, buiandrugi Porotherm).

    Referitor la avantajele utilizării acestuia, Corneliu Fecioru, membru în Consiliul de Administraţie, Vânzări şi Marketing la Wienerberger Sisteme de Cărămizi, susţine: "Utilizarea sistemului complet de zidărie ceramică în construcţia «Casei e4 din cărămidă de la Wienerberger» oferă ca avantaje păstrarea temperaturii optime prin eliminarea punţilor termice şi maximizarea calităţilor unei construcţii durabile şi confortabile. În plus, sistemul complet de zidărie ceramică oferă rapiditate în execuţie, costuri reduse la manoperă, precum şi un microclimat sănătos".

    Potrivit domniei sale, planşeul ceramic montat la "Casa e4" este compus din grinzi precomprimate în înveliş ceramic Porotherm şi blocuri ceramice pentru planşeu, această soluţie având o capacitate portantă mare, eficientizând consumul de beton şi armătură şi oferind un timp de execuţie cu până la 30% mai rapid faţă de produsele clasice de beton armat.

    Izolarea fundaţiei şi a plăcii de parter, precum şi izolarea acoperisului şi instalaţiile au fost extrem de importante. «Casa e4» este încalzită şi răcită cu ajutorul unei pompe de căldură. De asemenea, mizăm pe aportul pompei de căldură pentru apa caldă menajeră, cu ajutorul a două panouri solare. În vederea reducerii consumului de CO2, vom instala 12 panouri fotovoltaice cu ajutorul cărora vom produce aproximativ 3 KWh", ne-au spus reprezentanţii Wienerberger, care subliniază că acest concept - "e4" - înseamnă eficienţă energetică, economie, reducerea impactului asupra mediului, emoţie şi sănătate.

    Performanţele energetice ale "Casei e4" vor fi monitorizate timp de doi ani, după finalizarea construcţiei, cu ajutorul unor senzori speciali integraţi în sistemul de instalaţii al construcţiei.

    Partenerii proiectului implementat de Wienerberger sunt companiile "Rockwool", "Bavaria EcoSystems", "Tondach", "Semmelrock" şi "Pipelife".

    Realizarea acestui concept vine în contextul în care, începând cu anul 2020, toate casele nou construite pe teritoriul Uniunii Europene trebuie să aibă un consum de energie aproape de zero.

    Reglementările europene cuprinse în Directiva Europeană 31/2010 prevăd reducerea cu 20%, până în 2020, a emisiilor cu efect de seră şi a consumului de energie, precum şi creşterea ponderii surselor de energie regenerabilă în total consum, cu până la 20%.

    În condiţiile în care, după cum arată statisticile, la nivelul UE nu se va reuşi scăderea consumului de energie cu 20%, până în anul 2020, celelalte două cerinţe putând fi îndeplinite, a fost emisă şi Directiva 27/2012, privind eficienţa energetică la utilizatorii finali şi serviciile energetice, care înăspreşte cerinţele din domeniu şi care trebuie transpusă şi la noi. Una dintre cerinţele acestei directive este ca orice clădire nou construită începând cu 2020 să aibă un consum de energie aproape de zero, respectiv o performanţă energetică foarte ridicată. Pentru clădirile noi ocupate şi deţinute de autorităţile publice, termenul pentru îndeplinirea acestei obligaţii este finalul anului 2018.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional