Sudul Capitalei Locuinţele accesibile: o afacere de succes pe timp de criză
Zona de sud a devenit un pol de atracţie pentru investitorii imobiliari
Cel puţin 30 de ansambluri sunt în dezvoltare în zona de sud a Capitalei, cuprinzând cartierele bucureştene Berceni, Brâncoveanu, Metalurgiei şi Rahova, respectiv localităţile limitrofe din Ilfov (Popeşti-Leordeni, Berceni etc.). În fiecare an, fondul construit se extinde în acest areal cu 1.000 - 2.000 de locuinţe, ne-a declarat Cătălin Grigore, preşedintele Asociaţiei Dezvoltatorilor Imobiliari din România - URBANIS, asociaţie ce reuneşte principalii dezvoltatori din zona de sud a Capitalei.
Cele mai multe proiecte au fost construite la contactul dintre Sectorul 4 şi oraşul Popeşti - Leordeni, dezvoltarea zonei bucurându-se de avantajul proximităţii liniei de metrou Pipera - IMGB şi de preţurile mai mici ale terenurilor. Practic, aici a luat naştere un nou cartier - Popeştii Noi.
În prezent, se dezvoltă puternic zona cuprinsă pe o rază de 2 - 3 km faţă de metrou, după ce primul val de ansambluri s-a comasat în perimetrul primului km de la staţiile de metrou.
Terenurile din apropierea staţiilor de metrou costă circa 100 de euro pe mp şi se ieftinesc cu 10-20% pe măsură ce sunt amplasate mai departe.
Zona nu duce lipsă de investitori atraşi de posibilitatea realizării unor afaceri profitabile şi pe timp de criză. Mai mult decât atât, interesul este chiar în creştere. "Sunt foarte numeroşi oamenii care au mulţi bani în buzunar şi încă nu ştiu în ce să îi investească. Cei care spun că nu este momentul oportun pentru dezvoltarea rezidenţială sunt cei care nu au curaj să demareze proiecte. Ca dovadă, noi avem proiecte care se vând încă înainte de a fi terminate. În mod clar piaţa nu funcţionează la preţuri de 1.300 - 1.400 euro pe mp, dar ai succes cu produse la preţuri accesibile", afirmă Cătălin Grigore.
Secretul succesului stă în conceperea produsului potrivit, la un preţ mediu de 750 - 850 de euro pe mp, cu loc de parcare şi finisaje la alegere. Astfel, dezvoltatorii au numai de câştigat. "Dezvoltatorii vor să vândă repede, uşor şi fără probleme. Nu avem dezvoltatori nemultumiţi sau care să rămână cu marfa nevândută", ne asigură domnul Grigore.
Într-adevăr, programul Prima Casă a avut o contribuţie majoră la apariţia ansamblurilor rezidenţiale din sudul Bucureştiului, dar aceasta nu înseamnă că dezvoltarea imobiliară în zonă este condiţionată de acest program. De altfel, există deja produse bancare care ar putea substitui la nevoie programul guvernamental, argumentează preşedintele ADIRU.
În general, investitorii din zona de sud nu practică sistemul de rate la dezvoltator, deoarece şi-ar recupera investiţia în mai mulţi ani, ci preferă să vină în întâmpinarea cererii cu preţuri mai mici. Există o anumită competiţie pe preţ între dezvoltatori, însă produsele din zonă sunt suficient de diversificate pentru ca acest lucru să nu constituie o problemă, consideră domnul Grigore
În urmă cu un an, Sud Rezidenţial.ro a avut iniţiativa formării Asociaţiei Dezvoltatorilor Imobiliari din România - URBANIS, pentru a strânge dezvoltatorii din zona de sud într-o singură voce şi pentru a încuraja construirea de noi proiecte, după cum ne-a declarat Cătălin Grigore, preşedintele ADIRU şi în acelaşi timp directorul general al platformei de vânzări Sud Rezidenţial.ro.
"Deocamdată ne axăm pe zona de sud. Punem la dispoziţie un pachet de servicii pentru investitor, de la identificarea unui teren propice până la vânzarea proiectului imobiliar", explică domnul Grigore.
Asociaţia lucrează îndeaproape cu autorităţile publice locale, deopotrivă cointeresate de extinderea spaţiului construit, în sensul sincronizării dezvoltării imobiliare cu investiţiile publice în extinderea reţelelor de utilităţi şi modernizarea drumurilor. În momentul de faţă ritmul de realizare a construcţiilor a depăşit cu mult puterea autorităţilor locale de a acoperi partea de infrastructură, mărturiseşte preşedintele ADIRU. Chiar dacă mai sunt drumuri neasfaltate în zonă, ele vor fi modernizate în perioada următoare. De exemplu, după ce a fost finalizată asfaltarea pe strada Fermei din Popeşti Leordeni, sunt în derulare lucrările pentru introducerea reţelelor de apă şi canal pe strada Amurgului.
De asemenea, Asociaţia promovează buna execuţie a proiectelor imobiliare.
Planurile de viitor ale Asociaţiei prevăd realizarea de spaţii comerciale şi pieţe în zonă, deorece acestea lipsesc în prezent.
În mod tradiţional, expansiunea Bucureştiului s-a produs disproporţionat, în favoarea zonei de nord. Criza economică pare să fi mutat însă centrul de greutate al dezvoltării, cel puţin în sectorul rezidenţial, spre zona de sud.
Condiţiile au fost propice în zona de sud a Capitalei pentru apariţia unui nou tip de dezvoltatori rezidenţiali, cei orientaţi spre locuinţele la preţuri accesibile. Aceştia, sprijiniţi indirect şi de programul Prima Casă, s-au adaptat cu rapiditate la transformările cererii şi şi-au ajustat costurile şi oferta de preţ în consecinţă.
Uzual, dezvoltatorii au început cu câteva vile sau câte un bloc cu 20-30 de apartamente. Câţiva dintre ei însă au crescut în ultimii ani şi au ajuns să construiască ansambluri cu sute de unităţi locative.