Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

SUPRAETAJARE SI MANSARDARE CU EGGER EUROSTRAND OSB/3

Advertorial Materiale /

SUPRAETAJARE SI MANSARDARE CU EGGER EUROSTRAND OSB/3

Placile EGGER EUROSTRAND OSB/3, cu cant drept sau cu profil Nut si Feder, pot fi utilizate pentru supraetajari si mansardari. Blocurile de locuinte sau constructiile pe un singur nivel pot fi supraetajate, respectand principiile constructiilor pe structura de lemn si a cerintelor privind fundatia cladirii. Pentru realizarea unei supraetajari se folosesc placile EGGER EUROSTRAND OSB/3 cu cant drept de dimensiunile 2500 x 1250 mm sau cu profil Nut si Feder de 2500 x 675 mm si grosimi mai mari de 15 mm.

Constructii usoare cu EGGER EUROSTRAND OSB/3

Constructiile cu schelet din lemn si placare cu EUROSTRAND OSB/3 fac parte din categoria structurilor usoare, simplu de realizat si eficiente d.p.d.v energetic. Una din aplicatiile pentru structuri usoare din lemn o reprezinta supraetajarea sau mansardarea unei constructii din zidarie sau beton existente, structura adaugata pe verticala fiind de regula alternativa viabila pentru fundatiile blocurilor sau caselor ridicate dinaintea anului 1977. Extinderile pe verticala sunt avantajoase, simplu de realizat si ofera numeroase avantaje:

- Rezistenta buna la incendii;

- Masa redusa a constructiei supraetajate;

- Valori ridicate pentru izolare termica si fonica;

- Versatilitatea placilor EUROSTRAND OSB/3;

- Ridicarea rapida a imobilului prin tipul modular de construire;

- Manipulare usoara si montaj foarte simplu datorita formatelor optime;

- In cazul blocurilor cu centrala proprie nu este necesara achizitia unei instalatii de putere mai mare;

- Rigidizarea constructiei fara a fi necesara instalarea altor elemente de rigidizare(de ex. banda tabla perforata).

De ce EGGER EUROSTRAND OSB/3 pentru supraetajare si mansardare?

Datorita procesului de productie, placile EUROSTRAND OSB/3 detin proprietati fizico-mecanice foarte bune si o capacitate de incarcare statica ridicata, astfel fiind facilitata construirea unui plan cu rigiditate si portanta buna.

Prin pozitionarea in cruce a Strand-urilor(Microfurnire) si a densitatii ridicate, placile EUROSTRAND OSB/3 asigura o buna incastrare, fixare si rezistenta la smulgere a accesoriilor de fixare chiar si in zona canturilor. Teste efectuate de catre institute independente au demonstrat ca placile OSB garanteaza buna incastrare a elementelor de fixare chiar si in conditii de schimbari climatice sau de solicitari ridicate ale vantului.

Avantaje structura perete exterior cu EUROSTRAND OSB/3 si placi fibrolemnoase portante

Daca se opteaza pentru varianta constructiva pe structura de lemn placata cu EUROSTRAND OSB/3 trebuie avut in vedere un parametru important al materialelor utilizate - anume permisivitatea la vapori (valoarea Sd.)

Valoarea Sd<0,3 m - folii anti-condens (spre exterior).

Valoarea Sd>2,0 m - bariere de vapori (spre interior). De regula valoarea Sd din interior trebuie sa fie de 10 ori mai mare decat cea din exterior. Totodata trebuie avut in vedere ca valoarea Sd din interior sa fie atat de mare cat este necesar, dar pe cat posibil de mica.

Acest parametru reprezinta grosimea unui strat de aer, exprimat in [m], echivalent rezistentei opuse la difuziunea vaporilor de apa de catre un material omogen de constructie si indica grosimea stratului de aer static care detine aceeasi rezistenta fata de vapori precum grosimea materialului.

in cazul semifabricatelor din lemn, placilor OSB si placilor fibrolemnoase portante, permeabilitatea determina rata cu care umiditatea trece prin placa in anumite conditii de presiune a vaporilor de apa. Aceasta rata este influentata de grosimea, gradul de orientare si densitatea placii.

Structura de perete exterior folosita la constructia cladirii din prezentul articol are pe partea interioara o placare cu EUROSTRAND OSB/3, iar pe partea exterioara o placare cu placi fibrolemnoase portante peste care este montata o fatada ventilata din placi de laminat compact. Placile fibrolemnoase portante sunt semifabricate din lemn, permeabile pentru vaporii de apa (valoare Sd < 0,2 m), care datorita portantei contribuie la rigidizarea constructiei prin montarea in partea exterioara a peretilor sau la acoperis.

Placile EUROSTRAND OSB/3, pe langa rolul de rigidizare a constructiei, preiau si functia de retarder sau bariera de vapori, conform incadrarii in clasa materialelor semi-permeabile pentru vapori de apa (valoare Sd>2,0m).

Astfel in cadrul peretelui din exemplu, permisivitatea la difuziunea vaporilor de apa este mult mai buna decat in cazul peretilor conventionali, iar prin prezenta placilor fibrolemnoase portante pe partea exterioara nu mai este necesara montarea unei folii anti-condens suplimentare, intrucat ele implinesc aceasta functie.

Suplimentar, prin lipirea rosturilor cu banda de etansare, placile EUROSTRAND OSB/3 asigura o etansare buna a constructiei.

Portofoliul de produse EGGER pentru constructii ofera solutia completa pentru constructii atat rezidentiale cat si comerciale pe structura de lemn.

FACTBOX: SUPRAETAJARE sI MANSARDARE CU EGGER EUROSTRAND OSB/3

- EGGER EUROSTRAND OSB/3 - solutia ideala pentru supraetajare si mansardare.

- Datorita procesului de productie, placile EUROSTRAND OSB/3 detin proprietati fizico-mecanice foarte bune si o capacitate de incarcare statica ridicata.

- Placile EUROSTRAND OSB/3, pe langa rolul de rigidizare a constructiei, preiau si functia de retarder sau bariera de vapori.

- Portofoliul de produse EGGER pentru constructii ofera solutia completa pentru constructii atat rezidentiale cat si comerciale pe structura de lemn.

Pentru alte informatii:

EGGER Sägewerk Brilon GmbH

George Marzenco

Im Kissen 19 D-59929 Brilon

Germania

T: +49 2961 770-23233 F: +49 2961 770-63233 george.marzenco@egger.com

www.egger.com

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional