Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

TÂRGU-MUREŞConstrucţia de apartamente noi abia începe

F.A. Locuinţe /

Cererea pentru case este, în continuare, ridicată

Piaţa rezidenţială din Târgu Mureş trece, în acest an, ca şi multe alte oraşe din ţară, printr-o scădere a tranzacţiilor cu apartamente vechi şi noi. Agenţii imobiliari din Târgu Mureş ne-au declarat că această situaţie a fost cauzată de bănci, care acordă mai greu credite ipotecare. Astfel, a scăzut numărul cumpărătorilor eligibili pentru contractarea de împrumuturi. Agenţii speră ca tranzacţiile să se revigoreze în toamnă.

Reprezentanţii agenţiei imobiliare "Euro Capital" estimează că, la finele lunii august, erau în proiect şi în diverse faze de execuţie circa 500 de apartamente în imobile noi, cu termen de finalizare în perioada 2009 - 2010. Până la finele verii acestui an, au fost date în folosinţă numai aproximativ 80 de apartamente noi. "Febra construcţiei de blocuri noi abia acum a cuprins oraşul. Până în acest an, au fost dezvoltate numai cartiere de vile", ne-au menţionat oficialii "Euro Capital".

Cartierul Tudor are cele mai multe proiecte noi

Cele mai multe proiecte de blocuri noi sunt amplasate în cartierul Tudor. Cel mai mare complex aparţine "Contranscom Benţa", cu circa 300 de apartamente, ne-au spus sursele citate. Preţul de vânzare a noilor apartamente este de circa 900 de euro/mp, la care se adaugă TVA. Acesta este aproximativ egal cu cel al apartamentelor vechi, numai că unităţile locative ale noilor complexuri au suprafeţe mai mari cu 20% până la 50% faţă de cele vechi. Noile locuinţe nu s-au mai scumpit în cursul acestui an, susţin agenţii "Euro Capital".

Reprezentanţii agenţiei "Phoenix Imobiliare" ne-au declarat că ansambluri cu blocuri noi se construiesc în zonele Tudor, Aleea Carpaţi şi Ungheni. Ei susţin că noile locuinţe se vând şi din faza de proiect şi că un apartament cu două camere are un preţ mediu de 57.000 de euro cu TVA inclus. Preţul mediu al unui apartament nou, cu trei camere era, la finele lunii august, de circa 67.000 de euro cu TVA inclus.

Apartamentele vechi s-au ieftinit cu 5 - 10%

Reprezentanţii agenţiei imobiliare "Euro Capital" ne-au spus că preţurile apartamentelor vechi au scăzut, în această vară, cu 5-10% faţă de nivelul din perioa-da similară a anului trecut. Au vândut apartamentele doar proprietarii care au fost dispuşi la negociere.

Şi agenţii de la "Phoenix Imobiliare" susţin că apartamentele vechi au fost ofertate în această vară cu 5.000 - 6.000 de euro mai puţin decât în perioada similară a anului trecut. Ei ne-au declarat că proprietarii grăbiţi să vândă mai lasă din preţ circa 2.000 - 3.000 de euro. Potrivit "Phoenix Imobiliare", tranzacţiile cu apartamente vechi au început să scadă simţitor din al doilea trimestru al anului, iar în vară contractele de vânzare -cumpărare au devenit rare. Majoritatea cumpărătorilor vor să cumpere locuinţe prin credit ipotecar, iar băncile acordă din ce în ce mai greu împrumuturi.

Tudor şi 7 Noiembrie - zone căutate pentru achiziţia de locuinţe

Potrivit "Euro Capital", cele mai căutate zone pentru achiziţia de locuinţe vechi sunt 7 Noiembrie şi Tudor. O parte din apartamente sunt achiziţionate şi ca investiţie pentru închiriere, întrucât există o cerere mare din partea studenţilor.

Garsonierele confort I aveau, la finele lunii august, preţuri între 35.000 şi 45.000 de euro, în funcţie de zonă şi de dotări. Apartamentele cu două camere costau între 55.000 şi 65.000 de euro, iar cele cu trei camere - între 70.000 şi 75.000 de euro. Agenţii "Euro Capital" ne-au mai spus că locuinţele cu patru camere aveau preţuri de 85.000 - 90.000 de euro.

Agenţii de la "Phoenix Imobiliare" susţin că o garsonieră confort I din Tudor şi 7 Noiembrie costa, la finele verii, în jur de 40.000 de euro, iar un apartament cu două camere ajungea la maxim 57.000 de euro. O locuinţă cu trei camere într-un imobil vechi avea preţul maxim de 66.000 de euro, în cartierele menţionate.

Cererea pentru case este, în continuare, ridicată

Conducerea "Euro Capital" susţine că cererea pentru achiziţia de case vechi şi noi s-a menţinut mare şi în 2008 deşi tranzacţiile nu au mers grozav nici pe acest segment de piaţă. Casele vechi din centru au preţuri între 150.000 şi 300.000 de euro, iar cele din zona Platoul Corneşti - între 200.000 şi 300.000 de euro. Locuinţele noi, dezvoltate în special la periferia oraşului şi în localităţile din imediata apropiere, aveau preţuri între 120.000 şi 200.000 de euro.

Potrivit "Phoenix Imobiliare", cele mai multe vile noi se construiesc în Livezeni, Corunca şi la ieşirea înspre Reghin. Preţul mediu de vânzare a unei locuinţe ajunge la circa 200.000 de euro, "la cheie", inclusiv terenul şi TVA. Majoritatea vilelor noi sunt foarte spaţioase şi au mai mult de trei camere.

Tranzacţiile cu terenuri au mers bine în 2008

Agenţii imobiliari de la "Euro Capital" susţin că 2008 s-a remarcat printr-o cerere mare pentru terenurile comerciale. Cele mai multe solicitări sunt pentru zona Gheorghe Doja, la ieşirea spre Cluj, în zona Calea Timişoarei, dar şi în zona Livezeni. Aici sunt şi cele mai multe suprafeţe disponibile, întrucât în aceste zone se află şi fostele întreprinderi de stat. Terenurile din Gheorghe Doja costau, la finele lunii august, circa 300 - 400 de euro/mp. Cele din Livezeni şi Calea Timişoarei aveau preţuri de 80 - 300 de euro/mp.

Livezeniul este apreciat şi ca zonă rezidenţială şi dispune de terenuri la preţuri de 30 - 50 de euro/mp, ne-au declarat reprezentanţii "Euro Capital". În Corunca, terenurile ajungeau la 20 - 40 de euro/mp, iar cele din Sântana şi Sâncraiul de Mureş - aveau preţuri tot de 20 - 40 de euro/mp. În Sângeorgiu de Mureş, terenurile costau 25 - 40 de euro/mp.

Oficialii "Phoenix Imobiliare" sunt mulţumiţi de ritmul de tranzacţionare a terenurilor din Târgu-Mureş şi împrejurimi. Ei ne-au declarat că preţurile loturilor scoase la vânzare în 2008 sunt cu cel puţin 5 - 6 euro/mp mai mari decât cele tranzacţionate în 2007. Pentru terenuri, interesul rămâne ridicat şi se mai aşteaptă creşteri de preţuri, dar nu spectaculoase.

Potrivit "Phoenix Imobiliare", loturile rezidenţiale din zonele de interes se tranzacţionau, la finele verii, la maxim 35 de euro/mp dacă aveau utilităţile în apropiere şi la maxim 70 de euro/mp dacă dispuneau de toate utilităţile şi acces bun.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional