Turismul reprezintă viitorul oraşului
Municipiul Piatra Neamţ va avea un nou Plan Urbanistic General (PUG) în aproximativ patru luni, ne-a declarat domnul Dan Florea, arhitect şef al municipiului Piatra Neamţ.
Proiectantul, ce a constituit un nou cadru legal pentru dezvoltarea municipiului, este Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti, sub coordonarea domnului dr. arh. Florin Machedon, şef al catedrei de Urbanism.
Lucrările de proiectare au fost demarate în anul 2006, iar în anul 2010, PUG-ul a fost predat Primăriei Piatra Neamţ.
"În aprilie am primit PUG-ul şi am făcut nişte obiecţiuni, am sesizat proiectantului nişte inadvertenţe, necorelări. Între timp am demarat obţinerea avizelor. Sunt necesare 15 avize - de la Ministerul Apărării, Ministerul Culturii, Ministerul Mediului, de la furnizorii de energie, proprietarii de reţele etc. - după care urmează etapa de aprobare a PUG-ului printr-o hotărâre a Consiliului Local", ne-a spus domnul Dan Florea.
Municipiul Piatra Neamţ nu mai emite autorizaţii de construire şi certificate de urbanism în baza unui PUG din anul 2008, când a expirat ultimul astfel de document. De atunci primăria îşi desfăşoară activitatea în baza Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ-uri).
La mijlocul lunii martie 2011 Primăria Piatra Neamţ urma să supună aprobării prelungirea vechiului PUG, în şedinţa de Consiliu Local din luna aprilie. Potrivit modificărilor aduse la legea 350/2001, PUG-urile pot fi prelungite cu o perioadă de trei ani.
Turismul, o nouă direcţie de dezvoltare pentru oraşul Piatra Neamţ
Lucrările la noul PUG au fost încetinite datorită modificării specificului oraşului, din oraş comercial/industrial în oraş turistic. În acest sens a fost obţinut şi atestatul de staţiune turistică de interes naţional pentru municipiul Piatra Neamţ. Astfel, pe parcursul elaborării noului PUG, proiectantul a trebuit să se adapteze cerinţelor de dezvoltare ale unui viitor oraş cu pronunţat caracter turistic.
Noul PUG a urmărit: stabilirea unui perimetru al zonei turistice, facilitarea construirii unor obiective de interes turistic, cum ar fi pârtii de schii pe masivul Cozla, instalarea unei telegondole, construirea de hoteluri, pensiuni turistice etc. "În PUG îşi vor face apariţia zone funcţionale noi, având în vedere că înainte nu era prevăzută infrastructura turistică pentru oraş" a subliniat domnul Florea.
Dezvoltarea turismului montan
Din punct de vedere urbanistic cel mai important perimetru de dezvoltare al oraşului este zona centrală. În această zonă Primăria implementează în prezent un proiect cu fonduri europene pentru restaurarea Curţii Domneşti.
O noutate în ideea de dezvoltare a turismului o reprezintă punerea în valoare a potenţialului munţiilor Cozla şi Pietricica. În viitor este avut în vedere şi vârful Cernegura, ne-a precizat domnul Florea.
Terenuri industriale sau agricole capătă destinaţia de zone mixte
Zona Fermelor, teren având o suprafaţă echivalentă cu 10% din oraş, a fost introdusă în intravilan prin PUZ-uri. De mai mulţi ani în această regiune se construiesc spaţii comerciale, showroom-uri dar şi locuinţe.
Alte două terenuri, unde au funcţionat fabrici înainte de "89, au primit destinaţia de zone de locuinţe.
"În anul 2008 s-a propus realizarea de cartiere de locuinţe, în zona Reconstrucţia şi zona vis-a-vis de ştrandul Tineretului, pe malul Bistriţei. Se ajunsese chiar la o înţelegere cu Primăria privind introducerea utilităţilor şi pentru construirea unor pasaje care să lege cele două cartiere de oraş. PUZ-urile au fost aprobate, investitorul a demolat vechile construcţii, dar proiectul s-a blocat datorită crizei. Firma din Bucureşti urma să construiască în aceste zone blocuri de locuinţe P+8, P+4", a precizat domnul Florea.
De asemenea, pentru încurajarea investiţiilor mai multe regiuni situate la intrarea dinspre Bacău, ieşirea spre Roman, ieşirea spre Bicaz sau din cartierul Ciriţei (unde a existat fosta fabrică de cărămidă) au fost trecute în noul PUG ca zone mixte (de locuinţe, servicii).
"În noul PUG s-a nuanţat mai mult. De exemplu, zone care în vechiul PUG erau trecute ca zone de locuinţe, vor avea prin noul PUG mai multe destinaţii: locuinţe, birouri, spaţii comerciale", spune domnul Florea.
Investiţiile au fost încurajate şi de introducerea zonelor de agrement.
Dezvoltarea comerţului în cartierele oraşului
Primăria a încercat să dezvolte nuclee de interes în cartiere, nu numai în centrul oraşului. Vizate în acest sens sunt cartierele Dărmăneşti (cel mai mare cartier din Piatra Neamţ), Precista şi Mărăţei.
Astfel, a fost implementat un proiect prin care proprietarilor de apartament li s-a permis să îşi extindă spaţiile de la parter în scopul creării de spaţii comeciale sau destinate serviciilor.
"S-a recurs la această strategie deoarece în cartiere existau foarte puţine zone comerciale. Ideea a fost să creăm aceste zone pe arterele principale ale oraşului ", subliniază domnul Florea.
Cei interesaţi de proiect au achiziţionat apartamente de la proprietari şi le-au transformat în magazine, birouri, sedii de firme etc.