Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

TermoizolaţiiPanouri termoizolante tip Glupan

F.A. Materiale /

Panouri termoizolante tip Glupan

Pe piaţa vest-europeană cât şi pe piaţa americană, utilizarea panourilor termoizolante în construcţii este foarte răspândită datorită avantajelor pe care le prezintă în comparaţie cu construcţiile clasice cu structuri de rezistenţă din beton armat sau metal.

Panourile termoizolante sunt elemente de construcţii tip sandwich cu rol de închidere la exterior a cons­trucţiilor şi de compartimentare la interior.

Panourile sandwich pentru construcţii tip Glupan, executate şi comercializate de societatea "Glulam România" SA din judeţul Dâmboviţa, sunt panouri cu miez din spumă poliuretanică rigidă şi feţe din plăci rigide, stratificate, alcătuite din aşchii de lemn orientate (OSB) sau gips-carton (G) armat cu fibre de celuloză de 12,5mm Knauf-Vidiwal. Panourile Glupan sunt prefabricate structurate, compuse din două feţe metalice sau nemetalice între care se injectează o izolaţie de spumă poliuretanică rigidă (PUR).

Domeniul de utilizare a acestor panouri este foarte larg, acestea putând fi folosite ca elemente de construcţii autoportante, la realizarea învelitorilor, pereţilor interiori sau acoperişuri, ceea ce vă permite să obţineţi un aspect interior sau exterior estetic.

Datorită greutăţii mici şi a sistemului special de îmbinare, asamblarea acestora se realizează într-un timp foarte scurt necesitând un cost minim de manoperă. Costurile de finisare şi întreţinere sunt minime datorită materialelor folosite în componenţa panourilor.

Spuma poliuretan din componenţa panourilor are rol de protecţie termică cu un grad mult mai ridicat de termoizolaţie în comparaţie cu materialele uzuale de construcţii folosite în acest scop.

Recomandările europene privind miezul poliuretanic sunt ca acesta să aibă suficientă rezistenţă şi rigiditate pentru a face faţă solicitărilor compuse pentru încărcările la care a fost proiectat panoul. Adeziunea dintre feţele panoului cu miezul din PUR trebuie să se facă pe toată suprafaţa, ceea ce se şi întâmplă în cazul acestor panouri.

Sistemul panourilor sandwich trebuie să includă îmbinări adecvate pentru a asigura conlucrarea între panouri şi cadrul suport al structurii ţinând cont de zgomot şi intemperii, fără a distruge miezul.

Avantaje

- pot fi montate pe structuri uşoare;

- sunt materiale cu o greutate proprie scăzută (între 22 şi 34 kg/mp);

- nu influenţează rezistenţa şi stabilitatea construcţiei;

- nu sunt toxice, poluante şi nu degajă noxe, nu sunt radioactive iar elementele componente nu sunt cuprinse în lista noxelor cancerigene (conform Ordinului Ministerului Sănătăţii nr 1957/1995);

- prezintă caracteristici fizico-mecanice care asigură siguranţa în exploatare astfel încât, puse în operă sunt bine fixate şi nu prezintă pericol de accidente pentru utilizatori;

- în condiţiile unei execuţii corecte a îmbinărilor, se obţine o izolare la zgomot aerian Ia (Rw) = 28-35 dB permit un montaj rapid, simplu şi cu un consum redus de manoperă;

- economia de energie necesară încălzirii ambientale este de aproximativ 45-50%;

- calitatea panourilor este asigurată prin control intern şi extern periodic, efectuat de laboratoare autorizate, control care are în vedere: aspectul şi forma, caracteristicile dimensionale, caracteristicile fizico- mecanice.

Dimensiunile standard ale panourilor

- lungime - 2440 mm;

- lăţime - 1220 mm;

- grosime faţă din OSB - 12 mm;

- grosime faţă din G (gips-carton armat cu fibre de celuloză de 12,5mm Knauf-Vidiwal) - 12,5 mm;

- grosime miez PUR - 50 mm ÷ 100 mm.

Garanţia dată de "Glulam România", în condiţiile respectării recomandărilor privind transportul, depozitarea, manipularea şi a prevederilor tehnice pentru montaj, pentru panourile Glupan este de 3 ani, durabilitatea de minim 20 de ani, clasă de combustibilitate C1.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional