Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Termosistemele pătrund în forţă pe piaţa construcţiilor din Galaţi

F.A. Consilier /

Termosistemele pătrund în forţă pe piaţa construcţiilor din Galaţi

Galaţiul a cunoscut, în ultimul an, o explozie de lucrări de termoizolare a locuinţelor vechi. Pentru a-şi mări confortul termic din locuinţe atât pe timp de iarnă, cât şi pe perioada sezonului cald şi fără a încărca factura la întreţinere sau electricitate, tot mai mulţi gălăţeni şi-au izolat apartamentele. Este vorba, în special, despre cei care locuiesc la ultimele etaje sau la parterul blocurilor vechi. Reprezentanţii firmelor de construcţii susţin că în 2007 piaţa termosistemelor din zona Galaţiului a crescut semnificativ faţă de anul trecut, atât în ceea ce priveşte numărul clienţilor, cât şi în ceea ce priveşte numărul firmelor specializate în aceste tipuri de servicii.

Sorin Felea, administratorul "Pro Climb" Galaţi, firmă specializată în alpinism utilitar şi în executarea izolaţiei, susţine că cererea pentru termosisteme s-a dublat faţă de anul trecut. "Dacă în anii trecuţi gălăţenii apelau la noi pentru izolarea exterioară a pereţilor doar a unei camere, gândindu-se la costurile pe care le implică un astfel de sistem, acum clienţii au înţeles utilitatea termoizolaţiei şi solicită izolarea întregului apartament", ne-a spus domnia sa.

Preţurile termoizolaţiei au rămas la nivelul de anul trecut

Creşterea numărului firmelor specializate în termosisteme a dus la o stagnare a costurilor pe metru pătrat de izolaţie. Astfel, preţurile variază între 50 şi 100 lei/mp, fără TVA, în funcţie de înălţimea la care este executat, dar şi de calitatea materialor folosite. Astfel, termoizolarea executată la ultimul etaj, la un apartament cu două camere, respectiv o suprafaţă exterioară de 20 mp, costă între 1.600 şi 2.500 de lei, în funcţie de complexitatea lucrării. De asemenea, preţurile diferă şi dacă termosistemul este făcut de firme de alpinism utilitar sau de firme care lucrează pe bază de schelă. Astfel, pentru o schelă se plăteşte 0,8 lei/mp/oră.

Costurile sunt amortizate în cinci ani

Cheltuielile totale necesare pentru efectuarea termoizolării pe toată suprafaţa exterioară a unui apartament cu două camere sunt recuperate în maxim cinci ani. Sorin Felea ne-a explicat: "După izolarea termică a pereţilor exteriori, temperatura optimă este menţinută mult mai mult timp cu un consum redus de energie. De exemplu, dacă în apartament sunt +10 grade, iar temperatura de afară măsoară -10 grade, va fi nevoie de două săptămâni, perioadă în care nu va fi folosită nicio sursă de căldură, pentru ca temperatura din cameră să fie egală cu cea de afară".

Nu se anunţă scumpiri în perioada următoare

Firmele gălăţene din domeniul termoizolării nu anunţă o majorare a preţurilor, în perioada următoare, mai ales că nu se anunţă scumpiri nici la materialele de construcţii folosite. Administratorul "Pro Climb" a subliniat: "Cred că termosistemele îşi vor păstra aceleaşi preţuri de execuţie şi anul viitor. Probabil vom asista la acelaşi fenomen ca cel din acest an, respectiv o stagnare a costurilor. Estimăm că se menţin şi preţurile materialelor de construcţii folosite". Domnia sa afirmă că, dacă anul trecut polistirenul costa de la 42 la 48 lei/bax, în funcţie de grosime, în 2007 acesta poate fi cumpărat începând de la 37 la 45 lei/bax. Un bax de polistiren cuprinde între 2,5 şi 12,5 mp, în funcţie de grosimea materialului.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional