Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

TimişoaraFlorentin Banu: "Piaţa imobiliară din Timişoara este atipică"

F.A. Locuinţe /

Cartierul "Câmpina 1"

Cartierul "Câmpina 1"

"Banu Construct", unul dintre primii investitori imobiliari din Timişoara, vrea să mai construiască peste 500 de apartamente în oraşul de pe Bega. Firma este deţinută de cunoscutul om de afaceri timişorean Florentin Banu. Domnia sa ne-a declarat că realizarea de apartamente noi în oraşul de pe Bega este o afacere bună, dacă se face chibzuit, fără lăcomie şi cu mare atenţie la calitatea materialelor şi a execuţiei.

Florentin Banu ne-a explicat: "Piaţa rezidenţială timişoreană este atipică faţă de alte oraşe din ţară, unde construcţia de blocuri noi a luat un avânt deosebit. La noi, marile investiţii rezidenţiale abia acum sunt la început de drum, când alte municipii similare sunt deja sufocate de proiecte pentru construcţia unor adevărate orăşele. Astfel, Timişoara nu va avea aceeaşi expansiune ca Bucureştiul pe acest segment de piaţă. Ritmul de dezvoltare al apartamentelor noi este, deocamdată, unul constant crescător, fără evenimente spectaculoase".

Ani de zile, timişorenii cu ceva bani au preferat să achiziţioneze sau să construiască locuinţe individuale cu grădini generoase. La concurenţă cu blocurile de apartamente noi sunt cartierele de vile de jur împrejurul Timişoarei, unde există o suprafaţă imensă de teren cu potenţial de dezvoltare. Scumpirea terenurilor atrage după sine tendinţa de a ridica imobile cu regim de înălţime mare. Această tendinţă este limitată, pe de altă parte, de planurile urbanistice existente la nivel de oraş.

Domnul Banu susţine că viitoarea Zonă Metropolitană Timişoara va pune în circuitul intravilan o suprafaţă imensă de teren, unde pot apărea multe enclave rezidenţiale. Dacă gradul de dezvoltare a infrastructurii va ţine pasul cu investiţiile, atunci există şansa ca apetenţa pentru vile noi să se menţină ridicată şi în următorii ani.

Apartamentele din cartierele Câmpina, dezvoltate de "Banu Construct" în zona Grigore Popa din nordul Timişoarei, oferă suprafeţe cu circa 10-20% mai mari decât locuinţele din blocurile vechi. Această decizie ţine de preferinţele cumpărătorilor, majoritatea tineri de clasă medie, dar şi de faptul că preţul final trebuie să fie unul competitiv pe piaţă.

"Câmpina 2" are 165 de apartamente

"Banu Construct" a realizat deja, în zona de nord a Timişoarei, ansamblul "Câmpina 1", care cuprinde 215 apartamente noi, cu una până la patru camere. În luna august a anului trecut, "Banu Construct" a demarat, tot în zonă, execuţia cartierului "Câmpina 2", cu un total de 165 de apartamente. "Banu Construct" va mai începe, în primăvara anului viitor, construcţia "Câmpina 3", situat în apropierea primelor două ansambluri. "Câmpina 3" va fi ridicat pe un teren de două hectare şi va avea 350-400 de apartamente. Proiectul va fi dezvoltat în decursul a trei ani.

Manuela Deaconescu, directorul general al companiei, ne-a declarat că viitorul cartier "Câmpina 2" constă într-un bloc sub formă de "L", care are patru scări şi nişte curţi interioare spaţioase. Regimul de înălţime este de parter, cinci etaje şi mansardă, parter şi şase etaje şi parter şi opt etaje.

Doamna Deaconescu ne-a spus: "În urma experienţei de la ansamblul Câmpina 1, am decis să amenajăm mult mai multe apartamente cu două camere, care se vând foarte bine. Astfel, în acest cartier, nu vom avea decât şapte apartamente cu trei camere şi două apartamente cu patru camere, restul fiind apartamente cu una sau două camere".

Preţul de vânzare al locuinţelor este de circa 1.200 - 1.300 de euro/mp, cu TVA inclus. Acest preţ este calculat pentru suprafaţa construită comercială a locuinţelor, care nu include spaţiile comune. Suprafeţele construite ale apartamentelor cu două camere variază între 65 şi 75 mp. Valoarea totală a investiţiei este de circa nouă milioane de euro. Directorul general al "Banu Construct" ne-a precizat că, la finele lunii aprilie, erau deja vândute jumătate din apartamente.

Construcţia cartierului "Câmpina 2" va fi gata în august 2009. Spre deosebire de "Câmpina 1", locuinţele din "Câmpina 2" includ în preţ sistemele de climatizare, rulourile, iar unităţile locative de la parter au balcon sau mini-grădină.

Circa 60% din cumpărători apelează la credite

Manuela Deaconescu a subliniat că circa 60% din cumpărătorii locuinţelor din ansamblurile "Câmpina" au apelat la credite ipotecare. Este vorba despre tineri care au stat în chirie şi au avut ceva bani şi pentru avans. "Aceasta este categoria cea mai consistentă a cererii de pe piaţa imobiliară timişoreană, care fac parte din clasa medie", ne-a mai spus domnia sa.

Numai 5% din locuinţe au fost achiziţionate ca investiţie, pentru închiriere sau revânzare. Restul cumpărătorilor fie au dispus de economii, fie şi-au vândut apartamentele vechi pentru a se muta în blocuri noi.

Apartamentele noi se vând repede

Ritmul de vânzare a apartamentelor noi din cartierele "Câmpina" a fost unul rapid, apreciază directorul general al "Banu Construct". "Câmpina 1" a avut succes pe piaţă deoarece a fost printre primele cartiere mari dezvoltate în Timişoara, cu preţuri similare cu cele ale apartamentelor din blocurile vechi. Succesul primului cartier a făcut ca jumătate din locuinţele celui de-al doilea să se vândă rapid.

Manuela Deaconescu ne-a precizat: "Faptul că ansamblul Câmpina 1 este deja locuit ne-a ajutat foarte mult să vindem repede o parte din apartamentele celui de-al doilea ansamblu. La Câmpina 2, lucrăm la structura de rezis-tenţă, aceasta urmând să se finalizeze în septembrie 2008. În paralel, se lucrea-ză deja la instalaţii şi compartimentări. Timişorenii au fost destul de reticenţi la început să achiziţioneze locuinţe din stadiul de proiect. Acum pot vedea cum lucrăm şi pot controla calitatea execuţiei".

Cumpărătorii de la Câmpina 1 s-au dovedit a fi foarte pretenţioşi. Au verificat stadiul lucrărilor încă de la faza de ridicare a structurii de rezistenţă. Partea de finisaje şi punerea în operă a finisajelor a fost, de asemenea, urmărită foarte atent de beneficiari.

Costurile de execuţie au crescut cu 30-35%

Cartierul "Câmpina 1" a fost comercializat cu un preţ mediu de 1.000 de euro/mp de suprafaţă construită comercială. Acum costurile de execuţie sunt mai mari cu 30-35%, ne-a spus doamna Deaconescu. "În ultimul an, cel mai mult s-au scumpit materialele de construcţie, în special cele care ţin de ridicarea structurii de rezistenţă. Pentru acest an, mai sunt preconizate scumpiri, dar cel mai mult vor creşte costurile cu forţa de muncă. Ne aşteptăm la un procent de cel puţin 20% din acest punct de vedere. Altfel, riscăm să ne pierdem muncitorii".

"Banu Construct" nu a apelat şi nici nu va apela la importuri de muncitori. Compania vrea să asigure un nivel salarial bun, astfel încât să nu-şi piardă actualii salariaţi. În rest, recrutările sunt făcute tot de pe piaţa locală.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional