Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

TIMIŞOARAÎn ciuda crizei continuă construcţia de case noi

F.A. Locuinţe /

Timişoara

Timişoara

Peste 1.000 de apartamente sunt în execuţie

Primăria Timişoara a înregistrat, din a doua jumătate a anului trecut, o scădere importantă a solicitărilor de autorizare a construcţiilor noi, ca urmare a blocajului din piaţa imobiliară, cauzat de lipsa de lichidităţi. Au fost emise puţine autorizaţii de construire pentru blocuri noi, dar şi pentru spaţii comerciale şi de birouri, comparativ cu perioada similară din 2007, dar şi cu prima parte a anului 2008. Începând din iulie 2008, au predominat autorizaţiile pentru modificări interioare în apartamente, precum şi consolidarea şi extinderea caselor existente. Nu au lipsit, însă, autorizaţiile de construcţii pentru edificarea de vile noi, în aproape toate zonele din oraş, cu excepţia centrului.

Primele patru luni din 2009 au adus un ritm scăzut al cererilor de autorizare. Cu toate acestea, primăria se aşteaptă ca numărul de case noi autorizate să nu difere foarte mult faţă de nivelul înregis-trat în anii trecuţi. Doamna Terez Kolozsi, şef serviciu autorizări şi control construcţii din cadrul Primăriei Timişoara, ne-a declarat: "Vor continua, în număr mare, şi lucrările de modernizare a construcţiilor existente. Periferia Timişoarei a cunoscut, în ultimii doi ani, importante lotizări ale unor suprafeţe mari de teren care au intrat în intravilanul oraşului. Au fost multe tranzacţii cu parcele pentru case, iar cei care şi-au dorit locuinţe individuale au apucat să achiziţioneze terenul dorit. 2009 şi, probabil, o parte din 2010 vor reprezenta perioade de lucru la aceste case noi, ale căror proprietari au apucat să găsească finanţarea necesară înainte ca efectele crizei financiare internaţionale să se resimtă şi în ţara noastră".

Lucrările de modernizare a locuinţelor existente vor fi în continuare numeroase fie pentru că timişorenii care nu au acces la credite ipotecare pentru achiziţia de apartamente noi vor opta pentru îmbunătăţirea celor pe care le deţin deja, fie pentru că cei care au achiziţionat locuinţe în ultimii doi ani vor începe să le îmbunătăţească. 2009 a adus şi multe schimbări de destinaţie a unor spaţii de locuit din casele existente. Funcţiunile solicitate sunt spaţii de servicii sau birouri, precum şi spaţii comerciale. Tendinţa nu este una neobişnuită pentru această perioadă de criză, întrucât proprietarii încearcă să îşi asigure venituri suplimentare din chirii, singurul segment activ al pieţei imobiliare. În plus, se înmulţesc solicitările de mansardare a blocurilor de patru etaje, pentru amenajarea de apartamente noi la preţuri mici. Acest trend a început în urmă cu doi ani în Timişoara, cu o evoluţie anuală constantă a lucrărilor.

Peste 1.000 de apartamente în execuţie

Blocajul imobiliar a prins Timişoara cu peste 1.000 de apartamente în execuţie, majoritatea în proiecte mici şi mijlocii. Unii investitori au încetinit ritmul de construire în aşteptarea deblocării pieţei, dar sunt şi mici investitori care nu mai au bani să finalizeze construcţiile. Primăria Timişoara nu înregistrase încă, la finele lunii aprilie, cereri pentru conservarea sau sistarea şantierelor. "Majoritatea autorizaţiilor de construire sunt încă valabile, iar marile proiecte sunt autorizate pe etape. Probabil că în a doua jumătate a anului se va vedea care sunt proiectele abandonate şi care sunt investiţiile pentru care s-a găsit o modalitate de finanţare", ne-a spus doamna Terez Kolozsi.

Nordul Timişoarei este plin de blocuri noi în diverse stadii de execuţie. În plus, au părut multe locuinţe colective mici, cu doar cîteva apartamente în zonele de case ale oraşului. Sudul Timişoarei s-a remarcat în special prin construcţia de case noi în zona Fratelia, înspre Chişoda şi Giroc.

Criza salvează oraşul de la densificare

Blocajul de pe piaţa imobiliară a redus presiunea investitorilor asupra administraţiei locale. S-au împuţinat vizibil şi documentaţiile de urbanism (Planuri Urbanistice Zonale şi Planuri Urbanistice de Detaliu) supuse avizării către consilierii locali. Deşi veniturile la bugetul local vor fi mai puţine, primăria vrea să valorifice această perioadă de blocaj pentru a salva oraşul de la densificare. Doamna Terez Kolozsi spune: "Boom-ul imobiliar a adus o presiune extraordinară pe creşterea regimului de înălţime, dar şi pe densificarea construcţiilor din zonele rezidenţiale tradiţionale, prin construcţia de blocuri. Iniţiativa de reglementare a locuinţelor colective mici şi de limitare a regimului de înălţime pe anumite zone a adus primăria în conflict cu investitorii, în anii trecuţi. Perioa-da următoare trebuie valorificată prin actualizarea PUG-ului oraşului astfel încât să existe reglementări ferme pentru toate zonele construibile, iar derogările să nu mai fie posibile. Ne ajută şi noua lege care limitează derogările la 20% din prevederile Planului Urbanistic General. Vom comanda şi un studiu asupra densificării oraşului şi sperăm să finalizăm actualizarea PUG-ului în 2010".

Doar câteva investiţii mari autorizate în 2009

Municipalitatea timişoreană a autorizat, în primele patru luni ale acestui an, şase blocuri cu câte şase apartamente fiecare pe strada Doctor Pius Brânzeu. Investitori sunt două persoane fizice, iar imobilele au un regim de înălţime pe parter, două etaje şi ultimul retras. Compania "Biar BS" va ridica, în Calea Bogdăneştilor, un complex cu apartamente noi. Imobilele autorizare au demisol, parter şi cinci etaje şi demisol, parter, două etaje şi ultimul retras. Un complex rezidenţial mai mare aparţine "Nanette Heights" Timişoara, care a obţinut autorizaţia de construire a 127 de apartamente pe strada Felix. Imobilele au un regim variabil de înălţime de la demisol, parter şi un etaj la demisol, parter, şapte etaje şi ultimul retras.

"Modatim Investment" a obţinut autorizaţia de construire pentru cel de-al treilea imobil de birouri din Piaţa 700 din centrul oraşului. Regimul de înălţime a clădirii va fi de subsol, parter, mezanin, cinci etaje şi penthouse.

Şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului va ridica, în Calea Aradului, un cămin studenţesc cu 50 de garsoniere.

Primăria a mai eliberat autorizaţiile şi pentru societatea "Tomaxx" SRL, care va ridica, pe strada Gospodarilor, un complex rezidenţial cu aproape 100 de unităţi locative. Un imobil este dispus pe şapte niveluri şi va avea 23 de apartamente, unul - pe şase niveluri cu 23 de apartamente, unul - pe cinci niveluri cu 25 de apartamente şi unul pe patru niveluri cu 20 de apartamente. "Gilve RE" va construi, pe Calea Urseni, un bloc cu 17 apartamente şi un regim de înălţime demisol, parter, două etaje şi ultimele două retrase.

Un mall şi două mari hoteluri autorizate în 2008

Anul trecut nu a fost sărac în investiţii imobiliare pentru Timişoara, în principal datorită activităţii susţinute din primul semestru. Cele mai mari investiţii autorizate sunt complexul hotelier al "Continental Hotels" SA din strada Circumvalaţiunii şi mall-ul companiei "Goldale Real Estate" SRL din bulevardul Eroilor. Complexul hotelier va fi format din hotelul Continental cu înălţimea de trei subsoluri, parter, mezanin şi 11 etaje (120 de camere) şi un hotel Ibis dispus pe trei subsoluri, parter, mezanin şi opt etaje (172 de camere). Complexul comercial Shopping Centre Timişoara va avea un regim de înălţime două subsoluri, parter şi două etaje, pe un teren de circa 50.000 mp.

O investiţie importantă aparţine "Elba" SA şi este situată în parcul indus-trial Freidorf. Complexul constă în hale de producţie, sediu administrativ şi anexe tehnice, pe un teren în suprafaţă de 80.000 mp. Suprafaţa construită totală va fi de 41.950 mp.

"Iulius Grup" a obţinut autorizaţia pentru extinderea mall-ului din Timişoara şi pentru ridicarea ansamblului rezidenţial "Saphir", în imediata apropiere a centrului comercial. Blocurile au un regim de înălţime demisol, parter şi 5-9 etaje, iar suprafaţa construită totală este de circa 8.200 mp. La finele lunii aprilie se lucra intens la extinderea mall-ului, locuinţele fiind în stadiu incipient de execuţie.

"DWT Immo" va construi, în strada Grigore Alexandrescu, locuinţe colective pe subsol, demisol, parter, cinci etaje şi ultimul retras, cu funcţiuni complementare la parter şi parcare auto. În total, vor fi amenajate 10 apartamente cu o cameră, 68 apartamente cu două camere şi 5 apartamente cu trei camere.

Un ansamblu mare de locuinţe, autorizat în 2008, aparţine "Urban Development & Construction", care deţine un teren de circa 7.000 mp în zona Uranus. Corpul A va avea un regim de înălţime parter, zece etaje şi ultimele două retrase, cu 97 de apartamente. Corpul B, dis-pus pe parter, şase etaje şi un nivel tehnic, va adăposti 126 de apartamente.

Şi cunoscutul antreprenor local "Constructim" va realiza, în strada Radu Constantin, un imobil de locuinţe colective cu 92 de apartamente. Suprafaţa de teren măsoară circa 5.000 mp, iar aria construită totală este de 2164 mp.

Ansambluri mai mici aparţin "Bitea Imobiliare" - 36 de apartamente pe strada Memorandului, şi "Inexpla International Developments" SRL - 48 de apartamente pe strada Zarand.

Alte investiţii autorizate anul trecut

- "Bega Turism" - bloc cu 18 apartamente şi birouri la parter pe strada Virgil Oniţiu;

- "B & N Company" - hotel de patru stele pe subsol, parter, patru etaje şi mansardă pe strada Ungureanu;

- "Campana & Partelini Cons-truzioni" - 33 de apartamente şi un corp de birouri şi servicii pe strada Mangalia; 22 de apartamente pe strada Porumbescu.

- "Contranscom Benţa" continuă investiţia din strada Venus, prin autorizarea a încă unui imobil pe demisol, parter şi patru etaje, cu 42 de apartamente;

- "Sara Investment" - 22 de apartamente în strada Muzicescu;

- "Mark Development" - 14 apartamente în strada Renaşterii;

- "Grupul Imobiliar Trustee" - continuă complexul din Take Ionescu prin autorizarea a încă unui imobil de locuinţe colective pe demisol, parter, patru etaje şi ultimul retras, cu spaţii pentru servicii la parter şi parcaj subteran la demisol cu 97 locuri.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional