Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

TURCIAProducătorii turci de materiale de construcţii vor în continuare să-şi deschidă fabrici în România

F.A. Internaţional /

Orhan Turan, preşedintele IMSAD (asociaţie a producătorilor) şi preşedintele grupului ODE

Orhan Turan, preşedintele IMSAD (asociaţie a producătorilor) şi preşedintele grupului ODE

Criza i-a afectat puternic şi pe producătorii turci de materiale de construcţii. Orhan Turan, preşedintele IMSAD (asociaţie a producătorilor) şi preşedintele grupului ODE, ne-a declarat: "Exporturile de materiale pe relaţia cu Uniunea Europeană şi, implicit, pe relaţia cu România, au scăzut semnificativ în prima parte a acestui an. Sectorul turc al materialelor de construcţii resimte criza din 2008. Dar scăderea vânzărilor nu ne descurajează şi suntem atenţi în special la ţările în curs de dezvoltare. Atât ODE, cât şi alţi producători din cadrul IMSAD vor în continuare să deschidă fabrici în România, care este o piaţă cu mari oportunităţi de dezvoltare a construcţiilor noi. ODE a continuat, în 2009, să exporte materiale către România, datorită comenzilor primite de la companiile turce".

Domnia sa ne-a menţionat că ODE este interesată de deschiderea unei fabrici pentru materiale izolatoare, mai ales că programul naţional de reabilitare termică din ţara noastră abia acum ia avânt, iar Guvernul Român a alocat fonduri consistente de finanţare. Anul trecut, ODE a inaugurat, în Turcia, o fabrică de vată de stică izolatoare, în valoare de 40 milioane de dolari. Aceasta este a doua ca mărime din Turcia, cu o capacitate de 500.000 mc de vată de sticlă.

Orhan Turan şi IMSAD sunt promotorii în Turcia a beneficiilor reabilitării termice a locuinţelor. Turcia este un mare importator de energie electrică, iar în anii trecuţi creşterea anuală a consumului naţional era de circa 8%. Reabilitarea termică poate aduce o economie reală de energie de circa 40% numai la nivelul locuinţelor.

IMSAD are reale preocupări înspre aplicarea normelor europene de calitate a materialelor de construcţii, motiv pentru care este promotorul concurenţei loiale şi a inovaţiei în domeniu. La începutul lunii iunie, la Istambul, IMSAD a organizat conferinţa "EUbuild Conştientizarea impactului aderării la Uniunea Europeană asupra pieţei materialelor de construcţii", cu concluziile proiectului "EUbuild Armonizarea normelor europene". Proiectul a durat un an şi jumătate şi a fost finanţat de Uniunea Europeană. IMSAD, liderul proiectului, i-a avut ca parteneri pe reprezentanţii asociaţiilor producătorilor materialelor de construcţii din România - APMCR (Asociaţia Producătorilor de Materiale de Construcţii din România al cărei preşedinte este Claudiu Gerogescu) şi BACIW, asociaţia bulgară a producătorilor materialelor de construcţii. Ceilalţi parteneri din proiect sunt CPA - Asociaţia producătorilor de materiale de construcţii din Marea Britanie, precum şi CEPMC - Consiliul Producătorilor Europeni de Materiale de construcţii - Belgia.

Anul 2009 a debutat, pentru piaţa noastră de materiale de construcţii, cu ieftiniri pentru anumite produse. Potrivit lui Claudiu Georgescu, ieftinirile din prima parte a acestui an au fost operate de marile depozite şi de către distribuitori, care şi-au redus adaosurile comerciale. Producătorii şi-au menţinut, în general, preţurile la nivelul anului 2008. Scăderile de preţuri s-au situat undeva între 10 şi 30%, majoritatea distribuitorilor şi marilor comercianţi de materiale preferând să-şi reducă profiturile decât să rămână cu marfa pe stoc.

Pentru ca producătorii de materiale şi constructorii să treacă peste criză, este necesar ca Guvernul să deruleze rapid investiţiile promise în infrastructură şi reabilitare termică. Preşedintele APMCR susţine că programul naţional de reabilitare termică este unul bun, cu fonduri suficiente alocate pentru 2009. Dar domnia sa atrage atenţia că licitaţiile se axează, în general, pe obţinerea celui mai mic preţ. Claudiu Georgescu avertizează autorităţile că trebuie să urgenteze aplicarea programului şi, mai ales, să se asigure că materialele folosite sunt de calitate.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional