Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

TURKEYBUILDTurcia este obişnuită să facă faţă crizelor şi să se reinventeze

F.A. Internaţional /

Pentru Turcia crizele financiare nu reprezintă ceva nou, suntem obişnuiţi să facem faţă acestor situaţii, ne-a declarat Bariş Onay, secretarul general al Uniunii Internaţionale a Centrelor de Construcţii şi consultant al Centrului de Informaţii pentru Construcţii Y.E.M. - Yapi-Endüstri Merkezi.

Cea mai recentă astfel de criză a avut loc în anul 2001, când economia turcă a cunoscut un regres important. După această dată au fost luate măsuri de precauţie severe în sistemul bancar; prin politici monetare şi economice stricte, care s-au succedat pentru a se ajunge la stabilitate. Situaţia din prezent a fost determinată de criza globală, care deja se prefigura la orizont din trimestrul IV al anului trecut. Aceasta a dus la adaptarea politicilor, fără a renunţa însă la obiectivele de stabilitate, apreciază Bariş Onay.

Desigur că şi economia Turciei a fost afectată de criză, dar dacă vom compara cu Europa, rata de creştere economică a scăzut de la 5% la 3%, în timp ce statele din UE au ajuns de la 2% la -1%. Altfel spus, economia turcă creşte în continuare, chiar dacă nu la acelaşi nivel, explică domnul Onay.

Repercusiunile crizei globale se manifestă în modul cel mai evident în domeniul construcţiilor. Pe parcursul primelor nouă luni din acest an, sectorul construcţiilor din Turcia, ca şi în alte ţări, a înregistrat un regres de 1,1%. Tendinţa ascendentă a preţului petrolului s-a reflectat şi asupra preţului materialelor de construcţie şi a lovit constructorii ca într-un joc de domino. Cu toate acestea, potenţialul construcţiilor este sprijinit şi prin faptul că reprezintă o bază solidă pentru intervenţia statului atunci când situaţia o cere, iar investiţiile publice importante orientate către acest sector pot aduce o creştere economică pe termen lung, consideră domnul Onay.

Turcia se numără printre marii producători mondial de materiale de construcţie

Turcia este al doilea producător mondial de sticlă plană, al şaselea la ciment şi al treilea la produse ceramice, fier şi oţel, deţinând în acelaşi timp şi prima poziţie la nivel european în privinţa produselor ceramice vitrificate. Ţara are o producţie imensă de materiale de construcţie, atât la nivel regional, cât şi global. Pieţele internaţionale atrag un segment important din producţia turcă de materiale de construcţie.

Numeroase prsoduse, cum este şi cazul cimentului, oţelului beton, componentelor metalice, materialelor de construcţie din plastic şi aluminiu, ceramicelor, sticlei, vopselelor sau marmurei, nu doar acoperă necesarul intern, dar prezintă un avantaj competitiv şi pe pieţele externe. Acest avantaj este practic rezultatul implementării unor tehnologii moderne în procesul de producţie, orientării spre export şi experienţei acumulate în domeniu. În plus, datorită apropierii Turciei de pieţele de desfacere, costurile de transport sunt reduse, argumentează domnul Onay.

România este o piaţă cu potenţial, unde sunt multe oportunităţi pentru construcţii

Datorită acordurilor comerciale de liber schimb dintre România şi Turcia, materialele de construcţie importate din Turcia sunt scutite de la plata taxelor vamale, astfel încât Turcia a devenit pentru România un important furnizor de materiale metalurgice, din plastic, lemn etc.

Sunt încă numeroase demersurile pe care trebuie să le facă România în direcţia dezvoltării, mai ales în ceea ce priveşte infrastructura, clădirile, eficienţa energetică sau stimularea mediului de afaceri, protecţia mediului. Odată cu includerea în Uniunea Europeană se produc atât schimbări în reglementările din construcţii, cât şi schimbări de mentalitate. Astfel sunt multe de facut, de exemplu pentru reabilitarea patrimoniului arhitectonic al Bucureştiului. Toate aceste activităţi duc şi la crearea de noi locuri de muncă. Prin urmare, Româ-nia reprezintă o piaţă cu potenţial pentru defacerea materialelor de construcţie, conchide domnul Bariş Onay.

Uniunea Internaţională a Centrelor de Construcţii a fost înfiinţată în anul 1958 la Bruxelles. Uniunea are 20 de membri (la nivelul anului 2007) şi beneficiază de statutul de organism nonguvernamental la Naţiunile Unite. Prin activităţile sale, Uniunea urmăreşte să promoveze bunele practici şi calitatea în construcţii. Reţeaua cuprinde importante centre pentru construcţii din 14 state.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional