Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Un nou PUG pentru Popeşti-Leordeni, o altă calitate a locuirii

F.A. Locuinţe /

Noul Plan Urbanistic General (PUG) al oraşului Popeşti-Leordeni, aflat în lucru, ar putea permite dezvoltatorilor să construiască locuinţe colective cu un regim de înălţime de până la Parter + 8 etaje.

Alin Marinescu, arhitectul şef al primăriei oraşului Popeşti-Leordeni, ne-a spus că pentru a putea aproba realizarea unor clădiri atât de înalte, autorităţile locale intenţionează să investescă în reţeaua de utilităţi, precum şi în infrastructura de educaţie şi sănătate.

Sunt în lucru reglementări urbanistice stricte

Dezvoltarea puternică a localităţii în ultimii ani impune o modificare a reglementărilor urbanistice care au devenit învechite.

La momentul de faţă autorizaţiile de construcţie se dau în baza Planului Urbanistic Zonal aflat în vigoare din anul 2000, când localitatea era doar o comună şi puţin prevesteau o dezvoltare atât de accelerată, ne-a precizat domnul Alin Marinescu.

Noile reglementări urbanistice vor aduce îmbunătăţiri majore: un regim de înălţime mult mai bine gândit, funcţiuni grupate, tramă stradală mai bine proporţionată. Astfel, nu va mai putea fi autorizată o clădire cu un regim mare de înălţime lângă o clădire cu regim mic de înălţime, sau o casă lângă o hală.

În afară de PUG-ul oraşului, Primăria Popeşti-Leordeni lucrează şi la câteva Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) coordonatoare pentru zone de 300-500 ha ce necesită o reglementare mai strictă. Prin acestea se vor stabili funcţiuni precum: educaţie, sănătate, comercial, spaţii verzi.

Noile reglementări vor avea şi menirea să dea oraşului o linie arhitecturală. \"Eventual vor fi impuse tipuri de faţade, câteva tipuri de culori, împrejmuirea către stradă să fie numai de două tipuri, să nu mai existe gard din fier forjat cu policarbonat aplicat lângă un gard de tablă, lângă un gard de lemn\", ne-a explicat domnul Marinescu.

Primăria intenţionează să îşi asume şi construcţia drumurilor de servitute

Dezvoltarea pe verticală a oraşului impune o dezvoltare a reţelei de utilităţi. Reţeaua actuală nu poate prelua clădiri mai înalte de parter + 4 etaje, cel mult parter + 5 etaje. Primăria studiază soluţii complexe pentru rezolvarea problemelor de apă şi canalizare.

Dezvoltarea infrastructurii de drumuri reprezintă, de asemenea, o necesitate. Oraşul Popeşti-Leordeni se extinde atât de repede încât este imposibil pentru primărie să ţină pasul, astfel încât toate cartierele rezidenţiale să beneficieze la timp de drumuri de acces.

În plus, primăria nu poate construi drumuri decât pe domeniul public, adică drumurile principale, pe domeniul privat drumurile nu pot fi construite decât de investitori care trebuie să tragă şi utilităţile.

\"Lucrăm acum la propunerea prin care investitorii să poată cumva dona drumurile de servitute către primărie pentru ca aceasta să le poată asfalta\", a mai precizat domnul Marinescu.

Pentru 85% dintre proiectele rezidenţiale recent dezvoltate au fost rezolvate toate problemele legate de utilităţi, iar pentru celelalte sunt în curs de rezolvare. \"Astăzi începem o reţea de apă-canal pe singura stradă principală care ne-a mai rămas din Popeşti-Leordeni\", ne declara Alin Marinescu la jumătatea lunii aprilie.

Şcolile existente vor fi extinse pentru a face faţă creşterii populaţiei

Creşterea populaţiei ar putea duce în viitor la o aglomerare a şcolilor şi grădiniţelor. Pentru a evita o astfel de situaţie primăria implementează un plan de extindere a şcolilor şi grădiniţelor existente. Există un proiect şi pentru construcţia unui liceu.

Deşi mai puţin stringentă, asigurarea spaţiilor verzi este un subiect de analizat acolo unde există aglomerări noi de populaţie. Deşi s-a vehiculat ideea că în noile cartiere există o penurie de spaţii verzi, arhitectul şef al oraşului ne-a declarat că toate ansamblurile autorizate respectă procentul de 20% din teren care prin lege trebuie alocat spaţiilor verzi, însă aceste spaţii sunt deocamdată greu de menţinut.

Alin Marinescu explică: \"Faptul că oraşul Popeşti Leordeni este în continuă dezvoltare ţine pe loc problema spaţiilor verzi. Sunt dezvoltatori care au plantat gazon şi copaci, dar aceştia nu rezistă pentru că zona este un continuu şantier.\"

În prezent, primăria implementează un proiect pentru amenajarea unui parc de 2.000 mp în zona centrală şi încă unul în zona nouă.

Cartierele din sud rezistă

Preţurile accesibile nu se traduc printr-o lipsă de calitate a noilor clădiri dezvoltate, consideră Alin Marinescu. Din punct de vedere structural Inspectoratul de Stat în Construcţi nu a sesizat niciun fel probleme.

Există, însă, ansambluri care nu respectă legea locuinţei, suprafaţa încăperilor fiind mai mică decât cea stipulată de normele în vigoare. Cu toate acestea, locuinţele foarte mici sunt primele vândute.

În plus, nerespectarea legii locuinţei este un fenomen în România unde 90% dintre locuinţe se află în afara acestei legi, apreciază domnul Marinescu.

Căile de transport oferă un plus zonei de sud

Oraşul Popeşti-Leordeni are perspective foarte bune pentru a se dezvolta în continuare. Prezenţa staţiilor de metrou IMGB şi Dimitrie Leonida reprezintă un beneficiu enorm pentru dezvoltatorii din zonă.

Al doilea avantaj îl reprezintă multi­tudinea căilor de legătură cu Capitala: şos. Berceni, şos. Olteniţei, ieşirea din şos. Olteniţei pe Calea Vitan. Totodată, există căi de acces spre alte localităţi cum ar fi prelungirea Ghencea spre Domneşti şi, în plus, nu trebuie să treci de calvarul centurii că să ajungi acasă, a mai precizat domnul Marinescu.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional