MCA, producator de usi de garaj si rulouri, va investi in dezvoltarea unui segment de productie usi sectionale cu celule fotovoltaice pentru captarea energiei solare.
Avand in vedere ca usile sectionale pot ocupa pana la 50% din suprafata fatadei unei cladiri, introducerea tehnologiei bazate pe celule fotovoltaice poate fi un proiect de succes pentru producerea energiei regenerabile.
Celulele fotovoltaice sunt de doua tipuri: siliciu cristalin si film organic. Acesta din urma se poate aplica pe aproape orice suprafata, fiind si mult mai ieftin, doar 80 dolari/mp. Mai mult, pana in 2014 filmul organic ar putea sa coste numai 35 dolari/mp, se arata in estimarile National Renewable Energy Laboratory.
Posibilitatile pe care le ofera celulele de tip film organic sunt practic nelimitate, acestea putand fi aplicate pe o gama larga de suprafete expuse la lumina solara, de la copertine pentru masini, corturi si umbrele, ferestre si usi pana la genti, rucsacuri sau elemente decorative.
Sistemul fotovoltaic poate fi legat la sistemul public energetic, astfel incat sa aiba doar rolul de a contribui la alimentarea cu energie a cladirii, sau poate sa fie de sine statator, caz in care isi asuma si indeplineste cu succes rolul de furnizor total de energie.
in prezent, energia realizata din resurse regenerabile reprezinta doar 9% din consumul total la nivel mondial, iar obiectivul pentru anul 2020 este de a se ajunge la 16%, potrivit The Energy Information Administration.
MCA si-a consolidat pozitia in piata anul acesta, dupa ce in 2010 a realizat o cifra totala de afaceri de 6,5 milioane de euro. Pana la finele anul 2011, MCA tinteste o cifra de afaceri consolidata de 10 milioane de euro.
Producatorul exporta in opt state europene, precum Belgia, Franta, Austria, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Moldova si Italia, avand cea mai mare fabrica de profil din zona Europei de Est. Fabrica de la Jilava are o capacitate de productie de 10.000 unitati anual si o retea de distributie proprie de 1.000 de dealeri.