Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Utilaje de construcţii

F.A. Companii /

Utilaje de construcţii

Cererea s-a dezvoltat mai mult pe utilajele specializate, folosite în proiectele de infrastructură

Pe piaţa utilajelor de construcţii criza economică a generat modificări importante. Spre exemplu, domnul Petre Băbiceanu, director general "Terra România Utilaje de Construcţii", remarcă trendul ascendent pe care l-au căpătat vânzările de utilaje second hand faţă de vânzările de utilaje noi. De asemenea, cererea s-a dezvoltat mai mult pe utilajele specializate, spre exemplu terasierele, de unde domnul Băbiceanu deduce că, faţă de sectorul construcţiilor civile care încă stagnează, cel al infrastructurii a fost mai activ beneficiind de finanţări cu fonduri europene. Raportat tot la importanţa finanţării, element vital pentru reactivarea pieţei, domnul Petre Băbiceanu observă o dezvoltare a sistemului de achiziţii în rate, în relaţie directă furnizor - client final. "Acest lucru se datorează printre altele şi faptului că sistemul de leasing a devenit mai greu accesibil în ultima perioa­dă. Noi încercăm permanent să găsim cea mai convenabilă soluţie financiară pentru clienţii noştri, atât prin partenerii noştri de pe piaţa de leasing, cât şi prin alte metode directe de a le facilita achiziţiile necesare dezvoltării afacerii lor", ne-a declarat domnul Petre Băbiceanu.

Pe piaţa închirierilor de macarale mobile cu operator, principalele modificări survenite vizează, atât structura cererii, cât şi condiţiile de executare a serviciilor, dar mai ales nivelul tarifelor acestora. Piata închirierilor de utilaje este afectată direct de scăderea volumului de lucrări şi a tarifelor de închiriere. Claudiu Covrig, directorul general al "Energoutilaj" ne-a declarat: "Odată cu blocarea pieţei imobiliare am perceput o escaladare a războiului preţurilor, atât între companiile furnizoare de închirieri de utilaje, cât şi între acestea şi proprii clienţi. O consecinţă a prelungirii aces­tei stări este reducerea calităţii serviciilor în piaţă, deoarece orice îmbunătăţire a acestora, orice facilitate pusă la dispoziţia clienţilor are un cost pe care din ce în ce mai puţine companii din sector şi-l mai permit. Paradoxal, reducerea fără discernământ a tarifelor de închiriere sau a preţurilor de achiziţie va conduce, pe termen mediu şi lung, la o reducere a calităţii serviciilor şi a parcului de utilaje performante existente pe piaţă".

"Energoutilaj" este, în acelaşi timp, şi cumpărător de utilaje, iar din această perspectivă managerul său general ne-a declarat: "În calitate de cumpărător de utilaje am remarcat o reducere semnificativă a preţurilor de vânzare, doar pentru utilaje second hand, dar totuşi mult mai mică, decât scăderea dramatică a tarifelor de închiriere din piaţa românească. Consider că acest dezechilibru va accentua scăderea vânzărilor de utilaje pe piaţa locală, în condiţiile în care tarifele actuale nu garantează recuperarea investiţiei într-o perioadă de timp rezonabilă."

Realizări în prima jumătate a acestui an

Atingerea unei cifre de afaceri comparabile cu cea a anului precedent este apreciată de managerul "Energoutilaj" ca fiind o realizare a primei jumătăţi a acestui an. De asemenea, faptul că "Energoutilaj" - societate ce închiriază macarale mobile cu operator - încheie prima jumătate a anului 2010 fără nici un accident, este o altă realizare importantă.

Volumul vânzărilor de utilaje JCB a crescut substanţial în prima jumătate a acestui an şi, implicit, distribuitorul acestor utilaje - "Terra România" - şi-a mărit cifra de afaceri. "Acest lucru a echivalat cu o gură de oxigen binevenită după lunga perioadă de scădere datorată atât crizei în general, cât şi sezonului de iarnă când cererea este foarte mică", afirmă domnul Băbiceanu. Secretul acestei creşteri constă în participarea activă la licitaţii cu fonduri europene, care a adus firmei "Terra România" rezultate financiare bune şi "ne-a consolidat statutul de companie eligibilă pentru derularea proiectelor importante în domeniu cu finanţare din fonduri europene, care presupune cerinţe foarte stricte", spune domnul Băbiceanu.

Totodată, "Terra România" s-a redefinit ca şi companie furnizoare de produse şi soluţii complementare, cu o ofertă adaptată cerinţelor complexe multi-segment, prin încheierea de parteneriate cu alţi producători de tipuri de utilaje pe care nu le putea livra în mod direct până anul acesta. "Producătorii de utilaje şi consumabile cu care ne-am definitivat parteneriatele în 2010 şi pentru ale căror produse am obţinut statutul de distribuitor sunt, până în prezent, Rubble Master Compact Recycler, Sennebogen, Compair, BELL şi Michelin.", spune domnul Petre Băbiceanu. Prin consolidarea aces­tor parteneriate societatea se îndreptă către unul dintre obectivele sale, şi anume acela de a avea o ofertă de tip "full-range".

O altă realizare a "Terra România" este certificarea ISO 9001obţinută în luna martie.

Terra România Utilaje de Construcţii SRL împreună cu TERRA Palfinger SRL sunt parte a grupului austriac TERRA cu filiale în treisprezece ţări din centrul şi estul Europei. Compania a luat fiinţă în anul 2001, şi de atunci până în prezent şi-a mărit constant cota de piaţă, devenind chiar lider de piaţă la tipurile de utilaje reprezentative, cum ar fi gama de buldoexcavatoare şi macarale montate pe autocamioane. Are reprezentare pe tot teritoriul ţării şi oferă produse şi soluţii specializate, destinate tuturor sectoarelor de construcţii, infrastructură, domeniul forestier şi cel al reciclării.

Pentru anul acesta "Terra România" nu şi-a propus să realizeze investiţii noi. Aceasta şi pentru că firma se situează de o lungă perioadă de timp la un nivel ridicat din punct de vedere al dezvoltării teritoriale, logistice şi al resurselor umane, iar focusarea sa maximă în acest an este pe echilibrarea cash-flow-ului, prin stimularea încasărilor şi prin ţinerea cheltuielilor sub un control strict. "Dorim să putem anihila cât mai repede şi cât mai eficient efectele crizei economice, pe care încă le resimţim din plin. Singura investiţie la care nu facem rabat şi pe care o considerăm cea mai importantă şi cea mai profitabilă este investiţia în calitate şi în relaţia cu piaţa noastră, cu clientul căruia trebuie să îi oferim absolut tot ceea ce îşi doreşte de la noi şi ceva în plus", afirmă Petre Băbiceanu, director general "Terra România Utilaje de Construcţii".

"Energoutilaj" este o companie ro­mânea­scă de închiriere de macarale mobile. Societatea are în derulare un program de investiţii iniţiat în 2006. Acesta vizează, în principal, parcul de macarale mobile şi cel auto de suport (autotractoare şi semiremorci). "Avem în vedere investiţii noi pentru un segment specific al gamei de macarale mobile şi aşteptăm ca evoluţia pieţei interne să permită acest lucru", ne-a declarat domnul Claudiu Covrig, director general al "Energoutilaj".

Cu o vârstă medie de trei ani, parcul de utilaje al "Energoutilaj" este unul dintre cele mai performante din Româ­nia, grupând macarale mobile şi autovehicule de producţie europeană, deservite de operatori profesionişti, instruiţi permanent la cele mai înalte standarde din domeniu. Flota de utilaje include macarale mobile cu capacităţi de până la 300 tone şi autovehicule pentru transport agabaritic. Compania aplică sistemul de management integrat al calităţii (ISO 9001), al mediului (ISO 14001) şi al sănătăţii şi securităţii ocupaţionale (OHSAS 18001) începând cu anul 2009.

"Energoutilaj" are o experienţă de şase decenii în închirierea de utilaje de construcţii, compania avand o participare majoră la aproape toate proiectele de construcţii civile şi industriale din Româ­nia şi continuă cu consecvenţă această tradiţie printr-o acoperire integrală a pieţei naţionale.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional