Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Utilizarea polisterenului de 15 cm are impact urias asupra eficientei termoizolarii

I.D. Materiale /

Folosirea polistirenului de 15 cm pentru fatade nu ar trebui sa creasca costurile termosistemului pe ansamblu cu mai mult de 5 procente. Cu toate acestea impactul asupra eficientei lucrarii de termoizolatie este unul urias, potrivit ghidului de utilizare al polistirenului realizat de Asociatia Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania - ROMEPS.

Marin Crutescu, director executiv ROMEPS, precizeaza: "Ca urmare a calculelor efectuate de specialistii nostri, a reiesit ca grosimea minima a polistirenului pentru fatade (EPS80) ar trebui sa fie de 15 cm pentru a atinge maximum de eficienta energetica, atat vara cat si iarna. Este un fapt deja cunoscut ca in spatiul european, la astfel de lucrari, se folosesc chiar dimensiuni mai mari, de pana la 20 de cm. Noi am inclus aceste concluzii intr-un document mai amplu, care speram sa contribuie la reglementarea unor situatii neconforme prezente in constructii."

Pe ansamblu, din datele asociatiei, piata de polistiren expandat a scazut in acest an cu aproximativ 15 procente, reusind sa recupereze in toamna decalajul inregistrat in prima jumatate a anului. "In ciuda acestei scaderi cantitative, putem spune ca in piata s-a simtit un reviriment al materialelor de calitate. Astfel, fata de anii precedenti, avem o crestere de pana la 20 de procente a consumului de polistiren recomandat de standardele in vigoare pentru diverse aplicatii, inclusiv termoizolatii. Acest fapt demonstreaza ca se contureaza o tendinta in piata care merge spre folosirea corecta a materialelor", mentioneaza Marin Crutescu.

"Pentru anul viitor mizam pe o crestere a pietei pentru ca suntem presati de Europa sa adoptam masuri concrete care sa vizeze eficienta energetica si mai ales ca 90% din fondul locativ la nivel national (blocuri si locuinte individuale) nu sunt reabilitate termic. Atat autoritatile centrale, cat si cele locale ar trebui sa revina cu programe care sa stimuleze termoizolarea, atat a blocurilor, dar si a locuintelor individuale. Fie ca sunt asociatii de bloc sau persoane private care detin case, acestea ar trebui stimulate in egala masura sa realizeze astfel de lucrari de reabilitare", mai adauga Marin Crutescu.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional