Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Valea OltuluiStaţiunea balneară Călimăneşti - Căciulata nu are încă proiecte de mare anvergură

F.A. Locuinţe /

Vilă în Călimăneşti - Căciulata

Vilă în Călimăneşti - Căciulata

Cele mai multe construcţii sunt realizate de către localnici şi persoane din Râmnicu Vâlcea

Situat în zona turistică Valea Oltului, Călimăneşti este renumit pentru izvoarele de apă minerală din staţiunea Căciulata. În această locaţie, în ultimul an au fost eliberate din ce în ce mai multe autorizaţii de construire pentru case de vacanţă şi pensiuni, ne-a declarat Ilie Nemeş, şeful serviciului de urbanism din Călimăneşti.

Zonele din oraş preferate atât de către turişti, cât şi de către cei care construiesc pensiuni şi case de vacanţă în Călimăneşti sunt Căciulata, Cozia şi Păuşa. Iar cele mai multe construcţii sunt realizate de către localnici şi persoane din Râmnicu Vâlcea. Vor fi demarate lucrările în curând la un hotel din localitate, care beneficiază deja de autorizaţie de construcţie. Acesta va fi realizat printr-o asociere româno-italiană. Ilie Nemeş ne-a spus că societatea românească dezvoltatoare este "Ital Tur" SRL din Râmnicu Vâlcea. De obicei, cei ce construiesc case de vacanţă şi pensiuni nu vând construcţiile altor investitori.

Altă zonă în care se construiesc intens locuinţe de vacanţă şi pensiuni este Valea Lotrului.

Hotel cu patru etaje în zona balneară

Urbanistul estimează că, pentru anul curent, vor fi solicitări şi eliberări de autorizaţii de construire, pentru case de vacanţă, cel puţin la fel de multe ca anul trecut. Deja a fost eliberată o autorizaţie de construcţie pentru extinderea unui hotel, lucrare care se derulează deja.

Anul trecut au fost eliberate opt autorizaţii de construire pentru case de vacanţă, comparativ cu un număr de trei autorizaţii de construire, eliberate în 2006. Tot anul trecut, a fost eliberată o autorizaţie de construire pentru o pensiune situată în Căciulata, în faţa parcului. De asemenea, în perioada menţionată a fost eliberată o autorizaţie de construire şi pentru un hotel cu regimul de înălţime parter şi patru etaje. Ilie Nemeş ne-a explicat că hotelul va fi construit în zona balneară turistică de la Pavilionul Central înspre râul Olt. În 2006, în schimb, a fost eliberată o autorizaţie de construire pentru extinderea unei pensiuni, care a fost deja pusă în funcţiune.

Pentru construcţia de ansambluri rezidenţiale sau apartamente de vacanţă, primăria nu a înregistrat încă cereri. Teoretic, există o societate care şi-a exprimat dorinţa să construiască un bloc de locuinţe sau apartamente de vacanţă în zonă, ne-a declarat oficialul primăriei Călimăneşti. Deocamdată încă nu a fost hotărât scopul final al construcţiei. Totuşi, pentru construcţia unei clădiri mai ample, dezvoltatorul trebuie să urmeze anumite proceduri. Deocamdată, acest proiect se afla, în luna mai, în faza de aprobare a PUZ-ului.

Imobilele vechi din zona centrală sunt pe lista monumentelor istorice

Casele de vacanţă din Călimăneşti au un regim de înălţime de parter, etaj şi mansardă. Sistemul constructiv pentru acest tip de locuinţe este din zidărie portantă. Totuşi, în ultimul timp, au început să fie construite şi case din lemn, a mai spus domnul Nemeş. În general, casele de vacanţă dispun de suprafeţe construite de circa 70-80 mp. Suprafeţele desfăşurate se întind până la 150-160 mp. Există şi multe case de vacanţă care sunt construite pe terenuri concesionate conform legii 50. Pentru aceste imobile suprafaţa de teren este de circa 250 mp, iar procentul de ocupare a terenului este de 30%, în funcţie de zonă, a menţionat urbanistul.

De-a lungul străzii principale ce traversează Călimăneştiul, Calea lui Traian, există o zonă vastă protejată de lege din cauza imobilelor vechi. În acea locaţie sunt clădiri chiar şi din anii 1919 -1920. Casele au intrat pe lista monumentelor istorice, iar Planul Urbanistic Zonal (PUZ) restricţionează construirea de imobile mai înalte de 15 metri. Astfel, pensiunile din zonă nu depăşesc această înălţime.

Cele două parcuri balneare din Călimăneşti - Căciulata vor fi modernizate

Pentru modernizarea oraşului şi, implicit, a staţiunii primăria Călimăneşti şi Consiliul Judeţean au început construcţia unui "Centru de convenţii şi expoziţii", asemănător cu "Romexpo" din Capitală. Proiectul va fi finanţat prin fonduri PHARE.

Un alt plan întreprins de către oficialii primăriei Călimăneşti este modernizarea celor două parcuri balneare din Călimăneşti - Căciulata. Parcurile sunt situate în zona Pavilionului Central din oraş. Lucrările ce vor fi efectuate constau în modernizarea aleilor, dotarea parcurilor cu bănci şi corpuri de iluminat noi.

Primăria mai are în plan şi alte proiecte. Unul dintre acestea este amenajarea unui "Drum de cură". Drumul propriu-zis va fi o alee (potecă) paralelă cu strada, dar care intră şi în pădure şi leagă cele două parcuri şi izvoarele de apă minerală din Călimăneşti şi Căciulata. Acest proiect mai cuprinde şi executarea unui pod suspendat, cu o înălţime de circa 70-80 de metri, de unde va putea fi privit peisajul forestier montan.

Alt proiect al primăriei constă în realizarea a două centre de informare turistică şi a unui centru de recreere şi divertisment. Complexul recreativ va fi amenajat în zona unei sonde geotermale şi va dispune de mai multe bazine de înot, dar şi de săli de fitness şi de masaj. Deocamdată, proiectul este în faza de maturizare, adică este realizat doar proiectul tehnic. Desigur, studiul de fezabilitate a fost deja efectuat.

Printre altele, oficialii primăriei Călimăneşti şi-au propus realizarea proiectului "Mirajul Oltului". Dezvoltarea va fi amplasată în regiunea localităţii Jiblea. Aici trebuie făcută o revizuire a studiului de fezabilitate, în scopul contractării unor fonduri. În definitiv, proiectul constă în amenajarea zonei stadionului de la Jiblea şi realizarea a patru pontoane pe care vor fi amplasate vaporaşe. Ambarcaţiunile vor asigura navigaţia pe lacul din zonă. Scopul acestui proiect este atragerea unei alte categorii de turişti. Pe lângă amenajarea lacului pentru navigat, vor fi realizate şi terenuri de tenis, câteva săli de forţă. Tot pentru variaţia de turişti, reprezentanţii primăriei vor monta şi o telecabină pe vârful Cozia şi vor amenaja o pârtie de schi pe versantul nordic.

Pe lângă proiectele de agrement autorităţile doresc realizarea unei clinici de chirurgie cardiovasculară şi a unei clinici recuperatorii în Călimăneşti. Acest proiect va beneficia de colaborare germană.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional