Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

VALEA PRAHOVEICriza reaşează construcţia de locuinţe de vacanţă pe principii sănătoase

F.A. Locuinţe /

Valea Prahovei

Valea Prahovei

Ritmul de execuţie a apartamentelor a încetinit, iar noile construcţii sunt majoritatea case

Criza a afectat Valea Prahovei prin încetinirea ritmului de execuţie a construcţiilor noi - locuinţe şi spaţii de cazare - şi prin diminuarea semnificativă a noilor investiţii. Proiectanţii, constructorii şi depozitele de materiale de construcţii din Valea Prahovei au activităţi mult diminuate faţă de primele luni ale anului trecut.

Dan Manea, cunoscut arhitect din Sinaia, specializat în urbanism montan, ne-a declarat: "Toată lumea este îngrijorată legat de evoluţia economiei şi efectele crizei asupra ţării noastre. Nu putem spune că ducem lipsă totală de lucrări. Primăria din Sinaia eliberează, acum, lunar, 4 - 5 autorizaţii pentru construcţii noi, faţă de cele câteva zeci înregistrate anul trecut. Dar activităţile din sectorul construcţiilor sunt mult încetinite. Şantierele nu sunt oprite din cauza crizei, dar au un ritm de execuţie încetinit. Oricum a trecut perioada vânzării de locuinţe de vacanţă de la stadiul de proiect, aşa că toţi investitorii îşi continuă lucrările pentru a putea oferi cumpărătorilor un produs finit, pe care îl pot utiliza foarte repede".

Nu sunt cazuri de stopări a şantierelor

Domnul Manea susţine că, până la finele lunii mai, nu apăruseră cazuri de stopări sau abandonări de proiecte rezidenţiale din cauza lipsei finanţării, şi nici cazuri de executări silite ale unor dezvoltatori de către furnizori sau de către bănci. Un fenomen remarcat în această primăvară, când încălzirea vremii a permis reluarea şantierelor, este renegocierea contractelor cu constructorii şi proiectanţii de către unii investitori. Deşi aceste contracte sunt încheiate în anii trecuţi, unii investitori au făcut presiuni asupra constructorilor şi chiar şi proiectanţilor pentru a obţine o reducere a preţurilor.

Arhitectul Dan Manea ne-a spus că, practic, această criză internaţională a readus ritmul de construire la nişte parametri normali: "Ultimii trei ani au însemnat pentru Sinaia, Buşteni şi Predeal o goană nebună după construcţii noi, în special apartamente de vacanţă. Această goană a supraîncălzit piaţa prin dezvoltări haotice în marea lor majoritate, care au densificat staţiunile montane şi au aglomerat excesiv zona Văii Prahovei. Acum tuturor li se pare greu, pentru că au trecut de la un ritm de creştere foarte mare, la unul foarte mic, dar care este obişnuit în alte ţări europene".

Piaţa locuinţelor de vacanţă se va reaşeza pe principii sănătoase

Actuala perioada cu un număr redus de investiţii noi va reaşeza piaţa imobiliară, sectorul construcţiilor, dar şi dezvoltarea urbană pe principii noi, mult mai sănătoase, cu premise de creştere raţională. Faptul că majoritatea şantierelor continuă, chiar şi în ritm lent, este un semn că investitorii mai au bani pentru finanţarea construcţiilor. "În general, în anii trecuţi, locuinţele de vacanţă au fost achiziţionate de persoane care şi-au permis o a doua proprietate sau de către investitori care au dorit să facă astfel de plasamente, veniturile din chirii fiind deosebit de atractive", a subliniat Dan Manea.

Domnul arhitect Manea este încântat că, spre deosebire de anii trecuţi, acum are ocazia să proiecteze mult mai multe case de vacanţă. Beneficiarii sunt persoane care au achiziţionat loturile de teren în anii trecuţi şi care au suficienţi bani pentru a construi, în acest an, locuinţele de vacanţă mult visate. Domnia sa ne-a declarat: "Cred că acest trend de reîntoarcere la locuinţele individuale va continua în perioada următoare. Pentru cei care au bani este o perioadă foarte bună de construit. Reducerea comenzilor a adus scăderi de preţ la materialele de construcţii, dar şi la manoperă".

Vor predomina construcţiile de case noi şi renovările

Dan Manea apreciază că, în acest an, noile construcţii vor aparţine persoanelor care vor cumpăra sau ridica locuinţe de vacanţă. Acestea vor beneficia de preţuri mai mici pentru imobile şi terenuri, dar şi de preţuri atractive pentru realizarea construcţiei: "Nu cred că va fi o avalanşă de asemenea lucrări în perioada următoare. Dar aceste lucrări vor exista. Va predomina construcţia de case noi, dar şi renovările. Oamenii încă sunt prudenţi în a-şi investi economiile. În general, există o reţinere faţă de plasamentele imobiliare, dată de incertitudinea evoluţiei preţurilor. Dar sunt şi vânători de oportunităţi, care nu vor ezita să facă plasamente dacă vor considera că preţurile au coborât la un nivel suficient de atractiv".

Potrivit domnului Manea, apetitul pentru renovarea locuinţelor a crescut şi va mai creşte deoarece au fost finalizate primele restaurări de vile cu valoare arhitecturală deosebită: "Avem şi exemple nefericite în Sinaia, dar au apărut şi lucrări foarte bune de restaurare şi recondiţionare a imobilelor valoroase din rezerva de arhitectură a oraşului care fac ca apetitul pentru astfel de investiţii să crească. Limitarea finanţării pentru construcţiile noi va creşte, în general, numărul de lucrări de consolidare şi modernizare a imobilelor existente, pentru care sunt necesare sume mai mici".

Strategie de dezvoltare urbană pentru Sinaia

Dan Manea şi-a exprimat satisfacţia că această perioadă de blocaj a investiţiilor imobiliare a schimbat şi poziţia autorităţilor. Primăria din Sinaia a hotărât să realizeze o strategie de dezvoltare urbană a oraşului până în 2015. Valea Prahovei s-a dezvoltat haotic în ultimii ani de boom imobiliar, iar efectele negative încept să îşi arate colţii.

Primăria intenţionează să finalizeze strategia până în septembrie, când o va supune şi dezbaterii publice. Domnul Manea ne-a declarat: "Această perioadă trebuie folosită pentru reconsiderarea strategiei de dezvoltare a oraşului Sinaia. Am discutat cu primăria inclusiv realizarea unui îndrumar de proiectare şi a unui regulament cromatic pentru faţadele imobilelor. Sper ca administraţia locală să se ţină de cuvânt şi să facă aceste studii înainte ca piaţa să îşi revină".

Domnia sa susţine că niciodată nu este prea târziu pentru o strategie de dezvoltare, chiar dacă s-a produs o dezvoltare haotică. Sunt greşeli ce pot fi reparate printr-o abordare corectă, mai ales că, în ciuda crizei, interesul pentru Valea Prahovei nu a scăzut, iar turiştii iau cu asalt în continuare staţiunile.

Dan Manea susţine că a constatat că, în ultima perioadă, primăriile sunt mult mai atente la opinia publică în dezvoltarea oraşului. Domnia sa speră ca această sensibilitate să se reflecte şi în dezvoltarea oraşului prin aplicarea legilor şi regulamentelor pe care primăriile le vor adopta.

Autostrada Comarnic - Braşov, de maxim interes pentru Valea Prahovei

Construcţia autostrăzii Comarnic - Braşov, concesionată unui consorţiu condus de "Vinci", nu va fi complet nocivă pentru Valea Prahovei. Dan Manea ne-a spus: "Vinci este deschis la adoptarea variantei de construcţie a unor tuneluri în anumite porţiuni, pentru a proteja Valea Prahovei. Compania poate adopta soluţii tehnice deosebite faţă de proiectul iniţial, dacă va considera că va avea beneficii economice. Sinaia este protejată acum prin soluţia propusă de companie, care a avansat un traseu mai bun şi pentru Buşteni".

Domnia sa ne-a precizat că pentru Sinaia un câştig important este realizarea nodului rutier care face legătura cu drumul naţional ce duce înspre Târgovişte. Astfel, tot traficul greu va fi scos din oraş, iar centrul va putea fi reabilitat.

Dezvoltatorii încep să îşi adapteze ofertele

Şi dezvoltatorii de apartamente de vacanţă, care au împânzit Valea Prahovei în ultimii doi ani, încep să îşi adapteze preţurile şi produsele la noile condiţii de piaţă. Arhitectul Dan Manea consideră că a venit vremea ca dezvoltatorii să îşi reconsidere profiturile şi să se mulţumească şi cu câştiguri mai mici, în special dacă piaţa va rămâne blocată şi în următoarele luni.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional