Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Vara a ieftinit apartamentele in mai toata tara

A.D. Locuinţe /

Vara a ieftinit apartamentele in mai toata tara

Apartamentele au cunoscut la nivel national o ieftinire medie de 2,1% in luna iulie comparativ cu luna precedenta, respectiv de la 934 euro pe mp util, la 914 euro pe mp util. Comparativ cu luna iulie 2012, preturile sunt cu 6,3% mai mici, potrivit unei analize realizate de portalul Imobiliare.ro.

Cu o scadere de 2% in iulie, Bucurestiul se numara printre orasele cu cea mai mare diminuare la preturile apartamentelor. Aici, Imobiliare.ro a consemnat un declin de 1,3% pe segmentul vechi, respectiv de 2,3% pe segmentul nou. Cel mai mult au scazut preturile apartamentelor noi cu trei camere, care au inregistrat un declin de aproape 3%, de la 1.282 euro pe mp util la 1.247 euro pe mp util. Unitatile noi cu doua camere s-au ieftinit cu 2% in acest interval, pana la 1.162 euro pe mp util, dar sunt, totodata, in acelasi timp cu aproape 9% mai ieftine decat in aceeasi perioada a anului trecut. Garsonierele noi, insa, s-au ieftinit cu doar 0,4% in luna iulie, pana la 1.119 euro pe mp util.

Pe segmentul apartamentelor vechi, cea mai mare reducere de pret a fost constata in cazul garsonierelor al caror pret s-a diminuat cu 2,4%, de la 1.074 euro pe mp util la 1.048 euro pe mp util.

Dintre marile orase, doar Constanta a inregistrat o evolutie pozitiva a preturilor. Majorarea pretului cerut s-a produs atat in cazul segmentului nou, respectiv o crestere de 1,5% (de la 882 euro pe mp la 895 euro pe mp), cat si pe segmentul apartamentelor vechi, unde pretul mediu cerut la finalul lunii iulie a fost de 869 euro pe mp util.

In restul oraselor mari, preturile apartamentelor au scazut in luna iulie cu pana la 5%, cazul orasului Iasi. Aici, pretul solicitat pentru apartamentele vechi si noi scoase la vanzare s-a diminuat cu 4,8%, pana la 851 euro pe mp util. Cel mai mult s-au ieftinit apartamentele noi, cu aproape 6%, ajungand la valoarea de 905 euro pe mp util.

Cu o scadere de 0,6% pe segmentul apartamentelor vechi, respectiv de 0,3% pe segmentul nou, Brasovul se numara printre orasele in care apartamentele au inregistrat o scadere modesta de pret. Proprietarii de garsoniere au redus preturile pana la 841 euro pe mp, iar apartamentele cu doua camere au ajuns la nivelul de 830 euro pe mp.

in Timisoara, preturile apartamentelor vechi si noi s-au redus cu 0,5% in ultimele treizeci de zile. Cu toate acestea, pretul mediu solicitat de proprietari, de 793 de euro pe metru patrat util, este cu 1,1% mai ridicat decat cel consemnat la finele lui iulie 2012.

Cu o scadere de 1,8%, evolutia preturilor apartamentelor din Cluj-Napoca s-a inscris in linia generala inregistrata in luna iulie. Declinul consemnat in ultima luna a fost determinat in cea mai mare parte de segmentul apartamentelor noi: acestea s-au ieftinit in perioada mentionata cu aproape 2%, de la 886 la 871 euro pe mp. Marja de scadere pentru apartamentele vechi a fost mai temperata, respectiv de 0,9%, de la 977 la 968 de euro pe mp util, potrivit Imobiliare.ro.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional