Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

VIORICA GRAFU, MENATWORK:"Este o certitudine că preţurile pe piaţa construcţiilor vor creşte în 2017"

Materiale /

"Este o certitudine că preţurile pe piaţa construcţiilor vor creşte în 2017"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Dacă în 2016 preţurile produselor din industria construcţiilor nu au înregistrat fluctuaţii notabile la costurile materiilor prime, în primele zile ale anului acesta s-a constatat o creştere alarmantă, la unele materiale (feroase, lemn, cupru), preţul crescând chiar şi cu 40%, potrivit doamnei Viorica Grafu, director general al Grupului Menatwork.

    Domnia sa ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre evoluţia pieţei construcţiilor, despre problemele domeniului, dar şi despre Grupul Menatwork şi activitatea sa.

    Reporter: Care a fost evoluţia pieţei materialelor de construcţii, anul trecut şi ce perspective are aceasta?

    Viorica Grafu: Estimăm că piaţa de construcţii a avut o creştere de 5%, iar Grupul Menatwork a crescut cu 25%, anul trecut. Creşterile pe care le preconizăm în 2017 sunt dificil de estimat, având în vedere puternica influenţă a mediului politic şi economic asupra domeniului construcţiilor. Totuşi, pentru anul în curs, estimăm perspective de continuare a creşterii pieţei şi, ceea ce este mai important, o creştere pe segmentul de produse specializate, în care nu preţul va fi primul aspect urmărit.

    Reporter: Care sunt problematicile domeniului şi ce soluţii ar exista pentru rezolvarea lor?

    Viorica Grafu: Continuăm să ne confruntăm cu o legislaţie interpretabilă şi permisivă, în ceea ce priveşte calitatea în construcţii. Un prim pas ar fi respectarea normelor în vigoare şi verificarea respectării acestora.

    Reporter: Consideraţi că vom asista din nou la o bulă imobiliară, ţinând cont că au fost demarate numeroase şantiere de clădiri de birouri/rezidenţiale?

    Viorica Grafu: Suntem într-un trend normal de creştere, având în vedere necesarul de clădiri rezidenţiale, dar aceasta nu este susţinută de mediul politic şi economic.

    Reporter: Cum estimaţi că vor evolua preţurile pe piaţa construcţiilor, în acest an?

    Viorica Grafu: În 2016, preţurile produselor nu au înregistrat fluctuaţii notabile la costurile materiilor prime. Nu acelaşi lucru se poate spune pentru 2017, unde deja din primele zile ale anului s-a constatat o creştere alarmantă, la unele chiar şi cu 40% (feroase, lemn, cupru). Amintim şi de creşterea preţurilor la energie şi gaz, ceea ce impactează preţul final al produsului finit. Este o certitudine că preţurile vor creşte în 2017.

    Reporter: Cât de mult contează preţul în opţiunile clienţilor?

    Viorica Grafu: Pentru majoritatea clienţilor, preţul este un criteriu esenţial, dar rolul nostru este de a recomanda clientului produsul cel mai potrivit necesităţilor sale, nu cel mai scump, nu cel mai ieftin şi asta ştim să facem foarte bine. Avem, poate, cea mai bine pregătită echipă din punct de vedere tehnic, dar, cu siguranţă, creşterea majoră a preţurilor materiilor prime va limita achiziţiile.

    Reporter: Care sunt tendinţele pe piaţa de profil (materie primă utilizată, culori, eficienţă, preţ...)?

    Viorica Grafu: Sunt clienţi orientaţi pe gamele economice pentru care preţul este principalul criteriu şi unde tendinţa pieţei nu este relevantă şi sunt clienţi orientaţi pe soluţii complete şi eficiente, care aleg desing modern, culori metalizate, tehnologie incorporată, materiale ecologice.

    Reporter: În ce măsură consumatorii trec la materiale de construcţii eficiente energetic?

    Viorica Grafu: În general, în măsura în care sunt obligaţi de legislaţie; nu există mare receptivitate sau interes pentru acest aspect, având în vedere că preţul iniţial, al acestor soluţii, este mai mare. Există, însă şi beneficiari documentaţi, pregatiţi, care solicită şi impun produse performante în proiectele lor.

    Reporter: Care sunt cele mai căutate materiale de construcţii din gama dumneavoastră?

    Viorica Grafu: Ne-am diferenţiat oferta prin propunerea soluţiilor de sistem, astfel încât putem considera că preferate sunt sistemele de pereţi, tavane şi pardoseli cu nivel ridicat de protecţie la foc.

    Reporter: Care sunt principalele materiale care merg către export şi către ce ţări?

    Viorica Grafu: Din producţia noastră, exportăm corpuri de iluminat în Italia, Albania, ţările din fosta Iugoslavia, Senegal şi Bulgaria; structură şi accesorii metalice pentru tavane casetate în Israel şi pardoseala tehnică supraînălţată în Bulgaria şi Serbia.

    Reporter: Vă gândiţi la o extindere a numărului de ţări în care exportaţi, în prezent?

    Viorica Grafu: Da, exportul este o preocupare continuă, având în vedere capacităţile noastre de producţie.

    Reporter: Cum sunt pieţele de construcţii din afară, comparativ cu ţara noastră?

    Viorica Grafu: Mai educate din punct de vedere tehnic, calitativ şi financiar.

    Reporter: Care au fost cele mai importante proiecte ale anilor trecuţi la care au fost utilizate materialele dumneavoastră?

    Viorica Grafu: Deţinem un portofoliu vast de proiecte, în care au fost puse în operă produse şi materiale fabricate/livrate prin intermediul firmelor din Grupul Menatwork. Am să vă dau câteva exemple de anul trecut. În 2016, am livrat şi montat pardoseală supraînălţată Quattro din sala principală a laserului de la Măgurele şi din laboratoarele centrului ELI NP (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics), cea mai avansată infrastructură de cercetare cu tehnologii LASER, de mare putere, din lume, axată pe studiul fizicii fotonucleare şi aplicaţiile acesteia.

    De asemenea, compania a montat pardoseală supraînălţată Quattro la a treia clădire de birouri a ansamblului Green Court Bucharest, dezvoltat de Skanska. În acest proiect, este de remarcat calitatea lucrărilor de finisaje interioare ale clădirilor, precum şi foarte buna şi eficienta colaborare cu antreprenorul general, Skanska Construcţii România, astfel că termenele de predare au fost respectate integral, iar succesul proiectului a fost confirmat de numărul şi calitatea chiriaşilor contractaţi.

    Pe parcursul anului trecut, s-au livrat pardoseli tehnice supraînălţate şi la ansamblul de birouri Openville din Timişoara, prin intermediul parteneriatului cu societatea Ax Perpetuum, din Cluj-Napoca.

    Livrate şi instalate în proiectele de modernizare la Cozia Aqua Park şi Piscinele Oltul din staţiunea Călimăneşti - Căciulata, au fost instalaţiile de climatizare compuse din centrale tratare aer Teknogen (cu funcţie de dezumidificare) şi sisteme de distribuţie aer.

    În proiectul de reabilitare a şcolii Ion Agârbiceanu din Cluj Napoca, am furnizat sisteme profesionale de iluminat pentru spaţii educaţionale, care au un consum de energie electrică de circa 780kwh/an, faţă de 1.700kWh/an consumaţi de sistemele actuale de iluminat cu surse fluorescente - economia anuală obţinuă este de circa 100 euro/sala de clasă.

    S-a utilizat şi sistemul dimabil Ready2Mains, care nu necesită cablare suplimentară, şi un senzor de menţinere constantă a nivelului de iluminat care reglează intensitatea în funcţie de aportul de lumină naturală. Acest senzor comandă pornirea iluminatului numai în cazul în care detectează prezenţa unei persoane în sala de clasă.

    Utilizând acest sistem se obţine o economie suplimentară de energie de minim 30%, scăzând consumul de energie până la circa 551kWh/an, ceea ce generează un cost total de operare a sistemului de iluminat de numai 55 euro/an, iar economia anuală obţinută este de circa 124 euro/sala de clasă.

    Reporter: Care au fost cele mai importante investiţii ale grupului?

    Viorica Grafu: În cursul anului trecut, în fabrica Prometal a fost pusă în funcţiune cea de-a doua linie tehnologică performantă pentru producţia tavanelor metalice de tip "griliato".

    Fabrica Quattro, din 2016, benefiaciază de o nouă linie tehnologică, specializată în producţia de panouri încapsulate în tablă de oţel zincat - parte a sistemelor de pardoseli supraînălţate, rezistente la solicitări mecanice în clădiri de birouri, spaţii tehnice şi camere de comandă industrială.

    Aducem în prim-plan şi linia de producţie a pieselor de mozaic, realizate din plăci ceramice şi piatră naturală, prin intermediul căreia suntem în măsură să oferim şi servicii suplimentare de manoperă şi personalizare a modelelor, la cererea clienţilor.

    Reporter: Luaţi în calcul noi investiţii anul acesta şi ce buget aţi alocat în acest sens?

    Viorica Grafu: Pentru 2017, ne-am propus să investim într-o nouă linie tehnologică pentru fabricarea panourilor RF: panouri rezistente la foc, pentru realizarea sistemelor de pardoseli tehnice supraînălţate.

    Reporter: Cât la sută din vânzările companiei sunt efectuate în mediul online?

    Viorica Grafu: Într-adevăr, zona de ecommerce este urmărită cu interes de către noi. Am început precaut, într-o piaţă încă imatură, dar prin acţiunile noastre urmărim educarea şi creşterea pieţei, iar noi odată cu ea. Încă nu putem vorbi despre nişte cifre relevante în ecuaţia totală a businesului Menatwork, dar faptul că anumiţi indicatori pe care îi urmărim (coş mediu, rată de conversie) sunt mult peste media pieţei de profil, ne dau încredere asupra faptului că acţiunile pe care le facem sunt corecte.

    Într-o piaţă ecommerce din ce în ce mai mare, cu o creştere de 30% faţă de 2015, cu clienţi mai deschişi şi mai bine informaţi, cu salturi tehnologice impresionante, suntem încrezători ca eMenatwork.ro va reprezenta un jucător important.

    Reporter: Care a fost cifra de afaceri a companiei anul trecut şi ce estimări financiare aveţi pentru noul an?

    Viorica Grafu: La finele anului 2016, Grupul Menatwork a înregistrat ca cifră de afaceri aproape 50 milioane euro. Pentru 2017 avem o estimare optimistă de 60 milioane euro.

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional