Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

WIENERBERGER:"Consumul de energie al Casei e4 - o treime din cel al unei locuinţe individuale de la noi"

Materiale /

"Consumul de energie al Casei e4 - o treime din cel al unei locuinţe individuale de la noi"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Nivelul consumului de energie utilizată de Casa e4 din cărămidă de la Wienerberger reprezintă circa o treime din consumul de energie primară al unei locuinţe nZEB pentru România, după cum ne-au spus reprezentanţii companiei.

    Aceştia ne-au precizat că specialiştii din cadrul Wienerberger monitorizează în mod continuu parametrii de exterior şi de interior, dar şi consumurile energetice ale Casei e4, inaugurată anul trecut în ţara noastră.

    "Pentru exterior, sunt măsurate în permanenţă temperatura exterioară, umiditatea relativă, temperatura de rouă, viteza vântului, presiunea atmosferică, iar la interior se măsoară continuu temperatura interioară şi umiditatea relativă a aerului", ne-au declarat sursele citate.

    Acestea ne-au explicat: "Referitor la consumurile energetice (kWh), măsurăm consumul de energie electrică al pompei de căldură, producţia de energie electrică cu panourile PV, producţia de energie termică din panourile solare.

    Rezultatele primelor luni de monitorizare ne confirmă, până în acest moment, că nivelul anual de consum al energiei pentru Casa e4 se menţine la nivelul estimat de 38,5 kWh/mp/an, chiar dacă în luna martie din 2016 temperatura exterioară a fost mai scăzută decât media statistică a anilor anteriori. Energia primară consumată este foarte mică, comparată cu 111 kWh/mp/an, care este nivelul consumului de energie primară din definiţia nZEB - locuinţa individuală pentru România. Nivelul maxim de consum al energiei înregistrat până în prezent a fost puţin peste 3 kWh/mp/lună".

    Casa e4 din cărămidă de la Wienerberger, concept de locuinţă care presupune un consum de energie aproape de zero, nZEB (near Zero Energy Buildings), a fost inaugurată în vara anului trecut. Fiind ridicată lângă Bucureşti, în Paradisul Verde din Corbeanca, locuinţa, care înseamnă o investiţie de 216.000 de euro (cu toate taxele incluse), a presupus un cost de aproximativ 665 de euro/mp, la o suprafaţă construită de 325 mp (parter, etaj şi mansardă). Doar 5% din totalul investiţiei reprezintă costul zidăriei.

    Conceptul dezvoltat de Wienerberger vine ca răspuns la Directiva 2010/31/EU a Parlamentului European, conform căreia toate casele nou construite în ţările din Uniunea Europeană, începând cu anul 2020, trebuie să aibă un consum de energie aproape de zero, nZEB.

    Corneliu Fecioru, Managing Director în cadrul Wienerberger România, a precizat, anul trecut, că există un interes ridicat pentru dezvoltarea unor astfel de locuinţe, care vine din partea altor potenţiali beneficiari, atât în Capitală, cât şi în ţară, în Bucureşti existând discuţii ferme pentru demararea unui proiect similar.

    Compania şi-a propus să realizeze câteva astfel de case în fiecare an.

    Construcţia Casei e4 din cărămidă de la Wienerberger a fost demarată la jumătatea lunii iunie din 2014 şi are la bază sistemul complet de zidărie ceramică Porotherm. Referitor la avantajele utilizării acestuia, Corneliu Fecioru susţine: "Utilizarea sistemului complet de zidărie ceramică oferă avantajul izolaţiei termice ridicate, al masei termice specifice materialelor ceramice, dar şi reducerea considerabilă a punţilor termice. Toate aceste calităţi oferă un confort ridicat, atât prin menţinerea unei temperaturi constante pe timpul anului, cât şi prin calitatea aerului. În plus, sistemul complet de zidărie ceramică oferă rapiditate în execuţie şi costuri reduse la manoperă".

    Pentru termoizolarea acestei locuinţe a fost ales sistemul de termoizolare exterioară REDArt de la ROCKWOOL, din plăci de vată bazaltică şi mortare.

    Pentru sistemul de instalaţii a fost ales sistemul de instalaţii de la Bavaria EcoSystems, care optimizează consumurile energetice, le completează pe cele constructive, astfel încât să se ajungă la o casă cu consum energetic aproape de zero.

    Performanţele energetice ale Casei e4 vor fi monitorizate timp de doi ani de la data mutării familiei în casa nouă, cu ajutorul unor senzori speciali integraţi în locuinţă.

    Potrivit domnului Fecioru, o locuinţă similară a mai fost finalizată în Austria. Wienerberger a mai derulat un proiect care se bazează pe un concept asemănător într-un cartier de microlocuinţe din Marea Britanie, dar şi în Belgia, Ungaria şi Bulgaria.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional