Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Wienerberger: Este nevoie de un program pentru constructia de locuinte destinate inchirierii

I.D. Locuinţe /

Corneliu Fecioru, Wienerberger

Corneliu Fecioru, Wienerberger

Crearea unui program national de constructie a 10.000 de apartamente anual, destinate inchirierii, ar putea fi solutia pentru a incepe acoperirea nevoii de locuinte din Romania, considera Corneliu Fecioru, administratorul activitatilor Wienerberger in tara noastra.

Avand in vedere scaderea semnificativa din ultimii ani a investitiilor in domeniul rezidential si imbatranirea fondului locativ existent nevoia de locuinte noi este in crestere fiind apreciata la nivelul de cca. 500.000 de unitati.

Ritmul constructiilor rezidentiale a inregistrat o scadere continua in ultimii cinci ani de la 64.400 in anul 2008 la 42.600 de locuinte terminate in 2012. Interventia statului pentru solutionarea problemei a fost insuficenta, limitandu-se in mare la programul de creditare Prima Casa. Incercarile autoritatilor publice de a lua problema constructiei de locuinte in propriile maini au fost putine si in general de mica amploare. Anul trecut din totalul de locuinte finalizate doar 7% au fost realizate din bani publici.

Desi ne confruntam cu aceeasi criza economica la capitolul constructiei de locuinte stam de doua ori mai prost fata de Europa de vest. In tara noastra se construiesc doar doua locuinte la mia de locuitori pe an.

"Avem un fenomen pe care sociologii il numesc coabitare intergenerationala, adica din ce in ce mai multe unitati locative sunt locuite de trei generatii, nu de doua, parinti si copii. Suntem deja a doua, a treia generatie, care ne-am obisnuit deja cu aceste lucruri care tin de supraaglomerare si de lipsa utilitatilor, incet incepe sa ni se para normal sa traim in conditiile astea.", a precizat Corneliu Fecioru.

Lucrurile stau cu atat mai rau cu cat calitatea locuintelor existente este indoielnica. Multe dintre blocurile comuniste se apropie vertiginos de varsta de 50 de ani, fiind totodata in neconcordanta cu trendurile actuale in ceea ce priveste eficienta energetica si sustenabilitatea locuirii. Astfel o sa fie dificil ca Romania sa isi indeplineasca pana in 2020 obiectivele de protectie a mediului asumate fata de Uniunea Europeana. O casa unifamiliala din tara noastra inregistra in 2013 un consum mediu de energie primara de 550 kWh pe mp pe an, cu mai bine de doua ori mai mult fata de o casa considerata eficienta energetic.

Corneliu Fecioru, a declarat:

"Eu cred ca o parte din cei care vad oportunitati in Romania ar putea sa aiba in vedere genul aceasta de cifre. Pe termen mediu, pe termen lung ar trebui sa vedem o reluare a constructiei."

Sectorul rezidential ar putea fi repus pe picioare prin crearea unei piete de inchiriere, privata si sociala, in scopul satisfacerii nevoii de locuinte de calitate, accesibile pentru tineri sau pentru persoane cu venituri mici-medii, considera Corneliu Fecioru.

Acest scop ar putea fi realizat prin demararea in parteneriat public-privat a unui Program national de constructie de locuinte eficiente energetic, accesibile, destinate inchirierii.

Pentru a avea impact programul ar trebui sa prevada realizarea a 10.000 de apartamente destinate inchirierii pe an. La o suprafata medie de 80 mp (fara teren si racordarea utilitatilor) costurile per unitate ar fi de 28.500 euro + TVA, apreciaza domnul Fecioru. In total programul ar presupune o investitie de 284 milioane euro pe an.

In implementarea programului ar urma sa fie implicati toti actorii pietei rezidentiale: autoritati locale, arhitecti, ingineri, firme de constructii, dezvoltatori imobiliari, producatori de materiale de constructii, operatori specializati in gestionarea apartamentelor destinate inchirierii etc.

Wienerberger a incep deja sa faca eforturi pentru cresterea calitatii locuirii in Romania. Alaturi de Habitat for Humanity compania este implicat intr-un proiect de constructie a 155 de locuinte pentru familii marginalizate in Romania si Bulgaria.

La Preajba, langa Craiova, au fost construite cinci case cu materiale Wienerberger. Locuintele au o suprafata construita de 73 mp si au realizate cu un cost total per unitate de 17.600 euro.

Wienerberger este prezenta pe piata din Romania de 15 ani principalul produs al companiei fiind caramizile, vandute sub brand-ul Porotherm. In acest timp Wienerberger a investit in tara noastra 75 milioane euro si a vandut 3,7 miliarde de caramizi NF, necesarul pentru constructia a 300.000 de locuinte.

Productia este asigurata prin trei unitati de productie aflate in Sibiu, Triteni si Gura Ocnitei.

Compania intentioneaza sa construiasca o noua fabrica la Iasi pentru asigurarea unei mai bune distributii in zona Moldovei. Lucrarile la noua facilitate vor incepe cel mai probabil anul viitor si vor dura un an.

La nivel modial Grupul Wienerberger a realizat anul trecut venituri de 2,4 miliarde euro. Compania detine 226 de fabrici si are 11.893 de angajati.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional