Cu toate că poate fi remarcată o scădere a numărului de autorizaţii de construire pentru locuinţe la începutul anului, primarul Zalăului, domnul Radu Căpîlnaşiu, este încrezător că această diferenţă va fi una redusă raportat la întregul an, având în vedere şi numărul certificatelor de urbanism eliberate de la începutul anului 2009. În Municipiul Zalău au fost eliberate 30 de autorizaţii de construire pentru locuinţe în primul trimestru al anului 2009. Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă a anului trecut au fost eliberate 37 de autorizaţii de construire pentru locuinţe. Pe tot parcursul anului 2008 numărul total de autorizaţii a fost de 306, iar în anul 2007 de 303.
Anul trecut au fost finalizate în total 125 de locuinţe, iar un număr de 217 sunt în curs de execuţie, precizează domnul Căpîlnaşiu.
Cele mai multe solicitări pentru construcţii de locuinţe fac referire la zonele situate la ieşirea spre Cluj Napoca, Oradea, partea de vest a municipiului, res-pectiv în partea estică a municipiului unde este situat cartierul Ortelec. Toate aceste zone sunt studiate din punct de vedere urbanistic, iar PUZ-urile sunt aprobate de Consiliul Local al Municipiului Zalău, subliniază arhitectul şef al municipiului Zalău, domnul Sandu Constantin.
Beneficiarii sunt interesaţi mai ales de locuinţe pe demisol, parter şi mansardă
Caracteristicile construcţiilor sunt asemănătoare în anii 2008 şi 2009. Cele mai solicitate autorizaţii de construire sunt pentru construcţii cu regim de înălţime demisol, parter şi mansardă, reprezentând 80% din total. Pentru construcţii cu regim de înălţime parter şi mansardă sunt 15% din total, iar 5% sunt solicitări de autorizaţii de construire pentru mansardarea blocurilor.
Suprafeţele construite variază între 90 şi 150 metri pătraţi pentru construcţii de locuinţe, respectiv suprafaţă desfăşurată între 150 - 300 metri pătraţi. În cazul mansardărilor la blocuri, suprafeţele sunt cuprinse între 260 - 350 metri pătraţi.
Ca sistem constructiv sunt utilizate fundaţii din beton armat, zidăria este realizată din blocuri ceramice, şarpanta din lemn, iar învelitoarea din ţiglă sau planşee din beton, completează aceleaşi surse.
Patru investiţii imobiliare mari
La nivelul municipiului au fost autorizate patru investiţii imobiliare mari. Prima se referă la ansamblul de blocuri ANL cu 164 apartamente şi cu termen de predare 2009 - 2010. A doua vizează construirea a două blocuri de locuinţe demisol + parter + 2 etaje, cu suprafaţa desfăşurată de 1.331 metri pătraţi în cazul unuia dintre blocuri, respectiv demisol + parter + 2 etaje, cu o suprafaţă des-făşurată de 653 metri pătraţi în celălalt caz. Beneficiarul celor două imobile este societatea Confort House SRL. Încă două blocuri de locuinţe, cu un regim de înălţime de demisol + parter + 2 etaje + mansardă, respectiv subsol + demisol + parter + 2 etaje + mansardă au drept beneficiar o persoană fizică.
A patra autorizaţie a fost acordată pentru construirea unui ansamblu de locuinţe alcătuit din trei tronsoane de blocuri (A,B şi C), la care se adaugă spaţii comerciale şi birouri în tronsonul A. Beneficiarul este Citadela Tehnohouse SRL. Nu sunt înregistrate solicitări de la investitori pentru sistarea sau conservarea lucrărilor de construcţii, menţionează arhitectul şef al Zalăului, domnul Sandu Constantin.
Sunt emise autorizaţii pentru spaţii comerciale şi de birouri
Anul trecut au fost emise nouă autorizaţii de construire pentru hoteluri, restaurante, birouri şi spaţii comerciale. Astfel, Sanodent SRL vizează construirea unei clădiri parter + 1etaj + mansardă (corp A), şi a uneia cu regim de înălţime subsol + parter + 1 etaj (Corp B), având funcţia de spaţii comerciale, cabinete medicale şi birouri.
Euro Activ SRL intenţionează să ridice un centru comercial şi de prestări servicii, cu un regim de înălţime demisol + parter + 3 etaje şi o suprafaţă des-făşurată de 5.139 metri pătraţi.
Total As Distribuţie Grup SRL urmează să realizeze un ansamblu de agrement ("Club Brilliant"), tronsonul A, cu un regim de înălţime demisol + parter + 2 etaje, tronsonul B cu subsol + demisol + parter + 2 etaje, tronsonul C cu subsol + demisol + parter + 2 etaje + mansardă, iar tronsonul D cu subsol + demisol + parter + 1 etaj. Suprafaţa des-făşurată este de 8.852 mp. Tajtim SRL vizează realizarea unui sediu administrativ cu spaţii de prezentare la parter, având o suprafaţa desfăşurată de 779 mp, iar Manager SRL un imobil cu spaţii pentru birouri de comerţ, având suprafaţa desfăşurată de 1.445 metri pătraţi. Un imobil cu regim de înălţime subsol + demisol + parter + 2 etaje cu funcţiunea de laboratoare şi cabinete medicale şi cu o suprafaţa desfăşurată de 1.785 metri pătraţi urmează să fie realizat pentru o persoană fizică.