Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ZidăriePiaţa de zidărie va continua să scadă şi în acest an, cu maxim 10%

F.A. Materiale /

Marius Marin, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de BCA (PRO BCA)

Marius Marin, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de BCA (PRO BCA)

Numai reluarea creditării ar putea implusiona construcţiile noi

Piaţa de zidărie din ţara noastră a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, o scădere de circa 50% faţă de perioada similară a anului trecut, apreciază Marius Marin, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de BCA (PRO BCA) şi directorul general al grupului Macon. Vremea nefavorabilă şi adâncirea crizei economice au afectat puternic piaţa de zidărie şi în acest început de an.

Pentru finele lui 2010, PRO BCA estimează o scădere de 10% a pieţei de zidărie faţă de nivelul anului trecut, după ce în 2009 această piaţă scăzuse cu circa 30% faţă de anul 2008.

Anul trecut, piaţa de BCA s-a cifrat la un volum total de circa 2,1 milioane mc. Importurile au fost de circa 150.000 mc de BCA, înregistrând o scădere de 40 - 50% faţă de 2008.

Marius Marin nu este optimist cu privire la evoluţia pieţei construcţiilor noi în acest an, menţionând că în acest început de primăvară nu există nicio premisă de creştere a cererii de materiale de zidărie. Beneficiarii privaţi sunt, încă, prudenţi cu investiţiile, iar statul are un buget de investiţii redus faţă de 2009 şi nicio strategie viabilă pentru încurajarea construcţiilor noi.

Anul trecut, grosul comenzilor de BCA a fost asigurat de persoanele fizice, în special cu bani trimişi de rudele care lucrează în străinătate, şi de micii investitori. În prezent, persoanele fizice sunt reticente în a mai porni construcţia de locuinţe, aşteptând să vadă încotro o ia economia. Pe de altă parte, dezvoltatorii de locuinţe noi nu înregistrează solicitări suficiente pentru a demara proiecte noi întrucât cumpărătorii se aşteaptă la noi scăderi de preţuri pe piaţă. Un factor decisiv în reluarea cererii de construcţii noi este şi creşterea creditării, care, deocamdată, se lasă aşteptată, mai susţine domnul Marin.

Potrivit directorului executiv al PRO BCA, nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României (BNR) trebuie să coboare la 6% la finele lunii iulie a acestui an, pentru ca băncile să fie încurajate să crediteze economia. Anul trecut, băncile nu au fost stimulate să reia creditarea economiei întrucât statul s-a împrumutat foarte mult de pe piaţa internă.

Conducerea PRO BCA este nemulţumită de actuala formă a programului Prima Casă. Marius Marin susţine că introducerea locuinţelor ANL în acest program este o măsură greşită întrucît reduce plafonul total de garantare, în defavoarea construcţiilor noi. Domnia sa a mai spus că plafonul maxim de garantare trebuia extins la 80-100.000 de euro, faţă de nivelul de 70-75.000 de euro pentru locuinţele noi, aprobat, în februarie, de Guvern.

Producătorii de BCA consideră că diferenţa între plafoanele maxime de garantare pentru locuinţele vechi şi cele noi ar fi trebuit să fie mai mare de 10-15.000 de euro pentru încurajarea achiziţiei şi construcţiei de imobile noi. Marius Marin afirmă că s-a ajuns în această situaţie pentru că Guvernul nu s-a consultat înaintea aprobării programului Prima Casă II cu patronatele din domeniu.

Condiţiile din piaţa de zidărie sunt, în prezent, atât de vitrege încât producătorii cred că este foarte probabil ca în acest an să fie anunţat falimentul răsunător al unui mare jucător. Marius Marin a subliniat că producătorii de materiale de zidărie se confruntă cu o diminuare a cererii şi o presiune pe scăderea preţurilor de vânzare în condiţiile în care cresc preţurile de producţie din cauza scumpirii materiilor prime şi a cos-turilor cu utilităţile. În plus, sunt foarte multe creanţe de recuperat în piaţă, multe insolvenţe, puţine lichidităţi şi posibilităţi limitate de finanţare. Aşa că este de aşteptat ca cel puţin un mare jucător de pe piaţa de zidărie să intre în faliment. "La această dată, nu ştiu care va fi acela. Supravieţuirea companiilor dincolo de 2010 depinde de un bun management al resurselor, de eficientizarea costurilor şi posibilităţile de reducere a marjelor de profit", a declarat domnul Marin.

În plus, nu sunt şanse de creştere a preţului la BCA în acest an din cauza contextului economic, deşi producătorii înregistrează costuri în creştere cu materiile prime, cu electricitatea şi gazele. Anul trecut, BCA-ul s-a ieftinit cu 15-18%, a menţionat Marius Marin.

Domnia sa apreciază că Guvernul trebuie să înceapă să poarte un dialog real cu patronatele pentru soluţii privind ieşirea din criză. Astfel, pot fi adoptate programe reale de redresare economică, nu soluţiile inutile care au fost şi sunt în continuare aplicate. Un pas important pe care statul trebuia să îl facă demult pentru strângerea de fonduri la buget este stoparea evaziunii fiscale, care, necontrolată, a ajuns deja la cote alarmante.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional