Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Zona Metropolitană BucurestiLiderul dezvoltării imobiliare este Voluntari

F.A. Locuinţe /

Imobil pe strada 23 August în Otopeni (în imagine stadiul lucrărilor la jumătatea lunii martie)

Imobil pe strada 23 August în Otopeni (în imagine stadiul lucrărilor la jumătatea lunii martie)

Nordul este pentru bogati, iar sudul pentru cei cu venituri modeste

Zona Pipera - Voluntari a fost, şi anul trecut, locaţia pentru care s-a înregistrat cel mai mare interes din partea dezvoltatorilor de cartiere noi. Anda Marian, directorul departamentului rezidenţial din cadrul companiei imobiliare "Coldwell Banker Affiliates of Romania", ne-a declarat că în topul preferinţelor investitorilor urmează Corbeanca, Săftica, Buftea, Popeşti-Leordeni. În atenţia dezvoltatorilor au intrat, recent, localităţi precum Ştefăneştii de Jos şi Afumaţi.

Nordul este pentru bogaţi, iar sudul pentru cei cu venituri modeste

Doamna Marian ne-a precizat: "Nordul Capitalei a fost preferat şi rămâne în topul preferinţelor investitorilor, deoarece este considerat o zonă rezidenţială exclusivistă, foarte aproape de zona de birouri a Bucureştiului. Recent, atenţia investitorilor s-a îndreptat şi către zonele periferice ale municipiului, unde tot nordul este lider datorită accesului facil, transportului accesibil şi proximităţii faţă de aeroport".

Irina Petrescu, directorul departamentului vânzări rezidenţiale din cadrul agenţiei "Esop Consulting", susţine că au existat două direcţii importante de dezvoltare pe segmentul rezidenţial. Un trend puternic din ultimul an a fost remarcat pe segmentul locuinţelor pentru cumpărătorii cu venituri peste medie. Aceste locuinţe sunt realizate în special în localităţile din nordul Capitalei, precum Mogoşoaia, Otopeni, Corbeanca, Snagov şi Tunari. Un alt trend recent manifestat în piaţă este dezvoltarea locuinţelor mai ieftine, pentru cei cu venituri medii. Zonele preferate de investitorii care s-au orientat către acest segment de cumpărători sunt vestul, sudul si estul capitalei (Prelungirea Ghencea, Chiajna, Popesti-Leordeni, Dobroeşti, Pantelimon etc).

Potrivit doamnei Petrescu, apariţia şi dezvoltarea instrumentelor financiare au făcut posibile investiţiile în locuinţele pentru persoanele cu venituri medii şi medii-superioare. Astfel, dacă până în urmă cu doi ani proiectele rezidenţiale erau concentrate în zonele din nordul Capitalei, în prezent, investitorii analizează toate zonele de jur împrejurul Bucureştiului.

"Raţiunile pentru orientarea geografică a investitorilor au fost în strânsă legătură şi cu disponibilităţile de terenuri. Nordul se bucură, în continuare, de o percepţie pozitivă a cumpărătorilor cu dare de mână şi orientarea investitorilor către zone neexplorate încă nu a încetinit ritmul construcţiilor din această parte a Bucureştiului", a subliniat domnia sa. Dezvoltatorii caută amplasamentele cu infrastructură bună şi un acces cât mai facil către centrul Capitalei. Zona de sud, deşi mai săracă în utilităţi, beneficiază de proximitatea metroului şi a şoselei de centură.

Mogoşoaia va prinde din urmă Pipera

Corbeanca, Popeşti-Leordeni, Tărtăşeşti, Mogoşoaia, Pipera şi Clinceni sunt, în opinia conducerii companiei imobiliare "Euroest", localităţile care s-au dezvoltat cel mai mult, în ultimul an, din punct de vedere rezidenţial.

Experţii "Euroest" apreciază că localitatea Corbeanca este preferată pentru faptul că dispune de infrastructură, spaţii verzi şi se află în proximitatea unui lac. Popeşti-Leordeni a stârnit interesul datorită preţurilor acceptabile pentru terenuri şi a posibilităţilor de dezvoltare. Tărtăşeşti este în plină expansiune imobiliară, iar Mogoşoaia va arăta ca Pipera, peste doi ani. De altfel, Pipera continuă să atragă investiţii masive datorită construcţiilor şi fondurilor implicate în această zonă.

Şi specialiştii companiei imobiliare "EuroMetropola" susţin că oferta redusă de terenuri din Capitala a sporit interesul dezvoltatorilor spre localităţile din imediata vecinătate. Zona de nord continuă să fie în topul preferinţelor. După Băneasa şi Pipera, se mai fac remarcate şi zone precum Otopeni, Snagov, Corbeanca, Baloteşti, Buftea, Tamaş şi Gulia. Conducerea "EuroMetropola" apreciază: "Cu adevărat remarcabilă din punct de vedere al sectorului imobiliar a fost şi dezvoltarea zonelor Chitila şi Săbăreni, care în urmă cu câţiva ani erau necunoscute pe harta investiţiilor rezidenţiale".

Popeşti-Leordeni - vedeta dezvoltării din sudul Capitalei

În ceea ce priveşte zona de est, localităţile care au înregistrat cea mai mare dezvoltare din punct de vedere rezidenţial sunt Pantelimon, Dobroeşti, Belciugatele, Fundulea şi Cernica. Reprezentanţii "EuroMetropola" ne-au spus că un punct de atracţie pentru investitori l-a constituit şi zona de sud, în special localităţile cu deschidere la DN4 Popeşti - Leordeni şi Frumuşani, dar şi cele cu ieşire la DN5 - Jilava (la 11 km de Bucureşti), 1 Decembrie (15 km distanţă de Capitală), Adunaţii Copăceni şi Călugăreni. Nici Berceni şi Vidra nu au ieşit din vizorul investitorilor. Zona de vest s-a făcut remarcată în special prin localităţile din imediata apropiere a Capitalei, precum Clinceni şi Domneşti.

Investitorii vânează terenurile ieftine din localităţile care nu le-au stârnit, până acum, interesul

Cei mai mulţi dezvoltatori de proiecte imobiliare îşi îndreaptă, acum, atenţia spre zone precum Săbăreni, Chitila, Buftea, Voluntari, Siseşti, Corbeanca şi Snagov. Acestea oferă multiple posibilităţi de exploatare, datorită poziţionării în imediata apropiere a Capitalei şi a suprafeţelor ample, care oferă posibilitatea construirii de spaţii comerciale şi de agrement, pe lângă locuinţele propriu-zise. Totodată, utilităţile de care dispun aceste zone au o influenţă directă asupra posibilităţii de dezvoltare a proiectelor rezidenţiale. Iniţiatorii de proiecte imobiliare continuă să aleagă aceste zone pentru că preţul este încă accesibil.

Oficialii "EuroMetropola" ne-au spus că în Corbeanca, o localitate tradiţională din punct de vedere al dezvoltărilor rezidenţiale de vile, încă se mai găsesc terenuri mari, lângă pădure, la preţuri de vânzare accesibile de 35 - 70 de euro/mp. În portofoliul "EuroMetropola" se află la vânzare vile noi din Corbeanca la preţuri de 1.200 de euro/mp. Mai aproape de Bucureşti, în vecinătatea complexului comercial Băneasa, sunt la vânzare apartamente cu 1.400 de euro/mp. Locuinţele noi din zona Buftea - Crevedia costă circa 1.100 - 1.300 euro/mp. Aceste preţuri sunt considerate de agenţii "EuroMetropola" foarte atractive pentru zonele respective şi pentru că investitorii au găsit terenuri generoase la preţuri mai mici decât în zonele tradiţionale.

Sudul şi estul vor atrage proiecte rezidenţiale de amploare

Dacă nordul Capitalei a atras, în anii trecuţi, numai investiţii rezidenţiale, în ultimii doi ani, zona a devenit foarte căutată şi de către dezvoltatorii de birouri şi centre comerciale. Numai în 2007, foarte multe parcuri de birouri şi centre comerciale mari au fost date în folosinţă sau au intrat în execuţie în nordul Bucureştiului.

Anda Marian, director în cadrul "Coldwell&Banker", ne-a declarat că sudul, estul şi vestul Capitalei au atras, în anii trecuţi, atenţia investitorilor în spaţii comerciale, industriale şi logistice. Importante proiecte rezidenţiale au intrat în execuţie abia în ultimul an în aceste perimetre. Doamna Marian apreciază că sudul şi estul au un puternic potenţial de dezvoltare rezidenţială şi vor găzdui, în curând, proiecte foarte mari, chiar mini-oraşe.

Potrivit "Esop", oportunitatea oferită de localităţile limitrofe constă în principal în faptul că permit dezvoltarea de proiecte de dimensiuni deosebit de mari. Complexul "Cosmopolis" din zona Ştefăneşti este poate cel mai elocvent exemplu în acest sens.

Dată fiind distanţa mică faţă de Capitală, apar proiecte rezidenţiale ample de jur împrejurul oraşului. Investitorii dezvoltă atât vile, cât şi blocuri cu apartamente noi, bucurându-se de suprafeţele generoase disponibile în localităţile limitrofe. Irina Petrescu ne-a precizat că majoritatea complexurilor au facilităţi precum spaţii verzi, spaţii comerciale, de relaxare şi distracţie, dar şi scoală şi grădiniţă acolo unde este cazul.

Traficul infernal şi lipsa unor utilităţi - principalele probleme

Singura problemă a locuirii lângă Bucureşti este, în opinia directorului "Esop", timpul mare petrecut în trafic până la locul de muncă din cauza infrastructurii în lucru sau a străzilor nepregătite să preia fluxul mare de autovehicule. Principala deficienţă a zonelor limitrofe este ritmul relativ lent cu care evoluează infrastructura, conexiunea bună cu Bucureştiul fiind una esenţială pentru o dezvoltare mai accelerată a zonelor menţionate.

Şi oficialii "Coldwell & Banker" ne-au spus că infrastructura este, fără îndoială, principalul impediment în dezvoltarea accelerată a zonelor periferice ale oraşului. Sunt localităţi lipsite de utilităţile necesare, dar şi zone unde infrastructura nu a fost gândită pentru a suporta noi locuinţe şi birouri. De cele mai multe ori, noile proiecte sunt dezvoltate pe terenuri extravilane, cu destinatie agricolă, fără utilităţi, iar accesul la aceste zone este foarte greu.

În Otopeni, strada 23 August va avea un bloc nou

Un nou proiect rezidenţial este în stadiul de finisare în zona Otopeni, strada 23 August. Dezvoltatorul este domnul Răzvan Tănase, ca persoană fizică. Construcţia este un bloc cu regim de înălţime parter şi trei etaje. Imobilul are locuinţe de două şi trei camere şi garsoniere. Preţul de vânzare este de 1.300 de euro/mp. Garsonierele au suprafaţa de 73 mp, apartamentele cu două camere măsoară 81 mp, iar cele cu trei camere - 116 mp. Suprafaţa construită este de 2.000 mp. Unitatea de locuinţe dispune de 11 locuri de parcare, pe o suprafaţă de 400 mp. Un loc de parcare poate fi achiziţionat la preţul de 10.000 de euro. Lucrările au început în iulie anul trecut şi vor fi terminate în septembrie 2008. Până în prezent au fost deja vândute trei apartamente.

Sudul este ales de cei cu venituri medii

Periferia Capitalei este aleasă de cei care doresc locuinţe individuale în zone liniştite şi cu mult spaţiu verde. Bucureştenii care aleg zona de nord sunt motivaţi de proximitatea faţă de locul de muncă, de confortul oferit de locuinţe spaţioase în zone exclusiviste şi de liniştea şi aerul curat din zonă. Potrivit "Coldwell&Banker", cei care dispun de mai puţini bani aleg localităţile din sud, est sau vest. În rest şi aceste zone sunt, de asemenea, liniştite, verzi şi departe de zgomotul oraşului.

Ştefăneştii de Jos - vedeta imobiliară a următorilor ani

Zonele care promit o dezvoltare imobiliară interesantă în următorii ani sunt cele apropiate de viitoarea şosea de centură a Capitalei, precum şi cele din imediata apropiere a autostrăzii Bucureşti - Braşov. Potrivit specialiştilor "Coldwell & Banker", Ştefăneştii de Jos reprezintă acum un punct important de dezvoltare imobiliară, unde sunt anunţate peste 12.000 de locuinţe în ansambluri rezidenţiale mari.

Irina Petrescu, director în cadrul "Esop", ne-a declarat: "Dacă ne referim la perspectivele pe termen mediu şi la o dezvoltare al cărei motor să îl reprezinte investitorii imobiliari, zona de nord-est credem că are premisele unei evoluţii spectaculoase în contextul demarării construcţiei autostrăzii Bucureşti - Braşov.

Conducerea "EuroMetropola" susţine că localităţi precum Săbăreni, Gulia, Zurbaua, Frumuşani, Corbeanca şi Dârza vor cunoaşte o ascensiune imobiliară surprinzătoare în următorii ani datorită unor noi proiecte rezidenţiale lansate pe piaţă la începutul acestui an. Zone necunoscute cumpărătorilor şi dezvoltatorilor până în 2008, ele au fost alese pentru a găzdui complexuri rezidenţiale noi, cu toate facilităţile necesare, datorită importantelor rezerve de teren la preţuri accesibile.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional