Bacăul a fost luat cu asalt, în ultimul an, de mari investitori imobiliari. Primarul Romeo Stavarache susţine că avalanşa de investiţii, în special rezidenţiale, se datorează creşterii economice din zonă şi, implicit, a nivelului de trai, dar şi faptului că primăria a avut o politică agresivă de atragere a investiţiilor în toate sectoarele de activitate. Ca dovadă că noii contribuabili au triplat, în ultimii doi ani, veniturile la bugetul local, ne-a mai spus primarul Bacăului.
Romeo Stavarache a subliniat că, dintre Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) aprobate, cele mai ample cartiere rezidenţiale cuprind blocuri pe parter şi 12 etaje în zonele Pictor Aman, Erou Ciprian Pintea, Ştefan cel Mare şi Prelungirea Bradului. Zona care va concentra cele mai multe blocuri turn este Ştefan cel Mare. Aici vor fi ridicate 18 blocuri pe parter şi 12 etaje şi un complex de 25 de blocuri pe parter şi patru etaje. Numai acest ultim cartier are minim 700 de apartamente. Marii investitori sunt atât români, cât şi străini.
Arhitectul şef al Bacăului, Silvian Cortez, ne-a declarat că, la finele lunii septembrie, cel mai mare ansamblu rezidenţial aflat în execuţie are 600 de apartamente şi aparţine companiei "Adama". Alte 1.000 de apartamente din zona Depoului se vor afla în execuţie începând din această toamnă şi de anul viitor. Domnia sa susţine că multe blocuri-turn vor apărea în zona stadionului, unde nu se poate construi modest. Acolo, primăria încurajează construcţia de blocuri înalte cu minim 12 etaje.
Dezvoltări rezidenţiale puternice la ieşirile din nordul şi sudul oraşului
Primarul Stavarache ne-a spus că zonele de extindere rezidenţială sunt înspre ieşirile din nordul şi nord-estul oraşului, dar şi în sud. Aici construiesc deopotrivă persoane fizice şi micii investitori vile noi, pe terenuri de 500-1.000 mp, imobile cu parter şi maxim două etaje. Dar au apărut şi investitorii în blocuri, având în vedere că terenul este din ce în ce mai rar şi mai scump. Cartierele care au cunoscut, în ultimii doi ani, o dezvoltare spectaculoasă sunt Şerbăneşti, Gherăieşti, Calea Romanului şi Morarilor. Cele mai multe terenuri libere se mai găsesc în cartierele CFR, Gherăieşti şi Şerbăneşti.
1.000 de locuinţe sociale şi pentru tineri în patru ani
Un program cu care primarul Romeo Stavarache se mândreşte este construcţia de locuinţe pentru tineri, fie din fondurile Consiliului Local, fie în parteneriat cu ANL. Domnia sa a promis, în 2004, construcţia a 1.000 de astfel de locuinţe şi susţine că a reuşit să se ţină de cuvânt. Domnul Stavarache ne-a declarat: "Am reuşit să repartizăm 550 de locuinţe pentru tineri, iar alte 104 locuinţe sociale vor fi finalizate la sfârşitul acestui an. În fază de proiect şi cu începere a lucrărilor din 2008 mai avem 146 apartamente pentru tineri şi alte 114 apartamente pe credit ipotecar prin ANL".
Primăria încearcă să identifice terenuri pentru a intra în parteneriat cu firme private care să construiască locuinţe. După identificarea amplasamentului, poate fi organizată licitaţia, iar câştigătorul va fi desemnat în funcţie de câte locuinţe oferă primăriei cu titlu gratuit.
Plouă cu centre comerciale mari
Dacă în 2004 Bacăul nu avea niciun centru comercial modern, în prezent dispune de un Selgros, un magazin Billa şi trei magazine Plus. Cel mai mare mall din Moldova, "Arena City Center", de 20.000 mp se va deschide, în noiembrie 2007, la Bacău, iar anul viitor va suporta o extindere de circa 6.000 mp.
Oraşul va găzdui, începând de anul viitor, alte două centre comerciale mari: Gima Market (strada Spiru Haret) şi Real, iar "Carrefour" pregăteşte o investiţie similară în oraş, ne-a declarat Romeo Stavarache. La finele lunii septembrie, mai erau în curs de execuţie încă un magazin Billa, pe strada Mioriţei, şi un Kaufland, pe strada Nicu Enea.
Întrebat cum vor supravieţui atâtea centre comerciale mari în oraş, domnul Stavarache ne-a răspuns că industria Bacăului este bine reprezentată şi dezvoltată şi încă se mai fac investiţii în spaţii de depozitare şi producţie noi. Bunul mers al unor societăţi precum "Pambac", "Aerostar", fosta Maşini Unelte, fabrica de panificaţie, "Avicola" Bacău şi "Asco", precum şi fabricile private de textile, au urcat simţitor veniturile locuitorilor din zonă.
PUG-ul va fi reactualizat
În urma investiţiilor accelerate din ultimii ani, a apărut necesitatea reactualizării Planului Urbanistic General (PUG) al oraşului, astfel încât să corespundă tendinţelor de dezvoltare actuale. Licitaţia pentru elaborarea documentaţie ar putea fi organizată chiar în acest an. De asemenea, trebuie rezolvată şi reglementarea urbană a unor zone de extindere a oraşului precum Şerbăneşti, Republicii, CFR şi Gherăieşti, unde se înghesuie cele mai multe investiţii imobiliare.
180 de blocuri vechi înscrise în programul de reabilitare termică
Circa 180 din cele 1.300 de blocuri din Bacău s-au înscris în programul de reabilitare termică finanţat de Guvern şi administraţiile locale din toată ţara. Primăria Bacău a realizat auditul şi expertiza pentru 63 de imobile multietajate de locuit şi a pornit proiectul pentru execuţie la 31 de astfel de clădiri. Cel mai probabil, lucrările vor fi în toi în cursul anului viitor.
În paralel, Consiliul Local finanţează, din surse proprii, reabilitarea instalaţiilor interioare din blocuri. În total, 218 imobile vor beneficia, în următorii ani, de acest program. Efortul financiar a fost evaluat la 25 milioane de euro, iar municipalitatea dispune deja de circa 7 milioane de euro pentru aceste lucrări.
City Center în locul stadionului municipal
Consiliul Local Bacău a hotărât demolarea stadionului din centrul oraşului şi construcţia, în locul acestuia, a unui City Center de circa 150 milioane de euro. Terenul în cauză măsoară circa 5 hectare. Noul complex va cuprinde hoteluri, birouri, un centru comercial, dar şi locuinţe noi. Viitorul investitor, selectat în urma unei licitaţii publice, trebuie să îşi asume construcţia unui nou stadion la periferia oraşului, pe terenul unei foste unităţi militare. Aleşii locali au aprobat, tot în acest an, caietul de sarcini şi documentaţia aferentă licitaţiei pentru concesionare. Preţul minim de pornire a licitaţiei este de 77,08 lei/mp/an.
Spaniolii de la Fadesa tatonează piaţa imobiliară din Bacău pentru construcţia a câtorva mii de locuinţe
Reprezentanţii companiei spaniole "Fadesa" s-au întâlnit cu reprezentanţii administraţiei judeţene din Bacău cu scopul de a evalua posibilitatea construirii a circa 4.000 de locuinţe, distribuite în patru proiecte de dimensiuni medii. Locaţiile vizate ar fi, după unele surse din piaţa imobiliară locală, în spatele supermarket-ului Billa, pe strada Ştefan cel Mare din Bacău; în Şerbăneşti, în apropiere de viitorul Spital Judeţean Bacău; pe strada Mărăşeşti, în apropiere de fostul Club 33 din Bacău; în comuna Mărgineni. Spaniolii mai sunt interesaţi şi de 100 de hectare aflate în domeniul Consiliului Local Hemeiuş şi de aproximativ 300 de hectare în Mărgineni, susţin aceleaşi surse.
Zona Metropolitană Bacău - un proiect aproape de realitate
Din Zona Metropolitană Bacău fac parte, pe lângă municipiul reşedinţă de judeţ, localităţile Bereşti, Bistriţa, Buhoci, Fărăoani, Filipeşti, Letea Veche, Gioseni, Tamaşi, Hemeiuşi, Iteşti, Sărata, Luizi Călugăra, Mărgineni, Măgura, Nicolae Bălcescu, Prăjeşti, Săuceşti, Traian. Zona metropolitană va avea 250.000 de locuitori, 16.974 de hectare teren intravilan, 53.073 de hectare teren extravilan. Municipiul Bacău deţine 3.488 de hectare teren intravilan şi 831 de hectare teren extravilan. Proiectul zonei metropolitane este necesar, în opinia administraţiilor locale, şi din cauza faptului că potenţialii investitori condiţionează prezenţa lor în Municipiul Bacău de acordarea prin concesionare sau vânzare a unor suprafeţe mari de teren, iar primăria nu mai dispune de spaţiu. Extinderea oraşului va presupune şi construirea de noi cartiere, în zonele care acum sunt la periferia municipiului.
Înfiinţarea Asociaţiei "Zona Metropolitană Bacău" este mai aproape ca oricând de realitate, în urma consumării, în prima jumătate a anului a şedinţei de constituire. Localităţile componente şi-au dat acordul de asociere şi au aprobat statutul şi actul constitutiv al asociaţiei prin hotărâri de consiliu local.
Primarul Romeo Stavarache ne-a declarat: "În ultimii doi ani, am autorizat construcţia a 10.000 de unităţi locative din fonduri private în toate zonele municipiului. Numai în ultimul an au fost aprobate Planurile Urbanistice Zonale pentru 15 noi ansambluri rezidenţiale, majoritatea cu blocuri foarte înalte".
Ansambluri imobiliare aflate în faza de proiect
-"Professional Management" construieşte, pe strada Pictor Aman, o zonă comercială şi rezidenţială, care cuprinde un supermarket pe parter şi etaj şi 16 blocuri cu mai multe scări şi un regim de înălţime parter şi şapte etaje;
-"Alfa Media Investment" vrea să construiască un complex comercial şi blocuri cu apartamente cu un regim de înălţime parter şi 12 etaje tot pe strada Pictor Aman;
-"Fiald Imobiliare" intenţionează să ridice două blocuri pe parter, trei etaje şi mansardă în strada Depoului;
-"Long Bridge International" şi-a propus să realizeze trei blocuri pe subsol, parter şi şase etaje pe strada Prelungirea Bradului;
-"Nevco Invest" a obţinut documentaţiile PUZ pentru două blocuri pe parter, patru etaje şi mansardă pe străzile Ardealului şi Erou Ciprian Pintea;
-"Wise Invest" ridică un bloc pe subsol, parter, patru etaje şi al cincilea retras în strada Ioniţa Sandu Sturdza;
-Mai multe persoane fizice au obţinut aprobarea PUZ-urilor pentru construcţia de vile pe parter şi etaj în zonele Prelungirea Dorului, Calea Moldovei şi Calea Romanului (între 10 şi 20 de unităţi locative fiecare).