Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

ADRIAN BEZERGHIANU, ELPRECO:"Nu am bugetat o creştere a afacerilor pentru acest an"

Companii /

"Nu am bugetat o creştere a afacerilor pentru acest an"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Cifra de afaceri a Elpreco a fost de aproximativ 20 de milioane euro în 2013, în scădere cu 3,5% faţă de 2012, ne-a declarat Adrian Bezerghianu, directorul general al companiei. Vânzările de BCA ale companiei au scăzut, anul trecut, cu 4%, în volum. Domnul Bezerghianu susţine că principala problemă a producătorilor de pe piaţa materialelor de construcţii este amortizarea investiţiilor şi că toţi producătorii de BCA se concentrează pe reducerea consumului energetic. Domnia sa crede că agricultura va deveni un pion principal în economia ţării, pentru că românii s-au reorientat către produsele autohtone.

    Reporter: Ce cifră de afaceri şi ce profit a realizat, anul trecut, Elpreco şi cum au fost aceste rezultate faţă de 2012?

    Adrian Bezerghianu: Cifra de afaceri, în 2013, a fost de circa 20 de milioane de euro, într-o uşoară scădere, de 3,5%, faţă de 2012. Din păcate, profitabilitatea pentru majoritatea firmelor care produc materiale de construcţii este, în prezent, afectată de nişte reguli contabile care fac ca profitul raportat să fie, de fapt, o pierdere. Principala sursă pentru această pierdere, pentru majoritatea dintre noi, o reprezintă cheltuielile cu amortizarea, care, desigur, sunt normale şi sunt calculate în limitele reglementărilor contabile şi reglementărilor fiscale legale. Dar, avântul din perioada de boom economic pentru construcţii, adică investiţiile din acea perioadă, a făcut ca recuperarea acestor investiţii să prezinte o situaţie cu pierderi pentru majoritatea firmelor. Toate firmele care produc materiale de construcţii raportează pierderi în principal din cauza cheltuielilor foarte mari cu amortizarea. Totuşi, majoritatea firmelor are profit înainte de amortizare.

    Reporter: Cum au evoluat vânzările de BCA ale companiei? Dar cele de sisteme de învelitori şi prefabricate pentru construcţii?

    Adrian Bezerghianu: În cazul nostru, BCA-ul este principalul produs pe care îl vindem. Vânzările de BCA au fost în scădere cu 3%, în 2013 faţă de anul anterior, ca volum. Partea de sisteme de învelitori a înregistrat o creştere de aproximativ 4%, cu 300.000 de unităţi vândute.

    Reporter: Ce estimări aveţi pentru vânzările companiei din acest an?

    Adrian Bezerghianu: Noi avem un buget în creştere cu 10%. Cifra de afaceri pe care ne-am bugetat-o pentru anul acesta este de 100 de milioane de lei. Despre bugetul de investiţii nu vă pot spune mare lucru în acest moment, pentru că trece printr-o perioadă în care este reajustat.

    Reporter: Ce pondere au exporturile în afacerile Elpreco şi care sunt ţările în care exportaţi?

    Adrian Bezerghianu: Dacă vorbim strict de exporturi, vorbim de exporturile din afara Uniunii Europene şi sunt zero, în cazul nostru. Noi vindem, în acest moment, în Bulgaria, dar, din păcate, într-un procent foarte scăzut. Avem în plan să ne mărim exporturile, în următoarea perioadă.

    Reporter: În ce zone aţi înregistrat cea mai mare cerere de BCA şi care este profilul cumpărătorului de BCA produs de Elpreco?

    Adrian Bezerghianu: În România, preferinţa pentru BCA se înregistrează în zona de sud, sud-vest, de la graniţa cu Serbia până aproape de Bucureşti în partea de sud-est, în partea de nord-est, într-o măsură mai mică în centru şi într-o măsură şi mai mică în Ardeal.

    Reporter: Ce impact au avut, asupra afacerilor Elpreco, introducerea taxei pe construcţii speciale, liberalizarea pieţei de energie şi de gaze şi introducerea accizei suplimentare pe carburanţi?

    Adrian Bezerghianu: Vă pot spune câteva lucruri despre influenţa taxei pe construcţii speciale. Scopul declarat al măsurilor ordonanţei 102 privind impozitul pe construcţiile speciale îl constituie, în principal, lărgirea bazei de impozitare, în materia impozitării construcţiilor, de la nivelul actual aflat sub media europeană şi a accizelor, pentru eliminarea influenţei scăderii cursului de schimb pe baza cărora acestea se calculează. Alte măsuri ale acestei ordonanţe vizează alinierea la norme de drept comunitar sau eliminarea unor incertitudini legate de modul de stabilire a bazei impozabile.

    Astfel, s-a instituit un nou impozit pe construcţii (1,5% aplicat asupra valorii contabile), altele decât cele pentru care se datorează impozit pe clădiri - o măsură profund iresponsabilă, cu efecte dramatice asupra economiei.

    A crescut şi nivelul accizei la motorină cu 70 de euro / 1.000 de litri (+21%), cu influenţe importante propagate în cvasitotalitatea preţurilor, atât asupra mediului economic, cât şi asupra populaţiei. De asemenea, sumele exprimate în euro au fost convertite în lei, efectul cumulat asupra accizei la motorină fiind de +27,6%.

    Prin această ordonanţă, s-a majorat cota redevenţelor cuvenite bugetului de stat ca urmare a exploatării resurselor minerale aflate sub incidenţa Legii minelor nr. 85/2003 cu 25% faţă de cotele în vigoare, cu efect asupra materiilor prime asociate producerii de BCA.

    Reporter: Ce prognoze aveţi pentru sectorul construcţiilor şi creşterea economică în acest an?

    Adrian Bezerghianu: Sper ca sectorul materialelor de construcţii să crească în acest an. Per ansamblu, piaţa construcţiilor va creşte, cu siguranţă, prin intermediul investiţiilor statului. Se vorbeşte atât de mult despre autostrăzi, încât este clar că acest segment o să crească. Asta nu înseamnă neapărat că şi sectorul materialelor de construcţii va creşte.

    Reporter: Cum au evoluat preţurile pe piaţa de BCA în 2013 şi ce estimări aveţi pentru acest an?

    Adrian Bezerghianu: Preţurile noastre la Elpreco, au evoluat în linie cu piaţa de BCA. Noi sperăm să creştem preţurile începând de anul acesta, întrucât avem creşteri ale costurilor din cauza energiei şi a taxelor. Dacă vom putea majora preţurile, rămâne de văzut, pentru că, în asociaţia de profil (n.r. PRO BCA), încercăm să apărăm interesele generale, dar între noi există o competiţie foarte, foarte mare. Suntem ca la fotbal. Există o rivalitate foarte mare pe teren, dar suntem prieteni după finalul meciului.

    Reporter: Care este opinia dumneavoastră privind accesul companiilor la finanţare şi despre costurile de finanţare?

    Adrian Bezerghianu: Dacă ne referim strict la jucătorii din industria noastră, nu cred că există foarte mare interes, pentru că s-au făcut investiţii foarte mari în perioada de boom economic. În momentul acesta, cele mai multe firme pot să găsească finanţare dacă vor cu adevărat să investească în ceva şi dacă au resurse să recupereze aceşti bani. Principala noastră problemă, a producătorilor de materiale de construcţii, este cum să ne recuperăm banii din investiţii, nu dacă avem acces la finanţare. Noi, la Elpreco, avem planuri să creştem calitatea produselor, să introducem inovaţii şi să reducem consumurile energetice. În această direcţie vor merge toţi producătorii de BCA.

    Reporter: Când credeţi că se va relua construcţia de locuinţe noi în ţara noastră?

    Adrian Bezerghianu: Atunci când vor creşte veniturile populaţiei şi nivelul de încredere al oamenilor care trăiesc în România. În acest moment, oamenii sunt pesimişti. Statul ar putea avea un rol major în relansarea încrederii populaţiei, printr-un ansamblu de politici coerente, corect aplicate pentru toţi jucătorii economici. Noi nu aşteptăm reguli preferenţiale de la stat, ci aplicarea corectă a regulilor pentru toţi jucătorii din piaţă.

    Veţi vedea, în următorii ani, că o sumă importantă de bani va începe să fie câştigată din agricultură. Deja se grupează producătorii, au început să apară loturi mari, ferme mai mari. Agricultura devine, încet, încet, un pion principal în economia noastră. Aţi văzut că avem din ce în ce mai puţine alimente importate. Românii simt nevoia să consume alimente produse la ei în ţară.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional