Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

ALEXANDROS IGNATIADIS, OCTAGON:"Ancora noastră în timpul crizei a fost piaţa din Irak"

Companii /

"Ancora noastră în timpul crizei a fost piaţa din Irak"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Octagon va finaliza anul 2014 cu o cifră de afaceri de 16 milioane de euro, în scădere faţă de cea raportată anul trecut, estimează Alexandros Ignatiadis, co-fondator şi acţionar al companiei. Ancora Octagon în timpul crizei a fost piaţa din Irak, ne-a declarat domnia sa într-un interviu, subliniind că societatea doreşte să îşi consolideze prezenţa în această ţară, unde are deja două proiecte în derulare. În opinia lui Alexandros Ignatiadis, piaţa construcţiilor din ţara noastră are nevoie de restructurare pentru că operează cu pierderi anuale de 900 milioane euro şi pentru că în ultimii 20 de ani a fost influenţată negativ de instabilitatea politică. Domnul Ignatiadis ne-a mai spus că la începutul anului a existat o efervescenţă în sectorul privat imobiliar, dar că, după încheierea primului semestru, multe proiecte anunţate au încetinit.

    Reporter: Cum au evoluat afacerile companiei în prima jumătate a anului şi ce prognoză aveţi pentru a doua jumătate?

    Alexandros Ignatiadis: Prima jumătate a anului a evoluat într-o notă pozitivă pentru Octagon. Am finalizat construcţia primei clădiri din cadrul complexului Hermes Business Campus, unde am fost antreprenor general şi am contractat proiecte noi, atât pe segmentele construcţiilor civile şi geotehnice, cât şi în domeniul infrastructurii. Cifra de afaceri raportată după primele şase luni este similară cu cea din prima jumătate a lui 2013, respectiv 6,6 milioane de euro, deci perspectivele financiare pentru 2014 sunt optimiste.

    Reporter: 2014 va fi sau nu un an mai bun decât 2013 pentru Octagon?

    Alexandros Ignatiadis: Chiar dacă a avut numărul 13 în componenţă, 2013 a fost unul dintre cei mai buni ani pe care i-a avut Octagon până acum. Două dintre succesele noastre notabile sunt faptul că am devenit antreprenor general la Hermes Business Campus şi am construit prima clădire din complexul Green Court Bucharest, dezvoltat de gigantul imobiliar Skanska. Am finalizat anul cu o cifră de afaceri de 19,6 milioane de euro, iar pentru 2014 estimăm o cifră de afaceri de 16 milioane de euro.

    Reporter: Mulţi constructori, printre care şi Octagon, au decis să se extindă în afară ţării. Octagon se dezvoltă în Irak. Este o soluţie bună de supravieţuire pe timp de criză?

    Alexandros Ignatiadis: Ancora noastră în timpul crizei a fost piaţa din Irak. Am hotărât să încercăm o altă piaţă cu perspective de creştere de lungă durată şi unde există lichidităţi pentru proiectele de infrastructură atât de necesare. Problemele cu securitatea existente acolo au constituit un plus pentru noi, în sensul că ţin departe concurenţa.

    Momentan, ne facem cunoscuţi şi aşteptăm o stabilizare a situaţiei politice. Faptul că avem deja două proiecte în derulare este un semn pozitiv şi vine ca o confirmare a faptului că am avut o intuiţie bună când am luat această decizie.

    Reporter: Doriţi să vă extindeţi şi în alte ţări?

    Alexandros Ignatiadis: În acest moment, ne concentrăm pe consolidarea activităţii din Irak, dar dacă oportunitatea de a pătrunde pe o piaţă cu potenţial mare de creştere va apărea, vom profita cu siguranţă de ea.

    Reporter: Cum vedeţi evoluţia pieţei construcţiilor din ţara noastră pe termen scurt şi mediu?

    Alexandros Ignatiadis: Piaţa construcţiilor are nevoie de restructurare, pentru că ceva este fundamental greşit în această industrie. O piaţă de aproximativ patru miliarde de euro operează cu pierderi anuale de 900 milioane euro. Este o piaţă suprapopulată, care în ultimii 20 de ani a fost influenţată negativ de instabilitatea politică.

    Evoluţia pe termen scurt şi mediu va fi pozitivă numai dacă această reglementare va avea loc şi dacă statul va acorda stimulente fiscale pentru consolidarea sectorului. Există un proiect de lege iniţiat de ARACO pentru clasificarea competenţelor firmelor de construcţii, pentru a elimina din competiţie firmele create peste noapte, care au acces la proiecte publice de sute de milioane de euro. O altă soluţie ar fi fuziunile dintre mai multe firme româneşti pentru a crea companii cu o forţă financiară superioară, capabile să acceseze licitaţii pentru proiecte cu valori foarte mari.

    Construcţiile sunt încă o frână pentru creşterea economică din cauza faptului că nu s-a finalizat procesul de stabilizare politică.

    Reporter: Cum au evoluat în acest an comenzile pentru antreprenori din zona investiţiilor publice? Dar din zona investiţiilor private?

    Alexandros Ignatiadis: Fiind un an electoral, majoritatea fondurilor publice au fost direcţionate către zone cu potenţial de atragere a voturilor. Construcţiile nu sunt o prioritate pentru stat anul acesta, dar noi am fost afectaţi în mică măsură, nefiind implicaţi în proiecte publice majore. Sectorul privat este dinamic anul acesta, participăm la licitaţii pentru proiecte din toate segmentele pieţei construcţiilor.

    Reporter: Consultanţii susţin că piaţa imobiliară se dezmorţeşte în acest an în zona construcţiilor noi, inclusiv pe segmentul rezidenţial. Cum comentaţi?

    Alexandros Ignatiadis: De la începutul anului a existat o efervescenţă în sectorul privat, care a dat noi speranţe, dar după încheierea primului semestru, multe proiecte anunţate au încetinit.

    Reporter: Care credeţi că va fi motorul de dezvoltare a pieţei construcţiilor în perioada următoare?

    Alexandros Ignatiadis: Inevitabil, după 4 ani de stagnare, motorul de dezvoltare a pieţei construcţiilor va fi infrastructura.

    Reporter: Care sunt planurile de dezvoltare pe termen scurt şi mediu ale Octagon?

    Alexandros Ignatiadis: Într-o piaţă în stagnare, prioritatea noastră este consolidarea poziţiei economice şi păstrarea clienţilor existenţi.

    Reporter: Cum apreciaţi nivelul de fiscalitate din ţară noastră?

    Alexandros Ignatiadis: Nivelul de fiscalitate este acceptabil faţă de alte ţări membre UE, dar trebuie redus numărul taxelor şi diminuată rigiditatea salariilor.

    Reporter: Care sunt cele mai mari lucrări pe care le aveţi în derulare?

    Alexandros Ignatiadis: Avem proiecte în derulare în România şi în Irak. În România, lucrăm la două clădiri de birouri şi la cinci proiecte de infrastructură. La Green Court Bucharest (strada Herăstrău - Bucureşti) construim clădirea B, după ce am livrat clădirea A, la începutul anului. Complexul va avea, în final, trei clădiri de birouri.

    Un proiect început în toamna anului trecut, la care lucrăm şi în prezent este clădirea de birouri PC Business Center, situată pe şoseaua Bucureşti-Ploieşti 7-9 A. Iniţial am executat lucrările de fundaţii şi infrastructură, iar în prezent construim suprastructură.

    La capitolul infrastructură, în vară am început lucrările geotehnice la "Pasajul subteran Piaţa Presei Libere" din Capitală. Executăm piloţi foraţi şi sprijiniri cu palplanşe metalice în Craiova la un pasaj peste calea ferată.

    Un alt proiect este reabilitarea funcţională a Pieţei Revoluţiei din Slobozia, unde executăm sprijiniri cu palplanşe şi foraje pentru epusimente. De asemenea, executăm piloţi foraţi pentru secţiunile A, D şi E, lot 2 - Autostrada Lugoj-Deva, pentru antreprenorul Salini Impregilo.

    În acelaşi timp, continuăm lucrările de sprijinire cu coloane şi palpanşe la proiectul "Reabilitarea liniei de cale ferată Braşov-Simeria, secţiunea Coşlariu-Sighişoara", unde antreprenor general este FCC Construccion.

    În Irak avem două proiecte: Centrala Electrică 1.250 MW Shatt Al Basra din Basra şi proiectul rezidenţial Iraq Gate Residential, pentru dezvoltatorul irakian Almco. La ambele proiecte am fost contractaţi pentru execuţia de lucrări geotehnice.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    La jumătatea lunii august, Octagon Contracting & Engineering, specializată în construcţii civile şi geotehnice, a devenit subantreprenor general pentru un proiect de birouri din nordul Capitalei: PC Business Center. Lucrările de construcţie executate au o valoare de aproximativ două milioane de euro. PC Business Center are două etaje subterane şi 9 etaje supraterante şi este localizată în aproprierea Primăriei Sectorului 1. Dezvoltatorul şi antreprenorul general este Iridex Group Import Export. Construcţia a ajuns la nivelul 3 al clădirii.

    Octagon este o companie fondată în 2005, cu sediul central în Bucureşti şi o sucursală în Bagdad (Irak).

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional