Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ALEXANDROS IGNATIADIS, OCTAGON CONTRACTING & ENGINEERING:"Avem lucrări contractate în valoare de 27 milioane de euro"

Companii /

"Avem lucrări contractate în valoare de 27 milioane de euro"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Octagon Contracting & Engineering va reuşi să încheie anul acesta cu o cifră de afaceri de 30 milioane de euro, în creştere cu 130% faţă de 2014, după cum estimează Alexandros Ignatiadis, cofondator şi acţionar al companiei. Antreprenorul avea, în octombrie, lucrări contractate în valoare totală de 27 milioane de euro, iar domnul Ignatiadis ne-a declarat că marile contracte au venit preponderent din sectorul de birouri şi cel rezidenţial. Fondatorul Octagon preconizează că vor fi investiţii mai mari pe piaţa rezidenţială şi ne-a precizat că societatea se pregăteşte să înceapă un nou proiect pentru Agenţia Naţională a Apelor din Bagdad - Irak.

    Reporter: Cu ce rezultate estimaţi că va încheia Octagon anul 2015?

    Alexandros Ignatiadis: Pentru finalul acestui an estimăm o cifră de afaceri de 30 milioane de euro, cu 130% mai mare comparativ cu anul 2014.

    Reporter: Care este valoarea totală a lucrărilor contractate în acest an?

    Alexandros Ignatiadis: Valoarea totală a lucrărilor contractate până în luna octombrie a acestui an este de 27 milioane de euro.

    Reporter: Care sunt cele mai mari lucrări pe care le aveţi în derulare?

    Alexandros Ignatiadis: Cele mai mari proiecte pe care le avem în derulare sunt complexurile de birouri Hermes Business Campus şi Orhideea Towers.

    Octagon este antreprenor general pentru corpurile C şi A ale proiectului de birouri Hermes Business Campus. Corpul A este ultimul construit în cadrul acestui complex, dezvoltat de Atenor Group. Proiectul este în stadiul de execuţie a lucrărilor de structură. Clădirea va avea o suprafaţă construită de aproximativ 40.000 mp - cea mai mare dintre cele trei corpuri-, patru subsoluri şi opt etaje.

    În iarnă, vom livra a doua clădire din complexul de birouri, corpul C, unde executăm lucrări de arhitectură, instalaţii şi HVAC.

    În octombrie, am început lucrările de fundaţii speciale şi incintă pentru cele două clădiri de birouri incluse în complexul Orhideea Towers, situat pe strada Orhideelor nr. 6 în Bucureşti. Cele două turnuri vor avea 13 şi 17 etaje şi o suprafaţă totală de 37.000 mp. Dezvoltatorul proiectului este fondul austriac de investiţii CA Immo.

    Reporter: Cum apreciaţi evoluţia pieţei construcţiilor în acest an şi ce prognoze aveţi în acest sens pe termen mediu şi lung?

    Alexandros Ignatiadis: Trei segmente ale pieţei construcţiilor au fost marcate de creştere în anul curent: cel rezidenţial, cel de birouri şi segmentul logistic. De altfel, acestea au generat şi cele mai multe comenzi pentru constructori.

    În 2015, pentru Octagon, comenzile şi contractele mari au venit preponderent din sectorul de birouri şi cel rezidenţial.

    Piaţa birourilor, care s-a dezvoltat puternic în ultimii ani, a continuat să crească şi anul acesta. Multe proiecte la care am lucrat în 2015, dar şi în anii precedenţi, sunt de birouri.

    Piaţa rezidenţială, al cărei ritm de creştere a fost mai lent după criza financiară, este acum impulsionată de dezvoltarea pieţei de birouri, dar şi de reducerea cotei TVA-ului la 5% pentru locuinţele noi a căror valoare nu depăşeşte 450.000 de lei (aproximativ 100.000 de euro), conform Noului Cod Fiscal, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

    Vom observa investiţii mai mari pe această piaţă din partea investitorilor, care vor răspunde cererii de locuinţe în creştere.

    Reporter: Există opinii că piaţa noastră imobiliară riscă să se confrunte cu o nouă bulă speculativă, deşi preţurile nu au o rată de creştere atât de mare ca în perioada 2006-2008. Cum comentaţi?

    Alexandros Ignatiadis: La ora actuală, nu se întrunesc condiţiile necesare pentru crearea unei noi bule imobiliare, din următoarele motive: preţurile terenurilor sunt stabile, rata fondurilor proprii utilizate pentru achiziţii este mult mai bună faţă de perioada 2006 - 2008 şi toţi jucătorii din piaţă sunt mult mai maturi şi precauţi, începând cu băncile şi instituţiile financiare şi terminând cu dezvoltatorii, agenţii imobiliari şi consultanţii.

    Reporter: Cum au evoluat, din perspectiva dumneavoastră, lucrările publice de infrastructură în 2015 faţă de 2014?

    Alexandros Ignatiadis: Lipsa de investiţii în sectorul public s-a resimţit şi în acest an.

    Din păcate, din cauza ciclului electoral prevăzut pentru 2016, nu ne aşteptăm la o îmbunătăţire a evoluţiei acestui segment nici în viitorul apropiat.

    Reporter: Care sunt principalele probleme cu care vă confruntaţi pe piaţa noastră?

    Alexandros Ignatiadis: Octagon are aceleaşi probleme cu care se confruntă toţi constructorii într-o piaţă în care competitivitatea este foarte mare, resursele sunt limitate, iar situaţia economică este dependentă de evoluţia finaciară globală.

    În fiecare an, am reuşit, însă, să depăşim obstacolele şi să ne menţinem focusul în direcţia creşterii profitabilităţii companiei şi consolidării cotei de piaţă. Ne-am concentrat, de asemenea, toate eforturile spre îmbunătăţirea constantă a serviciilor oferite.

    Reporter: Cum au evoluat, în acest an, afacerile companiei în Irak? Mai sunt oportunităţi de afaceri acolo pentru constructorii autohtoni?

    Alexandros Ignatiadis: Situaţia politică din zonă a condus la o diminuare, în ultimele şase luni, a activităţii noastre din Irak, însă acum ne pregătim să începem un nou proiect pentru Agenţia Naţională a Apelor din Bagdad. Octagon va realiza construcţia fundaţiilor speciale pentru o staţie de tratare a apei - Unified Water Project of Al-Tarmiya Al-Taji.

    Să nu uităm că Irak este o ţară în reconstrucţie, situaţie care generează oportunităţi de dezvoltare pentru investitorii din toate industriile. Cei care îşi propun să se extindă în Irak trebuie să se înarmeze, însă, cu răbdare şi perseverenţă, pentru că lucrurile se întâmplă într-un ritm mai lent decât în alte ţări. Noi suntem acolo din 2011 şi am avut proiecte încă de la început. Au fost şi perioade dificile, dar nu am renunţat şi rezultatul este că începem un nou proiect anul acesta.

    Reporter: Ce lucrări mari aveţi acum în derulare în Turcia, Grecia şi Bulgaria?

    Alexandros Ignatiadis: În cei zece ani de activitate, am avut proiecte în toate cele trei ţări, printre acestea numărându-se centrala cu gaz natural din Samsun (Turcia) şi clădirea de birouri City Tower din Sofia (Bulgaria), dar în acest moment ne concentrăm toate resursele şi eforturile pe proiectele din România şi din Irak. Volumul de muncă din România este destul de mare şi ne solicită toată atenţia în acest moment.

    Reporter: Care sunt planurile de dezvoltare ale Octagon în ţara noastră, pe termen mediu şi lung?

    Alexandros Ignatiadis: Pentru Octagon anul 2015 este foarte important. Împlinim 10 ani de existenţă, ne-am extins echipa la 204 angajaţi, avem o cifră de afaceri cu o creştere semnificativă şi muncim foarte mult, pentru că avem în derulare un număr mare de proiecte.

    Planurile de dezvotare pentru următorii ani sunt prudente. Ne dorim să creştem profitabilitatea companiei, să consolidăm cota de piaţă pe care o deţinem şi să continuăm să depăşim aşteptările clienţilor noştri. Nu avem planuri de achiziţii în perioada imediat următoare.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional