Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ANEVAR:"Valoarea de piaţă a imobilelor are un trend de relativă creştere"

Locuinţe /

Dana Ababei a preluat, din acest an, mandatul de preşedinte al ANEVAR, pentru o perioadă de doi ani, înlocuindu-l pe Daniel Manaţe, preşedintele Asociaţiei în perioada 2016-2017. Dana Ababei este membru ANEVAR din anul 1997 şi a mai ocupat funcţia de preşedinte al Comisiei Juridice a Asociaţiei în perioada 2014-2015. Cu o experienţă de peste 20 de ani în evaluarea de întreprinderi, instrumente financiare, active necorporale, proprietăţi imobiliare şi bunuri mobile, deţine specializarea de "Verificator de rapoarte de evaluare".

Dana Ababei a preluat, din acest an, mandatul de preşedinte al ANEVAR, pentru o perioadă de doi ani, înlocuindu-l pe Daniel Manaţe, preşedintele Asociaţiei în perioada 2016-2017. Dana Ababei este membru ANEVAR din anul 1997 şi a mai ocupat funcţia de preşedinte al Comisiei Juridice a Asociaţiei în perioada 2014-2015. Cu o experienţă de peste 20 de ani în evaluarea de întreprinderi, instrumente financiare, active necorporale, proprietăţi imobiliare şi bunuri mobile, deţine specializarea de "Verificator de rapoarte de evaluare".

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Preţurile imobiliarelor din Cluj au depăşit cu mult nivelul din 2008

    Valoarea de piaţă a imobilelor, respectiv cea estimată de evaluatori, are un trend de relativă creştere, cea mai accentuată majorare de preţ evidenţiindu-se în Cluj Napoca, după care urmează Bucureşti şi Timişoara, conform Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România (ANEVAR).

    Cea mai mare prăbuşire de preţ în criză, de până la 60%, a avut loc în Bucureşti, iar preţurile din imobiliare încă nu au ajuns la nivelul din 2008, în timp ce la Cluj preţurile sunt peste cele din 2008.

    Cifrele ANEVAR arată: "În trimes­trul al treilea 2017, mediana valorilor de piaţă pe metru pătrat estimate de evaluatorii autorizaţi pentru o proprietate imobiliară a urcat, în Cluj, la 1.272 de euro/mp, în Bucureşti la 1.114 euro/mp şi în Timişoara la 1.050 euro/mp. În ceea ce priveşte sectoarele Capitalei, în cel de-al treilea trimestru, cele mai mari valori pe metru pătrat pentru apartamentele în bloc se înregistrează în sectorul 1 - 1.417 euro/mp, acesta fiind urmat de sectorul 2, cu 1.189 euro/mp, de sectorul 3, cu 1.129 euro/mp, de sectorul 6, cu 1.096 euro/mp şi de sectorul 4, cu 1.040 euro/mp. Sectorul 5 este singurul în care valoarea pe metru pătrat pentru apartamentele în bloc a fost sub 1.000 euro/mp în trimestrul trei, respectiv 986 euro/mp".

    România şi Grecia sunt singurele ţări din zona euro care nu au o bază de date cu tranzacţii imobiliare, subliniază Dana Ababei, preşedintele ANEVAR, menţionând că Moldova, o piaţă mai puţin dezvoltată decât România, are baze de date publice cu tranzacţiile imobiliare. În opinia domniei sale, până acum, este notabil pe plan local demersul Primăriei din Cluj-Napoca, care a luat decizia publicării informaţiilor cu privire la valorile de vânzare a imobilelor. Mai există şi un sector din Bucureşti care a întocmit o asemenea listă, însă datele sunt confidenţiale. Pentru a veni în sprijinul pieţei, este esenţial ca asemenea baze de date să fie publice, fie şi contra cost, mai arată doamna Ababei.

    În 2016, au fost realizate peste 250.000 de rapoarte de evaluare, atât pentru proprietăţi imobiliare, cât şi pentru întreprinderi, bunuri mobile sau instrumente financiare. Rapoartele de evaluare a proprietăţilor imobiliare au avut o pondere covârşitoare de 93%, în totalul rapoartelor realizate.

    În ceea ce priveşte scopul evaluării, peste 102.000 de rapoarte au fost realizate pentru garantarea împrumuturilor (circa 40% din total) şi mai mult de 104.000 - pentru impozitare (aproximativ 41% din total). Restul rapoartelor de evaluare au fost realizate pentru raportare financiară, fuziuni, achiziţii, delistări, insolvenţe, pentru stabilirea despăgubirilor în caz de expropriere, la solicitarea instanţelor judecătoreşti sau în alte scopuri, conform datelor ANEVAR.

    Dana Ababei susţine că îşi do­reş­te ca ANEVAR să informeze clienţii că nu preţul cel mai scăzut este un criteriu pentru alegerea unui evaluator, "aşa cum nu alegi medicul, avocatul etc. în funcţie de preţul cel mai scăzut". Şeful ANEVAR a făcut această afirmaţie în contextul în care, după cum domnia sa a precizat, "există şi evaluatori care lucrează cu preţuri foarte mici, ui­tând de responsabilităţile pe care le au": "Este foarte important ca evaluatorul să cunoască scopul şi utilizatorul raportului, pentru că nu toţi evaluatorii se pricep la toate scopurile". De asemenea, este necesar să se ştie că, pentru a practica profesia de evaluator, este necesară autorizarea, indiferent de scopul evaluării: impozitare, raportare financiară, garantare a împrumutului, litigii etc. Orice evaluare trebuie să respecte Standardele de evaluare a bunurilor, adecvate scopului şi datei evaluării, conform doamnei Ababei, care ne-a spus: "Având în vedere prevederile Codului Civil - «(2) Actele şi operaţiunile săvârşite fără autorizaţiile prevăzute de lege sunt lovite de nulitate absolută, iar persoanele care le-au făcut răspund nelimitat şi solidar pentru toate prejudiciile cauzate, independent de aplicarea altor sancţiuni prevăzute de lege» (art. 207 din Codul Civil), nu este normal ca ingineri auto sau ingineri constructori care nu au autorizaţie de evaluatori să realizeze rapoarte de evaluare pe baza cărora se iau decizii şi nu este normal ca auditori, experţi contabili sau practicieni ai altor profesii liberale să realizeze rapoarte de evaluare. În mod similar, deţinătorii de autorizaţii de evaluatori nu pot realiza în baza autorizaţiei decât estimări de valori, nu pot acorda consultanţă fiscală, nu pot face măsurători, nu pot face expertize contabile sau audituri financiare, etc".

    Dana Ababei subliniază că un obiectiv cheie pe care şi-l propune în mandatul său de şef al ANEVAR este o comunicare cât mai bună cu instituţiile statului, dar şi cu cetăţenii în general, pentru a face cunos­cut faptul că Ordonanţa Nr. 24/2011 privind unele măsuri în domeniul evaluării bunurilor este obligatorie pentru toate persoanele implicate în activitatea de evaluare, nu numai pentru evaluatorii autorizaţi. "Îmi doresc, de asemenea, ca, împreună cu toţi colegii mei din Consiliul director, să consolidăm imaginea profesiei şi să creştem încrederea publicului - general şi instituţional - în activitatea evaluatorilor au­torizaţi din ţara noastră", evidenţiază domnia sa.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional