Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ANUL TRECUTAfacerile Wienerberger în ţara noastră - peste media pieţei

Companii /

Afacerile Wienerberger în ţara noastră - peste media pieţei
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Afacerile Wienerberger în ţara noastră au înregistrat, anul trecut, o evoluţie pozitivă, peste media pieţei, compania bazându-se, în primul rând, pe acoperirea cererii la nivel naţional, ne-a spus, în cadrul unui interviu, Corneliu Fecioru, directorul general al societăţii.

    Potrivit domniei sale, piaţa de zidărie, în ansamblu, a înregistrat o creştere de aproximativ 4%. Construcţia blocurilor de locuinţe, în special în zonele Bucureşti, Cluj, Timişoara, a reprezentat, în 2014, principalul motor de creştere a acestei pieţe, ne-a declarat domnul Fecioru.

    Compania dezvoltă proiectul Casa e4 din cărămidă de la Wienerberger, ce reprezintă un concept de locuinţă cu un consum energetic aproape de zero.

    (Interviu cu domnul Corneliu Fecioru, director general Wienerberger)

    Reporter: Cum a evoluat activitatea companiei anul trecut?

    Corneliu Fecioru: Afacerile Wienerberger în România au înregistrat, anul trecut, o evoluţie pozitivă, peste media pieţei, bazându-ne pe acoperirea cererii la nivel naţional, prin intermediul celor trei fabrici poziţionate strategic, şi având ca atuuri reţeaua de distribuţie şi portofoliul de produse adaptat în totalitate trendurilor recente din piaţă.

    La nivel de grup, Wienerberger a înregistrat, în 2014, venituri record de 2,8 miliarde euro. Deşi piaţa a fost în continuare plină de provocări, veniturile au înregistrat cel mai înalt nivel din istoria companiei.

    Reporter: În ce stadiu se află proiectul Casa e4 din cărămidă de la Wienerberger?

    Corneliu Fecioru: Construcţia Casei e4 din cărămidă de la Wienerberger a început în iunie 2014. Până în prezent, a fost finalizat sistemul de zidărie ceramică Porotherm şi au fost montate sistemul Rockwool de izolaţie exterioară şi acoperişul ceramic Tondach. În această perioadă, se lucrează la sistemul de instalaţii, împreună cu partenerul nostru Bavaria EcoSystems. Construcţia casei urmează să fie finalizată la mijlocul anului 2015, după care va fi derulată o etapă de monitorizare a performanţelor energetice pentru o durată de 24 de luni. Conceptul Casei e4 reprezintă un model de casă cu un consum energetic aproape de zero (NZEB). Prin acest proiect, ne dorim să arătăm că pot fi construite şi în România case accesibile, trainice, cu performanţe ridicate din punct de vedere energetic şi costuri apropiate de cele ale pieţei locale, folosind soluţiile de construcţii Wienerberger şi ale partenerilor la acest proiect - Rockwool, Bavaria EcoSystems, Tondach, Semmelrock, Pipelife.

    Reporter: În ce alte proiecte este angrenată compania?

    Corneliu Fecioru: O serie de proiecte strategice la care am lucrat în ultimele 24 luni încep să dea roade şi credem că acestea vor contribui semnificativ la creşterea cifrei noastre de afaceri în 2015.

    Wienerberger va avea în vedere noi oportunităţi, prin integrarea consolidată a Tondach Gleinstätten, cel mai important producător de ţigle ceramice din Europa Centrală şi de Est. În iulie 2014, grupul Wienerberger a realizat o achiziţie strategică importantă, iar în prezent deţine un total de 82% din acţiunile Tondach Gleinstätten. Acest pas major în procesul de extindere va consolida activitatea de ţigle ceramice din Europa, inclusiv în România, şi va crea noi oportunităţi de extindere a poziţiei pe piaţa renovărilor. Vom continua să operăm că entităţi legale distincte, dar vom lucra îndeaproape în beneficiul clienţilor noştri comuni.

    Reporter: Ce produse urmează să lansaţi pe piaţă?

    Corneliu Fecioru: Wienerberger este o companie cu peste 195 de ani de experienţă în inovaţie. Portofoliul nostru de produse este adaptat continuu la cele mai recente trenduri din piaţă.

    În acest an, lansăm un produs nou, cu ghidaj Nut şi Feder. Prin acest ghidaj se elimină mortarul din rostul vertical şi se reduce consumul total de mortar. De asemenea, un alt beneficiu este acela de a avea precizie maximă în ridicarea zidăriei, prin ghidajul de Nut şi Feder.

    Reporter: Câţi angajaţi are societatea?

    Corneliu Fecioru: Wienerberger are o structură stabilă de aproximativ 210 angajaţi, care activează în producţie, în cele trei fabrici din România, în vânzări, prin echipa care acoperă întreaga ţară, precum şi prin echipa de suport de la biroul din Bucureşti, care integrează departamentele de Logistică Marketing, Financiar, Dezvoltare Produs, IT, Achiziţii.

    Reporter: Care este raportul cerere/ofertă pe această piaţă?

    Corneliu Fecioru: Noi vedem în continuare o mare nevoie de locuinţe, mai ales de locuinţe accesibile. În 2014, segmentul de locuinţe unifamiliale a rămas relativ constant faţă de anul anterior, în timp ce segmentul locuinţelor în blocuri a avut o creştere accelerată, cu impact pozitiv asupra pieţei de zidărie.

    Consider că acest trend va continua şi în 2015, susţinut de extinderea investiţiilor în construcţii de blocuri şi în alte zone urbane decât Bucureşti, Cluj şi Timişoara, care au fost cele mai active pieţe de proiecte în 2014.

    Reporter: Cum a evoluat piaţa pe care activaţi?

    Corneliu Fecioru: Piaţa de zidărie, în ansamblu, a înregistrat o creştere de aproximativ 4%. Construcţia de blocuri de locuinţe, în special în zonele Bucureşti, Cluj, Timişoara, a reprezentat în 2014 principalul motor de creştere a acestei pieţe. Conform celor mai recente date publicate de INS, numărul autorizaţiilor de construcţii pentru locuinţe în blocuri a înregistrat o creştere spectaculoasă, de +74%, în perioada ianuarie - octombrie 2014, faţă de anul anterior.

    Reporter: Ce estimări aveţi pentru acest an, legate de piaţa de profil?

    Corneliu Fecioru: Considerăm că semnalele pozitive înregistrate în piaţa de zidărie, în 2014, vor facilita o creştere organică a sectorului şi în 2015, ca rezultat al nevoii reale a românilor de a-şi construi locuinţe noi. Un alt factor pozitiv este dat de egalizarea costului creditului imobiliar în lei şi euro, fapt ce ar trebui să impulsioneze persoanele particulare să investească în construcţia de case.

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional