Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

CORNELIU FECIORU, WIENERBERGER:"Piaţa de zidărie va creşte cu circa 5%, în acest an"

Materiale /

"Piaţa de zidărie va creşte cu circa 5%, în acest an"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Creşterea semnificativă a tranzacţiilor cu terenuri pentru segmentul rezidenţial favorizează dezvoltarea pieţei de zidărie, în acest an, consideră Corneliu Fecioru, Membru în Consiliul de Administraţie, Vânzări şi Marketing al Wienerberger, care vorbeşte despre revenirea la un nivel apropiat de normalitate în construcţiile rezidenţiale.

    Anul trecut, sectorul rezidenţial a înregistrat o revenire importantă, atestată de numărul record de tranzacţii cu terenuri şi de numărul de autorizaţii de construcţie pentru apartamente, ambii parametri având cel mai ridicat nivel de după 2008, potrivit domnului Corneliu Fecioru, care a declarat: "Cele mai recente date statistice publicate de INS indică faptul că anul trecut numărul de autorizaţii emise pentru apartamente a înregistrat o cotă de 41% din total, faţă de un nivel de 29%, în anul anterior. Este pentru prima dată în ultimii şase ani când autorizaţiile emise pentru apartamente au avut o pondere mai mare de o treime din total. Totuşi, trebuie să menţionăm că specific anului 2014 şi diferit faţă de 2008 este trendul de optimizare a investiţiei în rezidenţial. Spre exemplu, suprafaţa medie/apartament, la nivel naţional, se apropia, în 2008, de 100 mp, pe când în 2014 media naţională a suprafeţei/apartament a fost cu aproximativ 25% mai scăzută. Acest lucru indică o revenire la normalitate prin faptul că investiţiile realizate de dezvoltatori, chiar dacă au avut o dinamică spectaculoasă faţă de anul anterior, iau în considerare puterea de cumpărare a românilor şi posibilităţile existente pe piaţă pentru finanţarea achiziţiei unei locuinţe noi".

    Corneliu Fecioru: "Creşterea pieţei de zidărie este susţinută de ambele segmente din rezidenţial - apartamente în blocuri de locuit şi case uni-familiale"

    Pornind de la evoluţia favorabilă a elementelor menţionate mai sus, piaţa de zidărie a avut o evoluţie bună în 2014, aceasta fiind susţinută de ambele segmente de locuinţe rezidenţiale: segmentul de case uni-familiale, care a avut o evoluţie relativ constantă, şi cel de apartamente, cu o dinamică accelerată, apreciază reprezentantul Wienerberger.

    Corneliu Fecioru a precizat: "Creşterea semnificativă, cu +64%, a numărului de autorizaţii emise pentru apartamente în 2014 şi menţinerea la un nivel relativ stabil a segmentului de case uni-familiale determină un trend crescător pentru piaţa de zidărie şi în 2015. În plus, pe o parte din terenurile pentru rezidenţial tranzacţionate în 2014 urmează să se construiască, în cursul anului curent, acest aspect având un impact pozitiv şi asupra pieţei de zidărie. Estimăm că piaţa de zidărie va creşte, în 2015, cu aproximativ 5%, fiind posibilă o depăşire a acestei cifre în funcţie de cum vor evolua condiţiile meteo pe parcursul anului".

    În decembrie anul trecut, domnia sa sublinia că piaţa de zidărie din ţara noastră a înregistrat o evoluţie favorabilă în 2014, în linie cu aşteptările companiei.

    Domnia sa declara, la vremea respectivă: "Anul curent (n.r. 2014) ar putea reprezenta punctul de cotitură în evoluţia pieţei de zidărie din ultimii cinci ani şi ar putea marca trecerea către o perioadă de creştere organică a pieţei, ca rezultat al nevoii reale a românilor de a beneficia de locuinţe noi, adaptate timpurilor moderne. Nevoia de locuinţe accesibile, precum şi îmbunătăţirea încrederii clienţilor pentru a investi în construirea de case noi vor putea susţine în continuare dezvoltarea pieţei materialelor de zidărie".

    Reprezentantul Wienerberger preciza că, pentru sprijinirea locuirii în condiţii decente în ţara noastră, este nevoie de o strategie pe termen lung. În opinia domniei sale, una dintre soluţii ar putea fi demararea, în parteneriat public-privat, a unui program naţional privind construirea de locuinţe eficiente energetic, accesibile, destinate închirierii şi evaluarea impactului economic al unui astfel de program asupra economiei României. Programul ar putea avea ca scop dezvoltarea unei pieţe de închiriere, private şi sociale, în vederea satisfacerii nevoii populaţiei pentru locuinţe de calitate şi accesibile adresate tinerilor şi persoanelor cu venituri mici-medii, potrivit domnului Fecioru.

    Afacerile Wienerberger la noi au avut o evoluţie peste media pieţei, în 2014

    Afacerile Wienerberger în România au înregistrat, anul trecut, o evoluţie pozitivă, peste media pieţei, susţinută de acoperirea cererii la nivel naţional, prin intermediul celor trei fabrici producătoare de blocuri ceramice şi a portofoliului de produse adaptat trendurilor recente din piaţă, au anunţat reprezentanţii companiei.

    Wienerberger Sisteme de Cărămizi este un producător de blocuri ceramice din piaţa noastră, care deţine unităţi de producţie în Gura Ocniţei (Dâmboviţa), Sibiu şi Tritenii de Jos (Cluj).

    Producătorul austriac de materiale de construcţii a intrat pe piaţa românească în anul1998. principalele produse fiind sistemele de zidărie ceramică Porotherm şi Terca.

    La nivel de grup, Wienerberger a înregistrat, în 2014, venituri record de 2,8 miliarde euro. Deşi piaţa a fost în continuare plină de provocări, veniturile au înregistrat cel mai înalt nivel din istoria companiei, susţin sursele citate.

    Wienerberger AG deţine poziţia de lider pe piaţa de ţiglă ceramică din Europa, prin brandurile Koramic şi Tondach, şi este numărul unu pe piaţa de pavele de beton din Europa Centrală şi de Est, prin brandul Semmelrock. Wienerberger AG este unul dintre cei mai importanţi producători de sisteme de ţevi, prin companiile Pipelife, unul dintre liderii mondiali în producţia de sisteme de ţevi de plastic, şi Steinzeug Keramo, cel mai mare producător european de ţevi ceramice.

    Pentru 2015, Consiliul de Administraţie al Wienerberger AG se aşteaptă la o stabilizare spre o uşoară tendinţă de creştere a pieţei în Europa şi la o creştere în SUA.

    Compania dezvoltă proiectul "Casa e4 din cărămidă de la Wienerberger", demarat în luna iunie 2014. Construcţia casei va fi finalizată la mijlocul anului 2015, după care va urma o etapă de monitorizare a performanţelor energetice pentru o durată de 24 de luni.

    "Conceptul Casei e4 reprezintă un model de locuinţă cu un consum energetic aproape de zero (NZEB).

    Prin acest proiect, ne dorim să arătăm că pot fi construite şi în România case accesibile, trainice, cu performanţe ridicate din punct de vedere energetic şi costuri apropiate de cele ale pieţei locale, folosind soluţiile de construcţii Wienerberger şi ale partenerilor la acest proiect - Rockwool, Bavaria EcoSystems, Tondach, Semmelrock, Pipelife", ne-a declarat Corneliu Fecioru, Membru în Consiliul de Administraţie, Vânzări şi Marketing al Wienerberger.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional