FLORIAN ALDEA, CARPATCEMENT HOLDING:"Piaţa cimentului va rămâne, cel mai probabil, la nivelul din 2013, în ciuda evoluţiei pozitive din prima parte a anului"
Companii / 09 iulie 2014

Piaţa cimentului va rămâne, cel mai probabil, la nivelul din 2013, în ciuda evoluţiei pozitive din prima parte a anului, apreciază Florian Aldea, preşedinte - Director general al Carpatcement Holding România, care ne-a declarat că, în realitate, nu se poate vorbi de o revenire consistentă a sectorului rezidenţial, ci mai degrabă doar de o tendinţă de re-poziţionare. Domnia sa susţine că societatea pe care o conduce a avut o uşoară creştere a volumelor de ciment vândute în prima parte a anului în special datorită condiţiilor meteo favorabile.
Reporter: Cum apreciaţi că a evoluat piaţa construcţiilor în primul semestru? Dar piaţa cimentului? Cum au mers vânzările de ciment ale companiei în primele şase luni?
Florian Aldea: Potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Statistică, în primele 4 luni din 2014 s-a înregistrat o uşoară revenire a volumului lucrărilor rezidenţiale în comparaţie cu anul trecut, în procente variind între 4 şi 10%, în condiţiile unei scăderi de ansamblu a lucrărilor de construcţii de aproximativ 9%.
Dacă în cifre se poate vorbi de o mişcare în sens pozitiv faţă de anii precedenţi, pe anumite segmente, în realitate nu putem spune că vorbim de o revenire consistentă a acestui segment, ci mai degrabă doar de o tendinţă de re-poziţionare.
Referitor la compania noastră, în comparaţie cu anul 2013, volumele din prima parte a anului 2014 au fost în uşoară creştere în special datorită condiţiilor meteo favorabile.
Reporter: Care sunt principalele probleme cu care v-aţi confruntat în prima jumătate a acestui an?
Florian Aldea: Scăderea volumului execuţiei lucrărilor în infrastructură, lipsa finanţării pentru proiecte noi, apetitul scăzut pentru investiţii atât al companiilor; cât şi al persoanelor fizice, afectează piaţa anului 2014. De asemenea, introducerea unor taxe şi impozite noi, au impact în costurile de producţie ale companiei.
Lipsa cash flow-ului disponibil în piaţă, face să crească riscul pe încasări. Acesta este principalul motiv pentru care acţionăm pro-activ în protejarea companiei noastre pentru a minimiza aceste riscuri.
Reporter: Cum credeţi că va fi anul 2014 din punct de vedere al vânzărilor de ciment având în vedere evoluţia din prima jumătate a anului şi faptul că avem alegeri prezidenţiale în toamnă?
Florian Aldea: Sezonalitatea este o caractersitică a industriei în care activăm şi nu putem face estimări cât mai realiste în ceea ce priveşte evoluţia pieţei cimentului pe întregul an 2014. În ciuda evoluţiei pozitive din prima parte a anului, estimăm că piaţa va rămâne, cel mai probabil, la nivelul înregistrat în 2013, cu menţiunea că pot apărea oricând creşteri sau uşoare scăderi. Piaţă există, nevoi sunt, lipseşte încă încrederea şi finanţarea.
Important este să ne mobilizăm cât mai mult în a "face", mai ales că există fonduri UE care aşteaptă să fie accesate şi că România are mult de recuperat pentru a ajunge la standardele Comunităţii Europene.
În orice caz, pentru noi, la Carpatcement, nu doar volumele contează, ci şi satisfacţia clienţilor noştri. Avem produse specifice nouă, care ne diferenţiază pe piaţă şi care sunt un real avantaj pentru clienţii noştri, ajutându-i să îşi crească performanţa într-un raport just calitate/preţ.
Reporter: Se vede creşterea absorbţiei fondurilor europene din ultimul an în piaţă şi în vânzările de ciment? Din ce zone a venit cererea de ciment in prima jumatate a anului?
Florian Aldea: Am văzut şi noi informaţiile cu privire la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene şi salutăm orice iniţiative guvernamentale care să conducă la creşterea economică şi la atragerea de finanţări comunitare. Cu toate acestea, marile proiecte de infrastructură par că stagnează, în timp ce ponderea proiectelor mici a crescut.
Reporter: Pe piaţa imobiliară par că sunt semne de revenire pe sectorul rezidenţial. Dumneavoastră cum vedeţi situaţia?
Florian Aldea: Chiar dacă unii investitori, puţini la număr în comparaţie cu nevoile pieţei, sunt în stadiul în care intenţionează reluarea unor proiecte sau chiar au demarat astfel de acţiuni, pentru a vorbi de revenirea pieţei imobiliare ar trebui să fie finalizate şi puse în vânzare aceste ansambluri începute sau a acelora deja finalizate şi netranzacţionate încă.
Consider că această tendinţă sesizată de consultanţii imobiliari este doar aparentă, realitatea depinzând în mare măsură de evoluţia contextului economic şi de relansarea creditelor bancare pentru persoane fizice.
Reporter: Vă mulţumesc!