Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Francesca Postolache, PwC România:"Revine interesul investitorilor pentru activele imobiliare în insolvenţă"

Consilier /

Francesca Postolache, Director Servicii de Audit PWC

Francesca Postolache, Director Servicii de Audit PWC

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Altădată "El Dorado" imobiliar, Bucureştiul nu mai este în top 10 oraşe europene preferate de investitori, conform unui studiu recent al PwC. Dar mai multe companii de consultanţă imobiliară afirmă că investitori străini şi fonduri de investiţii evaluează, din nou, oportunităţile de pe piaţa noastră.

    Francesca Postolache, Director Servicii de Audit, Liderul echipei de servicii pentru sectorul imobiliar din cadrul PwC România, ne-a declarat: "După câţiva ani în care piaţa imobiliară autohtonă a resimţit din plin efectele crizei financiare, prin reducerea preţurilor proprietăţilor, scăderea volumului tranzacţiilor şi intrarea unor dezvoltatori în insolvenţă, se observă, începând din a doua parte a anului 2013, o oarecare revenire a interesului investitorilor, îndeosebi pentru activele aflate insolvenţă. PwC şi firma sa corespondentă de avocatură D&B David şi Baias au asistat câteva tranzacţii anul trecut cu astfel de active imobiliare aflate în insolvenţă, printre care vânzarea hipermarketului PIC de la Oradea. De altfel, această creştere a interesului investitorilor pentru România se observă şi la nivel macroeconomic prin majorarea volumului investiţiilor străine directe în 2013 (+26,8% faţă de 2012 potrivit raportărilor BNR)".

    Domnia sa avertizează că rămân încă semne de incertitudine: "Nu este deocamdată clar care va fi efectul pentru piaţa locală a retragerii masive de plasamente de pe pieţele emergente, ca urmare a deciziei Rezervei Federale Americane de reducere graduală a injecţiilor de lichiditate pe piaţă. Dacă privim la evoluţia monedelor din regiune, am putea spune că România este într-o zonă de risc. Pe de altă parte, fluctuaţia mult mai redusă a leului în comparaţie cu alte monede poate să dea un semnal de stabilitate, care să atragă un volum mai mare de plasamente străine".

    În opinia PwC, că piaţa imobiliară din România oferă în continuare oportunităţi de investiţii. Însă spre deosebire de perioada anterioară crizei, nu este o creştere generală a pieţei, iar reprezentantul PwC România consideră că investitorii trebuie să fie mult mai selectivi în deciziile de achiziţii.

    Până în prezent, cel mai atractiv sector al pieţei imobiliare pentru investitori a fost cel de birouri. Francesca Postolache ne-a spus: "Pe această piaţă am văzut cele mai semnificative tranzacţii din ultimii ani. Însă datele de creştere economică destul de consistentă din România în 2013 (3,5%) şi semnele de revigorare a consumului intern ar putea să revitalizeze şi alte segmente ale pieţei imobiliare, cum sunt cel comercial şi cel industrial".

    Domnia sa consideră că este greu de estimat dacă preţurile proprietăţilor au atins cel mai scăzut nivel, cu atât mai mult cu cât segmentele pieţei imobiliare nu au o evoluţie similară din acest punct de vedere. Sectorul rezidenţial fiind strâns legat de evoluţia creditării ipotecare va depinde de condiţiile de creditare şi de accesul la finanţare. Doamna Postolache ne-a explicat: "Din acest punct de vedere, nu vedem o creştere a creditării în acest an pe măsură ce interesul pentru credite rămâne scăzut, iar finanţările în moneda naţională încă nu sunt suficient de atractive. Prin urmare, pe segmentul rezidenţial am mai putea vedea scăderi de preţuri, însă cu o amplitudine mai mică decât în anii anteriori".

    Pe de altă parte, pe segmentele de birouri, cel comercial şi industrial credem că preţurile au ajuns la un echilibru, conform oficialului PwC România.

    În top 3 oportunităţi de investiţii imobiliare din Bucureşti, Francesca Postolache a enumerat clădirile de birouri de clasă A cu grad mare de ocupare şi care pot genera venituri constante; proprietăţile în insolvenţă care se vând cu un discount atrăgător; spaţiile logistice din jurul oraşelor care sunt sau au potenţialul de a deveni hub comercial.

    Conform concluziilor raportului Emerging Trends in Real Estate Europa 2014 - o prognoză a evoluţiei pieţei imobiliare publicată de Urban Land Institute (ULI) în asociere cu PwC, investitorii imobiliari se orientează spre pieţele în redresare economică, capitalele regionale şi proprietăţile de clasă secundară, pe măsură ce competiţia pentru activele imobiliare europene de clasă A se intensifică.

    Competiţia acerbă pentru activele imobiliare de clasă A pe marile pieţe imobiliare ale Europei îi determină pe investitorii în căutare de randamente atractive să se orienteze spre plasamentele în pieţele aflate în redresare economică, cum ar fi Irlanda şi Spania, spre capitalele regionale şi către proprietăţile de clasă secundară.

    Raportul subliniază că va fi capital substanţial disponibil pentru pieţele imobiliare europene în 2014, 71% dintre respondenţi crezând că va exista o creştere a sumelor disponibile pentru refinanţare sau pentru noi investiţii în acest an. Deşi o parte din capital va proveni de pe piaţa internă, investiţii semnificative sunt aşteptate să continue să vină dinspre fondurile suverane, în special cele asiatice. Aproape 80% dintre respondenţi cred că resursele din zona Asia - Pacific vor creşte în 2014, 67% dintre intervievaţi fiind de părere că resursele din Americi vor creşte în acest an.

    Raportul mai arată că din topul oraşelor europene preferate de investitorii imobiliari în acest an fac parte Munchen, Berlin, Londra, Istanbul, Zurich, Hamburg, Stockholm.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional