Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

FRANCOIS PETRY, HOLCIM ROMÂNIA: "Din păcate, nu s-au organizat licitaţii importante pentru proiecte de infrastructură în 2013-2014"

Companii /

"Din păcate, nu s-au organizat licitaţii importante pentru proiecte de infrastructură în 2013-2014"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Cererea de ciment este afectată, deocamdată, de nivelul redus al noilor proiecte de infrastructură, ne-a declarat Francois Petry, directorul general al Holcim România. În trimestrul I din 2014, compania a înregistrat o creştere de 5,1% a volumelor de ciment şi clincher comparativ cu perioada similară din 2013, iar directorul Holcim România apreciază că pe piaţă s-a resimţit o uşoară redresare comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013. Francois Petry susţine că este mult prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la evoluţia pieţei în 2014 mai ales că nu s-au organizat licitaţii importante pentru proiecte de infrastructură în perioada 2013-2014, iar majoritatea celor demarate în 2011-2012 sunt aproape finalizate. Holcim România se aşteaptă la o relansare a sectorului rezidenţial, care ar putea creşte în 2014 datorită investiţiilor în proiecte mici şi medii.

    Reporter: Cum a evoluat piaţa construcţiilor din ţara noastră în prima jumătate a acestui an comparativ cu perioada similară a lui 2013?

    Francois Petry: În primele trei luni am resimţit o uşoară redresare a pieţei comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, însă este mult prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la evoluţia pieţei în 2014. Din păcate, nu s-au organizat licitaţii importante pentru proiecte de infrastructură în perioada 2013-2014, iar majoritatea proiectelor demarate în 2011-2012 sunt aproape finalizate.

    Ne aşteptăm la o relansare a sectorului rezidenţial, care ar putea creşte în 2014 datorită investiţiilor în proiecte mici şi medii. În acelaşi timp, sectorul nerezidenţial va continua să se dezvolte, prin intermediul lanţurilor de bricolaj şi de retail, dar şi al proiectelor de clădiri de birouri şi spaţii industriale.

    Credem că pe termen mediu şi lung, piaţa României are un potenţial foarte mare în toate segmentele: infrastructură, nerezidenţial (clădiri de birouri, industriale sau comerciale) şi rezidenţial. Proiectele de infrastructură şi o mai bună absorbţie a fondurilor europene disponibile ar putea impulsiona creşterea sectorului construcţiilor şi, implicit, a consumului de ciment. Aceasta ar avea multiple avantaje nu doar pentru domeniul construcţiilor, având în vedere că principalul obstacol în calea dezvoltării în România este lipsa infrastructurii. Accelerarea celor mai importante proiecte de infrastructură, cum este de exemplu finalizarea Coridorului IV de transport, ar fi cu siguranţă în beneficiul întregii economii a ţării.

    Reporter: Care este situaţia pe piaţa cimentului? Care a fost evoluţia vânzărilor în primul trimestru din 2014?

    Francois Petry: După cum ştiţi deja, evoluţia pieţei cimentului este strâns legată de evoluţia pieţei construcţiilor. Ceea ce putem spune deocamdată este că cererea de ciment este afectată de nivelul redus al noilor proiecte de infrastructură.

    În trimestrul I din 2014, am înregistrat o creştere de 5,1% a volumelor de ciment şi clincher comparativ cu perioada similară din 2013. Acest lucru a fost posibil datorită condiţiilor meteo favorabile, dar şi a creşterii PIB-ului şi consumului.

    Reporter: Cum credeţi că va arăta 2014 din punctul de vedere al vânzărilor de ciment, având în vedere evoluţia din prima jumătate a anului şi faptul că în toamnă vor avea loc alegeri prezidenţiale?

    Francois Petry: Este mult prea devreme să tragem concluzii cu privire la evoluţia pieţei în 2014. Într-un scenariu optimist, estimăm că vânzările noastre vor creşte comparativ cu 2013. Totuşi, dacă ne uităm în jur, vedem că nu există noi proiecte mari de infrastructură în dezvoltare, astfel că rămânem precauţi în ceea ce priveşte estimarea exactă a evoluţiei vânzărilor.

    Având în vedere că anul acesta vor avea loc alegeri, ne aşteptăm la o oarecare reorientare a priorităţilor spre proiecte de infrastructură, însă şi la alte întârzieri de plată pentru lucrări, ceea ce reprezintă în continuare o problemă majoră pentru clienţii noştri şi, implicit, pentru compania noastră.

    Reporter: Autorităţile spun că se fac progrese în privinţa absorbţiei fondurilor UE. Simţiţi acest lucru pe piaţă sau în vânzările de ciment?

    Francois Petry: Principalele motoare de creştere în primul trimestru au fost sectorul rezidenţial şi cel nerezidenţial, care, aşa cum am mai spus, ar putea evolua pozitiv în continuare în 2014, datorită investiţiilor în proiecte mici şi medii.

    Deocamdată, majoritatea lucrărilor aflate acum în derulare sunt în proiecte demarate în 2011-2012, care sunt aproape finalizate. Într-adevăr, este nevoie de o creştere a nivelului de absorbţie a fondurilor europene alocate pentru infrastructură, iar aceasta ar putea duce la majorarea nivelului cheltuielilor cu infrastructura atât de necesară.

    Reporter: Din ce domenii provine cererea de ciment în prima jumătate a anului?

    Francois Petry: Cea mai mare cerere de ciment şi beton în 2013-2014 a provenit de la marile proiecte de infrastructură, precum autostrăzile de pe coridorul IV (Nădlac-Arad tronson 2, Lugoj-Deva tronson 1, Orăştie-Sibiu tronson 2,3,4), reabilitările de căi ferate (Curtici-Arad, Vinţu-Coşlariu, Coşlariu-Micăsasa, Atel-Sighişoara), metroul Bucureşti magistrala 5 (Drumul Taberei - Universitate) şi reabilitările de drumuri (DN56 Craiova-Calafat, DN14 Sibiu-Mediaş-Sighişoara).

    Am înregistrat, de asemenea, o cerere substanţială pentru o serie de proiecte nerezidenţiale, precum Floreasca Park, Skanska, Hermes Business Campus, Emerson Cluj, Emerson Oradea, Fabrica de Rulmenţi SNR, Coresi Tractorul Braşov etc.

    Reporter: Consultanţii în imobiliare spun că piaţa locuinţelor dă semne de revenire anul acesta şi că există investitori care au lansat mai multe proiecte rezidenţiale în Bucureşti şi în ţară. Cum comentaţi aceste declaraţii?

    Francois Petry: Piaţa rezidenţială se numără printre motoarele de creştere din prima jumătate a anului.

    Credem că sectorul nerezidenţial va continua să se dezvolte în perioada următoare, prin intermediul reţelelor de bricolaj şi de retail, proiectelor de clădiri de birouri şi spaţii industriale.

    Totuşi, revitalizarea totală a sectorului privat depinde de numeroşi factori interni şi externi. Dacă este să ne referim la factorii interni, sectorul rezidenţial şi cel nerezidenţial vor reveni cu siguranţă pe creştere, atunci când va exista o vizibilitate mai mare cu privire la perspectivele economice şi când persoanele fizice şi companiile îşi vor recăpăta încrederea în economie.

    Ştiţi cu siguranţă că majorarea veniturilor ca urmare a creşterii PIB-ului şi a altor factori ar putea promova cererea în segmentul rezidenţial, care este acum blocat. Mai mult, dacă principalele pieţe de export pentru produsele româneşti (ex. Europa de Vest) vor reveni pe creştere în următorii ani, iar creditarea bancară va redeveni mai accesibilă, vom vedea mai multe proiecte nerezidenţiale în dezvoltare.

    Reporter: Care sunt principalele probleme cu care v-aţi confruntat în prima jumătate a acestui an?

    Francois Petry: Piaţa este încă afectată de condiţiile economice dificile din ultimii ani, cu consecinţe directe pentru clienţii noştri, cum ar fi termene de plată mai mari, probleme tot mai mari cu datoriile neperformante, şi soluţii de finanţare dificile. Am încercat şi încercăm în continuare să ne sprijinim clienţii cât se poate de mult. Termenele de plată pentru proiectele de infrastructură reprezintă o situaţie specială şi o problemă majoră pentru unii dintre clienţii noştri şi, implicit, pentru compania noastră.

    În plus, 2014 a adus unele taxe noi, îndeosebi cea pe construcţiile speciale, care nu face altceva decât să crească presiunea asupra costurilor şi preţurilor, nu doar pentru industria cimentului, ci asupra întregii economii.

    Reporter: Vă multumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional