Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Impact vrea să folosească piaţa de capital pentru finanţarea proiectelor

. Companii /

Impact vrea să folosească piaţa de capital pentru finanţarea proiectelor
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Interviu cu Lucian Mateescu, CEO Impact Developer & Contractor

    Dezvoltatorul imobiliar Impact (simbol IMP) intenţionează ca, în acest an, să utilizeze piaţa de capital drept principală sursă de finanţare pentru proiectele sale de dezvoltare, care cuprind, printre altele, construcţia de 356 de apartamente în cartierul Greenfield, din Bucureşti, ne-a declarat directorul general al companiei, Lucian Mateescu.

    Acţionarii Impact au aprobat, la sfârşitul lui 2013, emiterea de obligaţiuni în valoare de 100 milioane lei, cu maturitate pe cinci ani.

    Conducerea companiei a propus, la finele lui ianuarie, majorarea capitalului social cu 80 milioane lei, o decizie în acest sens urmând să fie luată la începutul acestei luni.

    Aceste planuri au atras aprecieri din partea autorităţilor pieţei noastre de capital, potrivit poziţiei exprimate recent de către Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, responsabil pentru sectorul instrumentelor şi investiţiilor financiare.

    Impact are un nou management, începând cu iunie 2013, când Lucian Mateescu a preluat funcţia de director general de la Ştefan Gheorghiu Milicin.

    Şi acţionariatul dezvoltatorului imobiliar, care este listat la Bursa de Valori Bucureşti din anul 1996, a suferit modificări importante, prin ieşirea lui Dan Ioan Popp, fondatorul Impact, şi intrarea lui Gheorghe Iaciu, care a ajuns să deţină, în prezent, aproape jumătate din capitalul social al firmei.

    Domnul Mateescu ne-a vorbit, în cadrul unui interviu, despre anul care s-a încheiat şi aşteptările pentru cel în curs.

    Reporter: În anul 2013, Impact şi-a redus pierderile la aproape jumătate faţă de nivelul din 2012. Ce măsuri aţi întreprins pentru obţinerea acestor rezultate?

    Lucian Mateescu: Din luna iunie 2013, Impact are un management complet nou. Acţionariatul Impactul este, de asemenea, în majoritate nou. Deciziile celor două organisme menţionate s-au axat pe modelarea unui plan de afaceri 2014 - 2018 bun, plan ce are drept obiectiv principal, fără vorbe mari, câştigarea atenţiei şi încrederii clienţilor noştri. Tot ceea ce vizează o firmă vine natural, apoi.

    Totuşi, concret, menţionăm că am reuşit stingerea tuturor litigiilor vechi care puneau în pericol compania. În mai 2013, Impact era chemată în instanţă într-un număr de 153 de procese.

    Astăzi, compania mai este parte doar la trei dintre aceste procese. Toate cheltuielile potenţiale sunt provizionate, niciunul nepunând în dificultate bunul mers al firmei. Întregul personal a trecut printr-o evaluare minuţioasă, organizaţia fiind serios modificată. Liniile de credit existente în iunie 2013, precum şi toate contractele cu partenerii de afaceri ai Impact au fost renegociate.

    În luna decembrie 2013, firma a vândut aproape 80% din drumurile şi reţelele de utilităţi către locatarii ansamblurilor construite de Impact . Toate aceste drumuri interioare şi utilităţi, în patrimoniul Impact, produceau doar pierderi financiare. Au fost obţinute noi planuri urbanistice şi zonale pentru toate terenurile deţinute de Impact. Astfel, valoarea activului net al companiei a fost îmbunătăţită.

    Reporter: Ce aşteptări aveţi cu privire la rezultatele pe care urmează să le obţineţi în 2014?

    Lucian Mateescu: Convingerea noului management al Impact este că anul 2014 va marca obţinerea de profit operaţional. Astfel, punem accent atât pe construcţiile noi, cât şi pe concentrare serioasă în vânzarea terenurilor deţinute în ţară (Oradea , Ploieşti, Constanţa) şi în Bucureşti. Oferta de terenuri a Impact este "la cheie", adică teren cu toate utilităţile şi proiect de casă la alegere, mergând până la obţinerea autorizaţiei şi construcţia casei la cererea clientului.

    Reporter: Cum estimaţi că va evolua, în acest an, piaţa imobiliară, din punct de vedere al tranzacţiilor şi al preţurilor pentru terenuri şi locuinţe?

    Lucian Mateescu: Ne-am convins cu toţii că începutul anului 2013 a marcat punctul de inflexiune în evoluţia numărului tranzacţiilor imobiliare. Unanim acceptat între profesionişti este că, la un an de la acest eveniment, şi preţul proprietăţilor imobiliare a intrat pe o tendinţă pozitivă. Este adevărat că nu sunt aşteptate creşteri marcante ale preţurilor, dar categoric vorbim de creştere.

    Reporter: Care este profilul cumpărătorului de locuinţe noi în această perioadă?

    Lucian Mateescu: Cumpărătorul de locuinţă nouă, este, în primul rând, utilizatorul final, informat, capabil de analiză comparativă a calităţii, o persoană care înţelege să facă chiar şi un efort financiar pentru confortul familiei. Nu în ultimul rând, chiar dacă unii pot considera acesta un subiect, hai să zicem, tabu, cumpărătorul de locuinţă nouă conştientizează că îşi pune familia la adăpost faţă de un eventual cutremur.

    De asemenea, dobânzile bancare menţinându-şi tendinţa decrescătoare, vom vedea din ce in ce mai mulţi oameni care vor alege din nou investiţia imobiliară in detrimentul depozitelor.

    Reporter: Ce planuri are Impact pentru dezvoltarea de locuinţe noi în acest an?

    Lucian Mateescu: În 2014, Impact va continua extinderea cartierului Greenfield, prin construirea unei număr de 356 apartamente de două şi trei camere.

    De asemenea, vom iniţia, în perioada imediat următoare, un concurs pentru desemnarea celor mai ingenioase soluţii arhitecturale pentru case unifamiliale. Aceste proiecte vor fi puse, cu titlu gratuit, la dispoziţia clienţilor care vor achiziţiona terenuri de case de la Impact.

    Terenurile scoase la vânzare pentru construcţia de case se află în cartierul Greenfield din Bucuresti, în cartierul Zenit din Constanţa şi în cartierul Roua din Ploieşti.

    Reporter: Ce strategie aveţi în privinţa vânzărilor de locuinţe în 2014? Intenţionaţi să menţineţi preţurile sau să le modificaţi, în sus sau în jos?

    Lucian Mateescu: Politica preţurilor de vânzare abordată de Impact va fi constantă în primele două trimestre ale anului 2014. Dacă toate aparenţele actuale privitoare la piaţa imobiliară vor deveni mai concrete, Impact are în vedere creşterea calităţii construcţiilor sale noi, odată cu raportarea preţului la această îmbunătăţire.

    Reporter: Plănuiţi să vindeţi în bloc active pentru acoperirea datoriilor?

    Lucian Mateescu: Suma totală a creditelor Impact este cifrată sub 20% din valoarea activului net. De la instalarea noului management , compania nu a înregistrat nici măcar o zi de întârziere faţă de graficul de rambursare agreat cu băncile, drept pentru care Impact nu are nicio constrângere în acest sens.

    Reporter: Cum caracterizaţi relaţia cu băncile?

    Lucian Mateescu: O relaţie bună aş putea spune. În viitorul apropiat, având în vedere scăderea generală a dobânzilor şi, nu în ultimul rând, o lichiditate confortabilă a firmei, vizăm fie o diminuare a dobânzilor împrumuturilor, prin renegociere, fie o rambursare anticipată.

    Reporter: Când intenţionaţi să lansaţi emisiunea de obligaţiuni în valoare de 100 milioane lei?

    Lucian Mateescu: Aşa cum reiese din ultimul convocator publicat, în cadrul Adunării Generale Extradordinare a Acţionarilor (AGEA) din data de 6 martie 2014 vom supune votului acţionariatului o majorare de capital de 80 milioane lei. Ulterior acestei operaţiuni, vom analiza momentul cel mai oportun pentru punerea în aplicare a votului favorabil al acţionariatului pentru emisiunea de obligaţiuni în valoare de 100 milioane lei.

    Reporter: Intenţionaţi ca, în 2014, să folosiţi cu precădere piaţa de capital pentru finanţarea activităţii Impact?

    Lucian Mateescu: Intenţia de finanţare pentru acest an este, cu precădere, de pe piaţa de capital. Totuşi, nu excludem şi finanţări bancare, punctual, pe proiect.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional