Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

IULIA PASCU, VAILLANT ROMÂNIA:"Interesul pentru încălzirea în pardoseală creşte exponenţial"

Companii /

"Interesul pentru încălzirea în pardoseală creşte exponenţial"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Piaţa autohtonă a centralelor termice va înregistra o stagnare, în acest an, la nivelul unităţilor vândute, dar cu o pondere crescută a proiectelor şi a înlocuirilor, în pofida debranşărilor care îşi vor continua trendul ascendent, ne-a declarat Iulia Pascu, country manager al Vaillant România.

    Domnia sa ne-a precizat că, în ultima perioadă, în topul preferinţelor, se observă creşterea ponderată a interesului pentru tehnologiile eficiente, dar şi interesul celor care folosesc resurse regenerabile. De asemenea, compania a constatat o creştere semnificativă a înlocuirilor, estimările pentru 2014 ridicând ponderea acestora la 20% din totalul pieţei. În opinia doamnei Pascu, interesul pentru încălzirea în pardoseală creşte exponenţial şi creează cea mai dinamică creştere din domeniu, în acest moment.

    Iulia Pascu susţine că valoarea pieţei centralelor termice este de circa 65 de milioane de euro, iar preţul unei astfel de instalaţii este constant descendent din cauza puterii de cumpărare limitate şi a atitudinii rezervate a populaţiei privind nesiguranţa mediului economic.

    Reporter: Cât la sută din populaţie mai este branşată la sistemele centralizate de încălzire şi ce proporţie din locuitorii ţării utilizează centralele termice?

    Iulia Pascu: Anul 2013 a marcat schimbarea ponderii între consumatorii racordaţi la sistemul centralizat şi cei care utilizează centrale termice, în favoarea celor din urmă. Procentual vorbind, locuitorii cu centrale termice au ajuns la 60% din segmentul de piaţă al încălzirii pe gaz.

    Reporter: Vă rog să ne faceţi o prezentare, pe judeţe, a celor care sunt branşaţi la sistemul termic central şi utilizatorii de centrale.

    Iulia Pascu: Experienţa ultimilor ani a dovedit că în judeţele în care accesul la debranşări este facil şi nivelul birocratic scăzut, consumatorii sunt stimulaţi să aleagă sistemele individuale de încălzire. Există judeţe precum Sibiu şi Gorj unde nivelul de debranşare este de peste 90%. În ultimii ani, un nivel ridicat al debranşărilor am regăsit în Mureş, Timişoara, Galaţi, ceea ce, în mod evident, a creat oportunităţi de vânzare a centralelor termice în zonele respective.

    Reporter: Care sunt avantajele utilizării unei astfel de centrale?

    Iulia Pascu: Încălzirea individuală are, în primul rând, avantajul autonomiei, al confortului utilizatorului de a utiliza echipamentul în mod eficient şi potrivit propriilor cerinţe. Un alt argument hotărâtor este raportul optim între cât consum şi cât plătesc, ceea ce americanii numesc "Value for money".

    Reporter: Care sunt costurile montării unei centrale de apartament sau de bloc şi ce economii intervin ulterior, la factura de încălzire?

    Iulia Pascu: Pentru un apartament standard de 60 de metri pătraţi, costul instalaţiei termice se ridică la aproximativ 6.000 de lei, iar o centrală termică convenţională Vaillant ajunge la 2.500 lei. În cazul achiziţionării unei centrale în condensaţie, costul acesteia este de 3.900 lei, iar economia la factură (n.r. faţă de sistemul centralizat) variază între 10% şi 30% în funcţie de instalaţie şi tipul de centrală ales.

    Reporter: Aţi spus recent că importul de centrale termice convenţionale va fi interzis din a doua parte a anului 2015, iar vânzarea acestui tip de centrale va fi oprită din 2016. Există o tendinţă în piaţă pentru achiziţia centralelor termice în condensaţie?

    Iulia Pascu: Comportamentul clientului a evoluat corespunzător, el fiind cel care a determinat şi determină, în continuare, evoluţia pieţei sistemelor de încălzire. Spre deosebire de perioada iniţială de dezvoltare a pieţei, în care sistemele convenţionale dominau incontestabil în topul preferinţelor, în ultima perioadă putem observa un interes sporit acordat tehnologiilor eficiente, încadrând aici centralele în condensaţie. Cu toate acestea, nivelul de preţ joacă în continuare un rol decisiv în decizia de cumpărare.

    Reporter: Ce tipuri de produse de încălzire sunt cele mai căutate?

    Iulia Pascu: Cele mai căutate sunt, în continuare, centralele termice pe gaz, acolo unde există branşament în acest sens, iar în zonele rurale interesul este crescut pentru cazane pe lemn şi centrale electrice.

    Reporter: Ce recomandări faceţi utilizatorilor de centrale şi, respectiv, celor care doresc să utilizeze un astfel de produs?

    Iulia Pascu: Recomand clienţilor să aleagă un produs bazându-se pe caracteristicile tehnice, serviciile pre şi post-vânzare şi notorietatea mărcii. Consider că valoarea adăugată a serviciilor ar trebui să fie un argument hotărâtor în alegerea clienţilor.

    Reporter: Cum a evoluat piaţa pe care activaţi, în ultimii ani?

    Iulia Pascu: În ultima perioadă, în topul preferinţelor, putem observa creşterea ponderată a interesului pentru tehnologiile eficiente, dar şi interesul celor care folosesc resurse regenerabile. De asemenea, se constată o creştere semnificativă a înlocuirilor, estimările pentru 2014 ridicând ponderea acestora la 20% din totalul pieţei.

    Reporter: Ce estimări aveţi pentru acest an, legate de piaţa de profil?

    Iulia Pascu: Anul acesta va fi similar cu anul trecut, ca număr de unităţi, respectiv 150.000, dar cu o pondere crescută a proiectelor şi a înlocuirilor în pofida debranşărilor care îşi vor continua trendul descendent.

    Reporter: La ce valoare se ridică piaţa, în acest moment?

    Iulia Pascu: Valoarea estimată a pieţei centralelor murale este de circa 65 de milioane de euro.

    Reporter: Cum au evoluat preţurile din domeniu (atât preţurile centralelor termice, cât şi cele din segmentul panourilor solare, pompelor de căldură şi aparatelor de aer condiţionat)?

    Iulia Pascu: Preţul are un trend descendent constant, bazat pe puterea de cumpărare redusă şi atitudinea rezervată a populaţiei privind nesiguranţa mediului economic. În ceea ce priveşte piaţa de aer condiţionat, preţul are un caracter ascendent datorat obligativităţii de a comercializa doar invertere, cu un nivel de eficienţă energetică acceptat de legislaţia europeană.

    Reporter: Care este raportul cerere/ofertă pe piaţa noastră, în domeniul în care activaţi şi cum a evoluat acesta?

    Iulia Pascu: Structura pieţei centralelor murale înregistrează o transformare, ponderea segmentelor înlocuirilor şi a construcţiilor noi fiind ascendentă.

    Reporter: Ce alte alternative de încălzire există şi în ce proporţie sunt acestea utilizate la noi?

    Iulia Pascu: Referitor la alternativele de încălzire individuală - cele mai populare, în acest moment, sunt cele pe gaz, combustibil solid şi electric. În lipsa unui program de subvenţii, interesul pentru variantele ce au la bază energii regenerabile este limitat.

    Reporter: Există pe piaţa locală un interes pentru sistemele de încălzire prin pardoseală? Care este valoarea acestei pieţe? Dar un interes pentru achiziţia pompelor de căldură?

    Iulia Pascu: Interesul pentru încălzirea în pardoseală creşte exponenţial şi aduce, probabil, cea mai dinamică creştere din domeniu, în acest moment. În ceea ce priveşte piata pompelor de căldură, nivelul acesteia este încă unul redus din cauza costului ridicat.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    Anul trecut, Vaillant România a avut o cifră de afaceri de 16,3 milioane de euro şi o cotă de piaţă de 23%, potrivit Iuliei Pascu, directorul general al companiei. Domnia sa a menţionat că afacerile companiei s-au menţinut la acelaşi nivel din 2012.

    Pentru anul acesta, grupul Vaillant se aşteaptă la o creştere cu 3% a cifrei de afaceri şi a profitului, a declarat Carnsten Voigtlander, directorul general al grupului. Domnia sa a menţionat: "Ne propunem să ne consolidăm succesul de piaţă, în perioada următoare, acordând atenţie egală tuturor segmentelor de piaţă - premium, mediu, economic, prin abordarea dedicată a celor trei mărci pe care le reprezentăm în România, respectiv Vaillant, Saunier Duval, Protherm. Pregătirea întregii arhitecturi comerciale - canale de distribuţie, gama de produse, servicii pre/post vânzare, în vederea îndeplinirii tuturor cerinţelor şi prevederilor noilor norme europene ERP (Energy Related Products), ce vor fi aplicate începând cu a doua jumătate a anului viitor, reprezintă o prioritate pentru Vaillant România".

    Importul de centrale termice convenţionale va fi interzis din a doua parte a lui 2015, pe teritoriul Uniunii Europene, iar vânzarea acestui tip de centrale va fi oprită din 2016, a precizat directorul Vaillant România.

    Pentru moment, Vaillant nu are planuri să construiască o fabrică în ţara noastră, din cauză că volumul de vânzări de pe piaţa autohtonă nu este destul de mare, a subliniat Carnsten Voigtlander.

    Cele mai multe produse comercializate de Vaillant România sunt importate din Slovacia şi Germania.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional