Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

PE PIAŢA IMOBILIARĂBiriş: "Distorsiunile concurenţiale între persoanele fizice şi cele juridice se păstrează"

Consilier /

Biriş: "Distorsiunile concurenţiale între persoanele fizice şi cele juridice se păstrează"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Distorsiunile concurenţiale între persoanele fizice şi cele juridice se păstrează pe piaţa imobiliară, potrivit avocatului Gabriel Biriş, partener în cadrul Casei de avocatură "Biriş Goran", care ne-a spus că, pentru imobilele cu destinaţie comercială, raportul dintre impozitul datorat de persoanele fizice şi cel pe care trebuie să-l achite persoanele juridice pentru aceeaşi clădire este de câteva zeci de ori. "Impozitul pe clădiri datorat de persoanele juridice este prea mare, afectează dezvoltarea pieţei şi descurajează investiţiile de calitate superioară, acesta fiind calculat la valoarea contabilă. În plus, este scump de administrat şi generează riscuri semnificative pentru investitori. Este regretabil că nu a fost implementată obligaţia asumată în 2012 de a reforma impozitul pe clădiri", după cum ne-a explicat domnia sa.

    Avocatul Biriş este de părere că taxa pe construcţii speciale este considerată în mod eronat un impozit pe proprietate, acesta fiind, de fapt, un impozit pe investiţii. Acestă taxă a fost introdusă fără niciun fel de consultări cu mediul de afaceri, fără o analiză serioasă de impact, potrivit lui Gabriel Biriş.

    Domnia să consideră că impozitul în cauză îi afectează serios pe toţi investitorii, indiferent de sector, dar în special pe cei din agricultură, logistică şi energie. De asemenea, acesta creează distorsiuni, cei mai afectaţi fiind cei care au investit recent în facilităţi moderne de producţie, spune domnul Biriş.

    Printre alte taxe şi impozite care îngreunează activitatea din sectorul imobiliar se regăseşte Taxa pe Valoarea Adăugată.

    "TVA afectează serios piaţa imobiliară, atât pe sectorul B2C, un nivel de 24% fiind, pur şi simplu, prea mare pentru a putea fi acoperit de familiile din România; cât şi în sectorul B2B, unde prefinanţarea TVA reprezintă o frână şi un impediment în efectuarea vânzărilor de active. Ar trebui aplicată măsura de taxare inversă, permisă de Directiva în domeniu, întrucât ar dinamiza foarte mult piaţa", opinează Gabriel BIriş.

    Domnia sa susţine că, din punct de vedere fiscal, cadrul legislativ ar putea fi simplificat şi eficientizat, în special în ceea ce priveşte impozitul pe clădiri şi TVA: "Nou introdusa scutire de la plata impozitului pe profitul obţinut din vânzarea de titluri de participare ar putea ajuta la creşterea numărului de tranzacţii".

    Avocatul afirmă că se observă o uşoară revigorare a sectorului, atât în ceea ce priveşte numărul tranzacţiilor cu proiecte vechi, dar şi din punct de vedere al proiectelor noi. Nivelul pieţei nu este comparabil cu cel din perioada 2005-2008, "complet nesustenabil", în opinia lui Gabriel Biriş, care apreciază că piaţa va continua să crească uşor, în acest an.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional