Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Rolul cărămizii în construirea unei case

Materiale /

Rolul cărămizii în construirea unei case
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Orice persoană, în momentul în care se află în situaţia să-şi construiască o casă, îşi doreşte să poată realiza cea mai frumoasă şi mai rezistentă locuinţă.

    "Casele din cărămidă sunt durabile, oferă siguranţă familiei, un mediu sănătos şi reprezintă o investiţie care îşi păstrează valoarea în timp, pentru mai multe generaţii", apreciază specialiştii de la Wienerberger, care afirmă că, fiind realizate din argilă, apă şi foc, cărămizile sunt prietenoase cu mediul. Acestea sunt rezistente pentru orice tip de acoperiş şi oferă o izolaţie termică superioară, ceea ce înseamnă mai puţine pierderi de energie şi, implicit, costuri mai mici la facturile lunare de utilităţi, mai arată sursele citate.

    Când alegi cărămida pentru construcţia casei, decizi pentru aproximativ 5% din costul total al investiţiei, conform experţilor de la Wienerberger, care susţin că acest tip de material este accesibil ca preţ, contrar percepţiei generale: "Produsele ceramice pentru construcţii pot avea multiple utilizări, de la cărămizi pentru zidării şi faţade, ţiglă ceramică pentru acoperişuri, până la pavaje pentru grădini, terase sau spaţii deschise. De asemenea, produsele ceramice pot fi utilizate pentru toate stilurile arhitecturale, fie că este vorba de construcţia unei case unifamiliale sau a unor blocuri de apartamente, birouri sau clădiri publice".

    Dintre argumentele în favoarea construcţiilor de cărămidă, specialiştii citaţi detaliază câteva: "Cărămida este făcută din materiale naturale, ea este realizată din argilă, unul dintre cele mai răspândite materiale de pe pământ. Apoi este arsă într-un cuptor la peste 800 de grade Celsius.

    Cărămida rezistă în timp. Utilizate în Orientul Apropiat şi India acum peste 5.000 de ani, construcţiile din cărămidă au ajuns la egipteni, la români şi mai aproape de zilele noastre au devenit materialul preferat în construirea caselor. În plus, cărămizile de astăzi sunt supuse unor procese de fabricaţie cu standarde extrem de riguroase, ceea ce rezultă într-un produs final mult mai performant decât cărămizile clădirilor antice, care încă rezistă.

    Cărămida este un material de construcţii accesibil.

    Zidăria realizată din cărămidă este performantă energetic în mod natural. Este un material de construcţie cu proprietăţi de «masă termică» excepţională. Masa termică este abilitatea materialelor grele şi dense de a reţine căldura şi apoi a o elibera încet. Acest lucru înseamnă că în lunile de vară cărămida menţine locuinţa răcoroasă în cea mai caldă perioadă a zilei, iar în timpul iernii zidurile de cărămidă stochează căldura casei şi o eliberează treptat în interior. Nici un alt material de construcţie nu are masa termică pe care o are cărămida, această proprietate fiind cunoscută şi apreciată de sute de ani.

    Cărămida este cel mai sustenabil material de construcţie «verde». Având în vedere impactul pe care clădirile îl au asupra consumului de energie şi, deci, asupra mediului, cărămida ar trebui să facă parte din orice strategie de construcţie ecologică. De ce? Pentru că este făcută din ingrediente 100% naturale, poate fi reciclată în nenumărate moduri, iar pierderile sunt mai mici decât la orice alt material de construcţie. Peste 80% dintre producătorii de cărămidă refolosesc resturile rămase după ardere şi le transformă în alte produse".

    Reprezentanţii Wienerberger îi sfătuiesc pe cei care intenţionează să-şi construiască o casă să ţină cont de zona seismică în care se află terenul.

    "Regimul seismic al amplasamentului dictează structura unei case din zidărie portantă, astfel încât zonele cu seismicitate ridicată impun o densitate ridicată de pereţi structurali şi limitări în regimul de înălţime".

    Din 2020, noile case trebuie să aibă un consum de energie aproape zero

    Din anul 2020, potrivit Directivei 31/2010 a Uniunii Europene, va fi obligatoriu ca toate casele nou construite să aibă un consum de energie aproape egal cu zero. Clădirile trebuie să fie cu 20% mai eficiente până în 2020, prin reducerea emisiilor cu 20% şi creşterea cantităţii de energie regenerabilă cu 20%.

    Printre altele, energia solară va juca un rol major în acest proces.

    Potrivit surselor citate, "aproximativ 80% din casele existente în ţara noastră sunt realizate în regie proprie, iar proprietarii acestora încearcă, de obicei, să-şi depăşească atribuţiile şi competenţele şi devin ei înşişi liderii şantierului: dau indicaţii, ajută cot la cot şi, câteodată, iau decizii destul de importante singuri, din dorinţa de a face lucrurile «ca la carte»".

    În acest context, experţii de la Wienerberger atrag atenţia că, pe lângă posibilele probleme structurale şi de construcţie ce pot surveni ca urmare a unor decizii de moment, "economiile financiare nu sunt atât de mari pe cât este efortul de a deveni atât diriginte de şantier, cât şi şef de proiect şi muncitor necalificat la un loc".

    Un model de casă performantă din punct de vedere energetic este Casa e4 din cărămidă de la Wienerberger, care are un consum energetic aproape de zero (nZEB).

    Acest tip de locuinţă a fost realizată în 2015, în cartierul rezidenţial Paradisul Verde de lângă Bucureşti, fiind prima Casă e4 construită în Europa Centrală şi de Est.

    Potrivit specialiştilor, Casa e4 din cărămidă de la Wienerberger se bazează pe următoarele principii: folosirea resurselor energetice regenerabile şi un preţ final accesibil, apropiat de cel al construcţiilor convenţionale, oferind însă aceleaşi funcţiuni, confort şi spaţiu.

    "Conceptul Casei e4 întruneşte criteriile ambiţioase de eficienţă ale UE şi implică o serie de efecte pozitive", apreciază reprezentanţii Wienerberger, adăugând că acestea presupun "să plăteşti mai puţin pentru încălzire şi răcire şi, în acelaşi timp, să ştii că ai construit cu responsabilitate pentru familia ta şi pentru mediul înconjurător".

    Sursele citate arătă că principiile din care s-a născut proiectul Casei e4 sunt energia, economia, ecologia, emoţia şi sănătatea.

    Alegerea materialelor este esenţială pentru calitatea unei case, iar alegerea magazinului de unde vor fi cumpărate aceste materiale este esenţială pentru costurile şi eficienţa operaţională a lucrului pe şantierul respectivei locuinţe, mai spun specialiştii citaţi: "Ideal ar fi ca toate materialele să fie cumpărate progresiv, pe măsura nevoilor, lucru care ar trebui să fie comunicat de către dirigintele de şantier şi de proiectant".

    În cazul în care există obligativitatea ca materialele să fie depozitate pe şantier, acestea trebuie protejate, fie cu ajutorul unui container, fie punându-le într-un depozit. Dacă perioada dintre cumpărare şi folosire va fi lungă, iar vremea nefavorabilă, există riscul ca materialele să-şi piardă proprietăţile şi chiar garanţia. De exemplu, fierul poate rugini, lemnul poate mucegăi etc., iar în momentul în care va fi nevoie de materiale, va trebui să fie înlocuite o parte din ele.

    Sistemul Porotherm de la Wienerberger - soluţia modernă de zidărie adaptată condiţiilor de mediu şi climă

    Porotherm este un sistem complet de zidărie ceramică format din cărămizi, planşee ceramice, buiandrugi şi mortare, gândit de Wienerberger.

    Gamele Porotherm sunt Porotherm TermoExpert, Porotherm Durabil, Porotherm Optim, Porotherm Interior şi Porotherm Complet.

    "Create cu tehnologii de ultimă generaţie, blocurile ceramice Porotherm reprezintă o soluţie modernă de zidărie, adaptată perfect la condiţiile de mediu şi climă, conform normelor de construcţie din ţara noastră", apreciază experţii din cadrul companiei.

    Aceştia menţionează că blocurile ceramice Porotherm reprezintă rezultatul a peste 195 de ani de Inovaţie Wienerberger, fiecare gol din configuraţia lor contribuind la obţinerea performanţelor termice specifice Porotherm.

    Configuraţia de tip fagure a blocurilor ceramice din Gama Porotherm TermoExpert, Porotherm 38 STh, Porotherm 30 STh şi Porotherm 25/29 Th Light, conferă acestora calitatea unei performanţe termice foarte ridicate.

    Printre avantajele cărămizii şi sistemului Porotherm de la Wienerberger se numără timpul mai mic de execuţie, datorită modului de îmbinare a întregului sistem de zidărie Porotherm (blocuri ceramice, mortare, buiandrugi, planşee ceramice); rezistenţa sporită la cutremur, prin gama de blocuri ceramice STh din gama TermoExpert; posibilitatea utilizării sortimentelor de blocuri ceramice de tip jumătate sau treimi fracţionate la ţeserea zidăriei, fapt ce reduce timpul de execuţie şi deşeurile din spărturi de şantier; un confort ridicat în interior, din punct de vedere al izolării fonice şi termice. De asemenea, pereţii "respiră" prin porii blocurilor ceramice.

    "În piaţă, există numeroase cărămizi cu goluri verticale, recomandate drept «cărămizi tip Porotherm»", evidenţiază specialiştii de la Wienerberger, subliniind că, "în final, decizia materialelor de construcţie utilizate la realizarea casei îi aparţine doar beneficiarului, după ce acesta s-a consultat cu arhitectul şi structuristul".

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional