Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

ROMANO DEL NEGRO, FRANKSTAHL:"Piaţa locală de oţel va creşte cu 2-3%, dacă situaţia din Ucraina se stabilizează"

Companii /

"Piaţa locală de oţel va creşte cu 2-3%, dacă situaţia din Ucraina se stabilizează"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Sectorul oţelului va înregistra o creştere cu 2-3 procente, dacă situaţia politică din Ucraina se va stabiliza, după cum ne-a declarat Romano del Negro, CEO al companiei Frankstahl România.

    Potrivit domniei sale, piaţa de consum a oţelului nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor, fiind în scădere anul trecut.

    CEO al Frankstahl România mizează pe o cifră de afaceri de 21 de milioane de euro în acest an, în stagnare faţă de cea din 2014. În plus, Romano del Negro preconizează că investiţiile din piaţa de oţel vor fi reluate în 2015, după ce au fost amânate în anul electoral care tocmai a trecut.

    Reporter: Care a fost parcursul companiei pe piaţa locală?

    Romano del Negro: Frankstahl România şi-a început activitatea ca parte a grupului Alukonigfrankstahl, prezent de 11 ani pe piaţa locală, iar în 2008 a devenit o companie independentă. Aşadar, am pornit pe un drum nou în anul cheie 2008, anul trecerii de la extaz la agonie. Trebuie să recunosc că a fost un start dificil, cu multe provocări. În 2009, cifra noastră de afaceri a scăzut cu 30% faţă de 2008. Am avut mult de recuperat şi mult de crescut până să ajungem aici. Suntem în al doilea an consecutiv când realizăm o cifră de afaceri de 21 de milioane de euro şi ocupăm o poziţie stabilă între principalii jucători ai pieţei. Am învăţat să ne adaptăm noului context economic, să regândim metodele tradiţionale, să punem consumatorul în centrul business-ului şi să aducem valoare adăugată în procesul de vânzare.

    Reporter: Ce proiecte derulaţi în acest moment?

    Romano del Negro: Prioritizăm pentru încă un an extinderea forţei de vânzări şi dezvoltarea prezenţei în mediul digital. Am făcut un prim pas în 2014, când am lansat MyFrankstahl.ro, primul program de loializare din industria oţelului. Până la finalul lui 2015 vrem ca o parte din serviciile de consultanţă pre şi post vânzare, precum şi anumiţi paşi ai procesului de cumpărare să poată fi parcurşi online.

    Reporter: Cum estimaţi că va evolua piaţa confecţiilor metalice în acest an, în România?

    Romano del Negro: Sunt destul de rezervat în ceea ce priveşte estimările pentru 2015. Rezultatele nu s-au ridicat, până acum, la înălţimea aşteptărilor, iar piaţa de consum de oţel a continuat să scadă şi în 2014, în ciuda previziunilor optimiste de la începutul anului. În plus, zona euro se confruntă cu noi provocări şi aici vorbim despre raportul euro-dolar, despre dezinflaţie şi, bineînţeles, despre situaţia din Ucraina, un jucător important pe piaţa oţelului. Dacă situaţia politică se stabilizează, mă aştept la o creştere de 2-3% la nivelul pieţei.

    Reporter: Ce estimări aveţi privind vânzările de profile metalice, tablă sau ţevi rectangulare, pe plan local, în 2015?

    Romano del Negro: Pentru noi, 2014 a adus o creştere a cantităţilor vândute pe categoriile profile şi tablă, în timp ce vânzările de ţevi rectangulare, de instalaţii şi zincate au stagnat. Ne vom concentra forţele în aceeasi direcţie şi în 2015. Însă, la nivelul pieţei, nu cred că vom asista la mari schimbări, ci doar la o consolidare a nivelului vânzărilor din 2014, poate cu o uşoară fluctuaţie, dar nu mai mult de 3%.

    Reporter: Care a fost cifra de afaceri a companiei anul trecut şi ce estimări aveţi pentru 2015?

    Romano del Negro: Am încheiat 2014 cu o cifră de afaceri de 21 milioane euro, la acelaşi nivel cu 2013. Pentru 2015 mizez, în continuare, pe menţinerea cifrei de afaceri, pe fondul unei creşteri modeste la nivelul pieţei, dar şi a scăderii preţului mediu pe tona de oţel.

    Reporter: Care sunt factorii ce v-au determinat să prognozaţi o revenire a sectorului construcţiilor în acest an?

    Romano del Negro: Întreaga economie încă îşi lasă aşteptată revigorarea, în adevăratul sens al cuvântului. Indicatorii la nivel macroeconomic arată, totuşi, o evoluţie pe care vom începe, treptat, să o simţim şi la nivel micro. În plus, mă aştept ca investiţiile din acest domeniu, care au fost amânate sau puse pe "hold" în 2014, un an electoral de altfel, să fie reluate în 2015.

    Reporter: Ce produse noi pregătiţi pentru 2015?

    Romano del Negro: Două dintre argumentele pentru care Frankstahl ocupă o poziţie fruntaşă în topul jucătorilor pe piaţa de oţel comercial sunt diversitatea portofoliului şi stocurile disponibile. Avem în jur de 1.300 de articole ce însumează 5.000 de tone de oţel. De moment, ne oprim aici şi ne mutăm atenţia în zona de servicii şi valoare adăugată. De aici va veni doza de "nou" pentru noi, în 2015.

    Reporter: În ce zone ale ţării aţi avut cele mai mari creşteri ale vânzărilor, în 2014?

    Romano del Negro: Bucureşti continuă să conducă topul vânzărilor în fiecare an, dar sunt judeţe care vin puternic din spate, precum Sibiu, Galaţi şi Prahova.

    Reporter: Ce aşteptări aveţi de la autorităţi, în ceea ce priveşte încurajarea mediului de afaceri?

    Romano del Negro: Direcţia pe care a luat-o sistemul legislativ în ultima perioadă ne arată că devine mai puternic, iar acest lucru mă bucură. Sper ca revizuirea Legii insolvenţei să devină o prioritate cât mai curând, pentru că, în acest moment, jucătorii puternici sunt nevoiţi să plătească pentru greşelile celorlalţi. Sunt convins că, odată cu întărirea sistemului legislativ, vom simţi o simplificare şi la nivel administrativ.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional