Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Simtel estimează creşterea cifrei de afaceri cu 50%, în 2018

Companii /

Simtel estimează creşterea cifrei de afaceri cu 50%, în 2018
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Simtel, companie de tehnologie care activează în trei domenii - telecomunicaţii, energie regenerabilă şi automatizări industriale - estimează o creştere a cifrei de afaceri cu 50%, în acest an, după ce, în 2017, aceasta a fost de 2,755 de milioane de euro, mai mare cu 38% decât cea din anul precedent, după cum ne-a spus Sergiu Bazarciuc, Executive Manager la Simtel Team. Domnia sa ne-a vorbit, într-un interviu, despre evoluţia şi problemele sectoarelor în care activează Simtel.

    (Interviu cu Sergiu Bazarciuc, Executive Manager Simtel Team)

    Reporter: Ce face, concret, compania pe care o reprezentaţi?

    Sergiu Bazarciuc: Domeniul telecomunicaţiilor reprezintă cea mai veche preocupare a Simtel. Suntem din 2005 furnizori de soluţii "turn key" (n.r. servicii la cheie), prin care ajutăm operatorii şi vendorii de echipamente telecom să construiască, întreţină şi modernizeze reţelele de telecomunicaţii GSM, 3G sau 4G. De curând, ne-am lărgit portofoliul în telecom şi suntem importatori şi distribuitori unici pe România pentru echipamente wireless profesionale produse de compania Ligo Wave.

    Suntem alături de cei care se gândesc la mediu şi aleg să inves­tească în producţia de energie din surse regenerabile. Contribuim la succesul proiectelor de energie regenerabilă, unde aducem clienţilor expertiză Simtel în inginerie şi proiectare, în furnizarea de echipamente de la producători de top din industrie şi în implementarea rapidă şi fără bătăi de cap pentru client.

    Domeniul automatizărilor indus­triale este cea mai recentă provocare a noastră. Am adus în echipa Simtel specialişti cu experienţă de nivel mondial în automatizări şi, din 2016, lucrăm împreună cu clienţii noştrii la automatizarea de procese în industrie, la proiecte de eficienţă energetică sau la îmbunătăţirea proceselor de producţie. Am realizat proiecte atât în Româ­nia, cât şi în Egipt, USA, Mexic, Iran, Rusia, Mianmar sau Anglia.

    Reporter: Când aţi început să activaţi pe acest segment al energiei regenerabile?

    Sergiu Bazarciuc: Compania Simtel a fost înfiinţată în anul 2000. Pe segmentul energiei regenerabile activăm din anul 2012, când am stabilit un parteneriat cu producătorul de invertoare solare Power One din SUA. În anul 2013, Power One a fost achiziţionată de compania ABB şi astăzi suntem unul dintre cei mai importanţi parteneri service ABB din Europa şi una din companiile cu expertiză în cons­trucţia la cheie şi mentenanţă a proiectelor fotovoltaice industriale şi rezidenţiale.

    Reporter: Cum caracterizaţi competiţia din zonă?

    Sergiu Bazarciuc: Domeniul energiei regenerabile a început să devină atractiv pentru investitori odată cu apariţia legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată în 2010.

    În perioada cât a fost activă schema de sprijin cu certificate verzi (2010-2016) s-au construit proiecte mari cu precădere de către companii din afara României.

    În zona de servicii "turn key" de proiectare, furnizare echipamente, implementare şi mentenanţă de parcuri fotovoltaice, unde activează Simtel, au rămas puţine companii pe piaţă. Multe dintre acestea sunt companiile care oferă servicii în domeniul energetic, însă au expertiză redusă pe proiecte fotovoltaice şi oferă parte din serviciile menţionate mai sus şi mai puţin proiecte "turn key", datorită faptului că domeniul fotovoltaic este relativ nou în România.

    Reporter: Cum apreciaţi evoluţia pieţei şi ce perspective are aceas­ta? Cum a evoluat construcţia de parcuri fotovoltaice, la noi?

    Sergiu Bazarciuc: A fost un boom în perioada 2012-2014, când în România s-au realizat proiecte fotovoltaice cu puteri instalate mari pe suprafeţe întinse de teren. Din 2014, au fost construite cu precădere proiecte pe clădiri indus­triale sau rezidenţiale. Modificarea legislaţiei nu a mai permis scoaterea din circuitul agricol a terenurilor în scopul construirii de centrale electrice fotovoltaice.

    În acest moment, pe piaţă sunt companii din retail, producţie industrială şi agricultură care inves­tesc în acest tip de proiecte în scopul de a-şi asigura o parte din consumul de energie prin realizarea de centrale fotovoltaice pe clădirile pe care le deţin şi în care îşi desfăşoară activităţile.

    Reporter: Care sunt problematicile acestui domeniu şi ce credeţi că ar trebui făcut pentru soluţionarea acestora?

    Sergiu Bazarciuc: Un element cheie în acest domeniul este legis­laţia, care există, dar aş putea spune că este incompletă. Mă refer aici la legislaţia care permite producătorilor de energie din surse regenerabile care deţin centrale mici de sub 100 kW să poate livra surplusul de energie în reţea şi să primească un tarif fix pentru această energie livrată.

    Sau, pur şi simplu, energia produsă şi livrată în reţea să se compenseze cu cea consumată din reţea, reducând, astfel, factura de energie. Aşadar, este nevoie de îmbunătăţirea legislaţiei, în sensul că producătorii de energie regenerabilă cu centrale mici să poată livra energia produsă în reţeaua electrică şi să primească bani pentru asta.

    Cred că în acest fel numărul centralelor fotovoltaice rezidenţiale ar creşte, costul pentru un sistem conectat la reţea fiind sensibil mai mic decât cel al unui sistem neconectat la reţea, cu acumulatori pentru stocare.

    Reporter: Cu ce firme mari aţi colaborat?

    Sergiu Bazarciuc: Avem un parteneriat cu ABB, unul dintre cei mai mari producători de echipamente electrice şi de automatizări la nivel mondial. Suntem partener service pe România pentru invertoarele solare produse de ABB, precum şi distribuitori autorizaţi de invertoare solare, motoare şi convertizoare, produse de joasă teniune, roboţi, echipamente pentru automatizări şi staţii pentru încărcare maşini electrice.

    În anul 2012, domeniul fotovoltaic în România era foarte puţin cunoscut şi nu găseai o companie pe care să te poţi baza în realizarea unui proiect. Aşa că ne-am gândit să învăţăm de la cei care se pricep. Aşa s-au născut colaborările cu companii din Germania, precum Iliotec şi Envalue, cu experienţă în domeniul centralelor fotovoltaice, cu care am făcut proiecte de success în România şi Germania şi de la care am învăţat foarte multe.

    Reporter: Care sunt costurile percepute în acest domeniu?

    Sergiu Bazarciuc: Costurile pentru realizarea unui proiect fotovoltaic "turn key" variază între 1.100 şi 2.000 de euro pe KW instalat. Cos­turile cele mai reduse sunt acolo unde sistemul este conectat la reţea, iar cele mai mari acolo unde realizăm un sistem independent, neconectat la reţea, unde surplusul de energie este stocat în acumulatori sau un sistem hybrid, conectat la reţea, dar şi cu stocare.

    Reporter: Ce cifră de afaceri aţi realizat anul trecut, comparativ cu 2016?

    Sergiu Bazarciuc: Cifra de afa­ceri realizată de Simtel în 2017 a fost de 2.755.000 euro, cu o creştere de 38% faţă de 2016.

    Reporter: Câţi angajaţi are compania?

    Sergiu Bazarciuc: Suntem o echipă de 45 de oameni.

    Reporter: Ce estimări aveţi pentru acest an în ceea ce priveşte rezultatele financiare?

    Sergiu Bazarciuc: Pentru acest an ne-am planificat o creştere a cifrei de afaceri cu 50%, în condiţiile în care pe telecom avem proiecte în derulare, dar şi proiecte noi, în domeniul fotovoltaic tot mai multe companii maifestă deschidere către proiecte de energie solară, ca o componentă de CSR (Corporate Social Responsibility) şi reducere a facturii de energie, iar în automatizări există un potenţial imens, România având unul dintre cele mai reduse procente de automatizare a proceselor în industrie.

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional