UE vrea să-şi îmbunătăţească legăturile de infrastructură cu Asia
Internaţional / 10 octombrie 2018

Federica Mogherini, comisarul european pentru politică externă, a declarat că propunerea Comisiei nu are vreo legătură cu politicile Chinei.
Comisia Europeană a propus, în luna septembrie, un plan de politică externă menit să îmbunătăţească legăturile de infrastructură de transport, energetică şi digitală, cu Asia, potrivit news.abs-cbn.com
Planul, care va beneficia de fonduri suplimentare din bugetul comun al UE începând cu anul 2021, de împrumuturi din sectorul privat şi de la băncile de dezvoltare, reprezintă un răspuns strategic la implicarea generoasă a Chinei în cea mai mare parte din Asia Centrală şi sud-estul Europei, unde Beijingul a investit miliarde de dolari.
Strategia Executivului UE nu precizează cât de mult va cheltui blocul european cu acest plan, însă Comisia se bazează pe un fond de 60 de miliarde de euro propus ca garanţie pentru investitori, dacă proiectele vor eşua.
Acest fond ar putea ajunge la peste 300 de miliarde de euro între 2021 şi 2027 prin atragerea investitorilor privaţi în proiecte.
Deşi nu toţi banii vor fi cheltuiţi în Asia, strategia Comisiei de a îmbunătăţi legăturile de infrastructură cu Asia va deveni, odată agreată de guvernele UE, politică oficială a Uniunii Europene.
Miniştrii de externe ai UE au în plan să aprobe strategia în cadrul unei reuniuni din 15 octombrie, cu trei zile înainte de un summit al liderilor europeni şi asiatici, care va avea loc la Bruxelles.
Începând cu 2013, China a lansat proiecte de construcţie în mai mult de 60 de ţări, în cadrul iniţiativei "O centură, un drum", care are în atenţie crearea de legături terestre şi maritime cu Asia de Sud-Est, Asia Centrală, Orientul Mijlociu, Europa şi Africa.
Federica Mogherini, comisarul european pentru politică externă, a declarat că propunerea Comisiei nu are vreo legătură cu politicile Chinei.
"Propunerile noastre, politicile pe care le avem şi calendarul nu sunt stabilite în altă parte", a declarat Mogherini, întrebată dacă planul a fost o provocare pentru Beijing. Domnia sa a continuat: "Nu este o reacţie la o altă iniţiativă, fie că e din Beijing, Washington, Moscova sau Timbuktu".
Jan Weidenfeld, expert în relaţiile Europa-China la Institutul Mercator pentru Studii Chineze (MERICS) din Berlin, a declarat că planul UE este "un răspuns foarte bun la iniţiativa «O centură, un drum»".
În opinia sa, principalul mesaj al planului este că, atunci când sunt create proiecte de infrastructură pe scară largă, trebuie respectate anumite norme sau standarde, indiferent dacă sunt ecologice sau financiare. "UE vede o fereastră de oportunitate pentru a orienta politicile chineze în această direcţie", a subliniat Weidenfeld.
Banca Asiatică de Dezvoltare estimează că Asia necesită mai mult de 1,3 trilioane de euro pe an pentru investiţii în infrastructură, dintre care nu toate pot fi realizate de China, potrivit Comisiei Europene.